Algemeen > Reizen, uitstappen en reisverhalen

Vogezen

(1/9) > >>

Frankie Wulleman:
De Vogezen vormen zo'n beetje het voorgebergte van onze Europese hooggebergten. Erg veel alpines zul je hier nog niet tegenkomen maar mits wat zoekwerk kun je hier best wel aardige planten tegenkomen en mooie plaatjes schieten.
Als één van de meeste opvallende planten van de bergweiden (hoogte tussen 1000 en 1400 m) staat hier de gele gentiaan (gentiana lutea). Op sommige plaatsen zie je er een paar, maar op andere lokaties kunnen ze massaal de chaumes sieren.
De onderste foto's tonen enkele gentianen met op de achtergrond, de Hohneck (1362 m).

Frankie Wulleman:
Deze foto toont de grondbladeren die veel gelijkenis toont met een hostablad. En net als hostabladeren worden ook deze gentiaanbladeren vaak geteisterd door vraat.

Frankie Wulleman:
Een andere typische weideplant op deze zure gronden is de wolverlei (arnica montana). Een best wel aardige plant zo'n 60 cm hoogwordend.

Frankie Wulleman:
En de weiden herbergen nog meer moois: dit is het geel viooltje (viola lutea), die merkwaardig genoeg niet altijd geel is, maar even vaak paarsgekleurd en soms wel eens half paars, half geel. Dit viooltje wordt hooguit 15 cm en behoort tot de stamouders van de tuinviooltjes.

Frankie Wulleman:
De volgende plant kon ik vrijwel alleen aantreffen op de Hohneck: het zandblauwtje (Jasione montana), die massa's hemelsblauwe, grote bloemen produceert.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie