Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Plantenziektes, ongedierte en hun bestrijding
Buxusmot
Mark Stolk:
Goed nieuws over de Buxusmot (Cydalima perspectalis). Een aantal jaren geleden als exoot binnengekomen uit Azië en via Duitsland in Nederland beland. Vorig jaar had ik hem ineens massaal in mijn buxus en begonnen de gaten erin te vallen. ‘S nachts heb ik vorig jaar meer dan 40 motten gevangen tijdens mijn slakkenrondje. Dit jaar gingen alle buren in de straat gif spuiten en later aaltjes spuiten om ook de in hun struiken massaal aanwezige buxusrups te bestrijden. Ik wilde geen gif spuiten omdat mijn buxus naast de vijver staat in het gif absoluut niet in het water mag komen. Tot mijn grote plezier had ik een koolmezenechtpaar dat de buxusstruiken en dus ook de rups ontdekt heeft. Ze hebben in enkele dagen alle rupsjes opgegeten. Nu zie ik ook die jongen koolmezen geregeld de buxus controleren op nieuwe rupsen. Ook de mussen in onze tuin jagen op de vliegende motten welke ik gek genoeg ook vaak overdag zien vliegen. Ook controleren de mussen inmiddels de buxusstruik. Ik heb dit jaar nog maar 2 motten gevangen. Zo zie je hoe in een paar jaar toch natuurlijke vijanden voor een exoot kunnen ontstaan en gif niet nodig is. Volgens de vogelbescherming zijn er dit jaar veel mezennesten dood gegaan door mogelijk gif op de buxus struiken.
Herman Mylemans:
Mark, ik heb dit jaar ook gezien dat de mezen achter de motten aangaan en de buxus afzoeken naar rupsen. Zelf heb ik ook nog een feromonen val, om de mannetjes te vangen, geplaatst en dat werkt goed. Hoe minder mannetjes hoe minder rupsen!
Lily-Anne Vereecken:
Dit jaar nog maar een 2 tal buxusvlinders gezien in onze tuin. Vorig jaar kon je er niet naast kijken. In het donker nog niet nagekeken . Hoe vang je die vlinders dan Mark ?
Mark Stolk:
Met een schepnetje (eigenlijk voor de vijvervissen), de motten zijn vrij traag.
Mark Stolk:
Ik heb inmiddels vele buxusmotten gevangen maar ben bang dat ik de strijd toch langzaam ga verliezen. Her en der komen er toch kale plekjes in mijn buxuskonijn (naar model van onze Stampertje (RIP)). Maar, zoals een fameuze Nederlandse voetballer zei: elk nadeel heb z'n voordeel. Als de buxus weg moet dan kan er weer een extra stukje rotstuin gecreëerd worden. Op de foto de witte en donkere variant van de buxusmot.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie