Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Tuinproblemen en hun oplossingen (?) Natuurfenomenen ea.

Ilex crenata ziek?

(1/3) > >>

Henk Wolfs:
We kregen verleden jaar een Ilex crenata cadeau. Ze staat nog in de kuip. Deze plant doet het redelijk tot goed, althans van een zijde. De andere zijde worden de takken en takjes zwart, enkele blaadjes vallen af, een tak is geheel kaal, terwijl aan de tak erboven de blaadjes nog redelijk fris groen uitzien. Ik constateer ook dat er mieren over de takken kruipen. Horen die bij het probleem of zijn die juist een remmende factor?

Iemand een idee wat deze plant kan mankeren? 

Me vriendelijke groeten,
Henk Wolfs

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Henk Wolfs op 13 augustus 2014, 14:51:32 ---We kregen verleden jaar een Ilex crenata cadeau. Ze staat nog in de kuip. Deze plant doet het redelijk tot goed, althans van een zijde. De andere zijde worden de takken en takjes zwart, enkele blaadjes vallen af, een tak is geheel kaal, terwijl aan de tak erboven de blaadjes nog redelijk fris groen uitzien. Ik constateer ook dat er mieren over de takken kruipen. Horen die bij het probleem of zijn die juist een remmende factor?
Iemand een idee wat deze plant kan mankeren? 
Me vriendelijke groeten,
Henk Wolfs

--- Einde van citaat ---
Hallo Henk .
Waar veel mieren zijn is de kans ook groot dat er zich ergens luizen bevinden. De mieren " melken" de luizen...  En die luizen kunnen uiteraard altijd een reden zijn dat er zich problemen voor doen. Maar die zou je dan ergens moeten vinden alsook de kleverige substantie die daar vaak  bij hoort.   

Lily-Anne Vereecken:
Bij zwarte bladeren en  mieren denk ik onmiddellijk aan bladluizen of schildluizen of andere soorten . Kan je het zwart er afwrijven? Al eens goed naar de onderkant gekeken of er iets op zit van insecten?


Blijkbaar tegelijk gepost

Bart Moerland:
Henk,

Als de takken ook zwart worden is het een zeer besmettelijke schimmelziekte!
Cylindrocladium of volutella.
Buxus en ilex zijn hier gevoelig voor,spuiten helpt vaak niet.
Als je meer buxus e.d hebt is opruimen het beste,is besmettelijk.

Henk Wolfs:
Hallo Lily-Anne, Kris, Bart,
Dank voor de reacties.

De buurman heeft een behoorlijk aantal palmboomkes (Buxus). Zelf hebben we alleen deze Ilex. De meest dichtbij staande staat op ongeveer 30 meter afstand. Hij vertelde mij ongeveer twee jaar geleden dat er een aantal van zijn Buxussen niet goed erbij stonden. Hij heeft er inmiddels een paar gerooid.
Ik voeg een paar foto's bij van de Ilex, toestand vandaag.
Is er iets te doen? zo ja, wat. Hoe, zo mogelijk, voorkom ik eventueel besmetting elders na afvoeren? 
Dank voor nadere info al op voorhand.

Met vriendelijke groeten,
Henk Wolfs

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie