Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding

Ziekten en Plagen bij bloembollen

<< < (5/5)

Luc Gilgemyn:
Da's hogere wiskunde Hendrik en dat op een zondagavond !!  ;D
Dank voor de deskundige uitleg !

Freddy Vleugels:
Zoals Rik aanhaalde wordt of werd carbendazim gebruikt voor de schimmel 'Stag' die o.a. onder de sneeuwklokjes regelmatig opduikt en ganse verzamelingen kan vernielen. Het is onder de galantofielen dan ook een gekend product/actieve stof. Maar zoals gezegd is carbendazim als dusdanig niet meer in de handel verkrijgbaar aangezien het door "Europa" verboden is. Maar niet getreurd !
Carbendazim behoort evenals benomyl en thiofanaat-methyl tot de groep der benzimidazolen. Het zijn alle drie fungiciden met als werkzame stof carbendazim. Het is namelijk zo, dat benomyl en thiofanaat-methyl metaboliseren tot carbendazim. Het product thiofanaat-methyl zit, zoals aangehaald, ondermeer in Topsin (Bayer), een product dat nog verkrijgbaar is. Van thiofanaat-methyl wordt ongeveer 40% omgezet in de actieve stof carbendazim (systematische werking) maar van het niet omgezette thiofanaat-methyl is eveneens bekend dat het vele schimmels aanpakt. Wie in het verleden carbendazim gebruikte, kan daarom volgende rekenregel hanteren voor Topsin: 0,4% carbendazim komt overeen met 1% Topsin M. Dit was, zonder te diep in te gaan op chemische toestanden, hopelijk een korte toelichting bij de tussenkomst van Rik, die trouwens meer thuis is in deze materie als mezelf.
Hieronder enkele foto’s van de schimmel Stagonospora bij een sneeuwklokje (foto’s Mark Smyth waarvoor dank)

Lily-Anne Vereecken:
Hopelijk hebben we die producten nooit nodig - bedankt voor alle info - ik was nog niet op de hoogte van de gevaren voor de bollen - dank zij  Freddy weet ik nu ook waar ik op moet letten als ze in de groei zijn en aangetast zijn - kan je ook aan de bollen iets merken van de besmetting ? graag ook  hier ook een foto van .
Kan je bij een eerste aantasting eventueel de plant ook ter plaatse behandelen  door dat product aan te gieten ,zodat de grond meteen ook ontsmet is of moet je de grond nauwkeurig verwijderen en daar geen bollen meer planten of is de enige manier om te vermijden dat je de ziekte krijgt , de bollen preventief na aankoop behandelen .
groetjes
Lily-Anne

Freddy Vleugels:
Nog dit over Stagonospora curtisii

Alle plantendelen, van wortel tot bloem, kunnen aangestast worden door Stag. De aantasting is te zien als een roodverkleuring (stippen, strepen, vlekken, ...). Het is zoals gezegd een schimmel (Fungus) die zich voortplant door sporen en welke zich verspreiden door water/regen. Het is daarom dan ook belangrijk om de bollen niet te nat te houden tijdens hun rustperiode (beter voorkomen dan genezen).

Kan men er iets tegen doen ?
. Een preventieve behandeling kan maar de effectiviteit ervan wordt in twijfel getrokken !
. Het beste en aan te raden is om de plant/bol in zijn geheel te verwijderen en te vernietigen evenals de omringende grond. Het is namelijk een 'hardnekkige' ziekte die zich gemakkelijk en snel kan verspreiden.
. Wil men toch proberen om de bol te redden, omdat het bv. om een zeldzaamheid gaat, dan dienen allereerst alle geïnfecteerde delen zorgvuldig verwijderd en vernietigd te worden.Daarna dient men de bol te behandelen met een afdoend fungicide (voor Stag bij voorkeur een product op basis van de actieve stof carbendazim). In principe dient dit te gebeuren door onderdompeling gedurende bv. een (half)uur. Dan dient men de bol te laten drogen waarna men hem eventueel kan bestrooien met zwavelpoeder. Daarna kan de bol opnieuw geplant of beter opgepot worden in bij voorkeur scherp zand. Dit laatste om de condities voor een hernieuwde aantasting te minimaliseren en om de wortelgroei te stimuleren. Het spreekt voor zich dat men de planten in quarantaine dient te plaatsen. Als nazorg dient men regelmatig een fungicide-behandeling te geven.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie