1
Bloembollen-Knollen-Wortelstokken / Re: Iris 2023
« Laatste bericht door Luc Gilgemyn Gepost op Vandaag om 12:25:47 »Een nieuwe collectie van Iris reticulata uit Iran met een wel zeer donkere bloemkleur.
Donker als de nacht !

|
Een nieuwe collectie van Iris reticulata uit Iran met een wel zeer donkere bloemkleur.
Niet door elke Crocus liefhebber geprezen maar persoonlijk vind ik hem erg mooi en iets gracieus hebben.
Je vous présente: C. nevadensis
Als ik niet beter zou weten zou ik zeggen dat deze C. x heuffelianus 'Polar King' een virusje heeft maar niets blijkt minder waar... het 'hoort' zo.... Weet alleen nog niet helemaal wat ik ervan moet vinden....
Frankie...
Prachtig dat je het initiatief hebt genomen en dit onderwerp hebt geopend.
Een verandering in denken zal nodig zijn voor ons allen om op de klimaatverandering te reageren.
De twee planten die je liet zien zijn een goed voorbeeld dat er mooie alternatieven zijn. Vooral de oneindige verscheidenheid van de Californische flora zal ons in de toekomst van pas komen.
In het algemeen zou ik zeggen dat weerstand tegen hitte en droogte in de toekomst het belangrijkste zal zijn. Er zijn genoeg trucs tegen winterse nattigheid door gerichte bedekking. Kou maakt niet uit voor de meeste soorten op het noordelijk halfrond... mits het droog blijft.
Aangezien de flora van het Amerikaanse Westen een van mijn favorieten is geworden, wil ik hier beginnen met een familie die mij hopelijk in de toekomst door de droge zomers zal vergezellen... kleine varens voor de droge zonnige rotstuin.
Cheilanthes eatonii uit het zuidwesten van de VS is misschien een van de mooiste...
Niet alleen rotsplanten in onze eigen tuinen gaan het moeilijk krijgen door veranderend klimaat.
Maar ook de rotsplanten in hun oorspronkelijke habitat.
Door de opwarmende aarde zullen rotsplanten die bij sneeuwveldjes groeien ook of weg gaan of hoger op gaan groeien misschien.
word in de bergen ook warmer en minder sneeuw. dus minder smeltwater.
dus ook daar zullen ze een (klap) krijgen denk ik zo
Weet niet of ik dit hier kan plaatsen maar bedacht me dit.
Ik zou willen beginnen met een klassieker die al lang bekend is in de rotstuinwereld, nl. Verbascum 'Letitia'. Vroeger werd deze plant bestempeld als een zorgenkindje voor de alpiene kas. Niks is minder waar. In de rotstuin kan hij perfect buiten het jaar rond, zonder enige bescherming. De droge zomers die we de laatste jaren kennen was geen probleem en ook met natte omstandigheden kan hij perfect om in een goed gedraineerde grond van de rotstuin. De plant is steriel en kan alleen vermeerderd worden door heel vroeg in het seizoen stekken te nemen. Diverse mensen die langere tijd met rotstuinen bezig zijn, hebben ongetwijfeld deze zeer rijk bloeiende plant wel in de rotstuin staan.Prachtig initiatief Frankie! Wel moet ik zeggen dat ik Verbascum 'Letitia' na een aantal jaren toch altijd kwijt speel. Met andere woorden de plaats in België of een ander land gaat ook invloed hebben. Het zal geen gemakkelijke topic worden.