Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Tuinproblemen en hun oplossingen (?) Natuurfenomenen ea.
Meten is weten
Kris De Raeymaeker:
Ik lees dit -als steeds met jouw bijdrages -met veel interesse Gerrit. En ik wil zeker niet als "betweter" overkomen en ik wil ook je pret en enthousiasme niet bederven maar ....heb wel enkele kanttekeningen en eigen ervaringen .
Het is mijn ervaring dat die toestelletjes vooral gemaakt zijn om vochtige/droge potgrond te meten .Voor dat doeleinde (klassieke kamerplanten of het traditionele potgoed op terras bijv.) zijn ze een tijd goed te gebruiken .Het is tevens mijn ervaring dat de kwaliteit van die dingen snel achteruit gaat . In het begin gaat het maar na 1 jaar of 2 jaar maximum zijn die dingen waardeloos. Vooral als je ze gaat gebruiken in een substraat waar grit, steentjes en of ander materiaal inzit .En wat voor materialen gebruiken wij voor onze planten ? Juist ja ......al dat soort toeslagmateriaal . Ik heb ze ook nog gebruikt ooit voor mijn Dionysia's in pot , binnen de kortste keren is dat ding naar de maan omdat het niet gemaakt is voor al dat steenachtig en ander mineraal spul ...
Ander probleem , het toestel kan dat -wanneer niet over datum-redelijk goed inschatten voor zuivere turfsubstraten en aanverwante potgronden maar slaat de bal niet altijd goed wanneer er steentjes , zand ed aan te pas komt .Misschien de eerste paar keren maar dan ....Het ding geeft dan aan dat je dringend moet gieten maar .....haal het potje maar is voorzichtig leeg ....en dan merk je dat er nog vocht genoeg aanwezig is .Komt omdat ie niet overweg kan met materialen als steentjes ed ....Hoe meer steentjes in het mengsel hoe groter de onnauwkeurigheid . Probeer maar eens zuiver brekerzand te meten ...(doet ie waarschijnlijk alleen goed als de meter nog gloednieuw is)
Dus voor mij een beperkt hulpmiddel . Je moet ook maar is meten dieper in de potten . Vaak is het van boven schijnbaar heel droog maar is er dieper in de pot nog genoeg vocht . Nog een nadeel , niet te gebruiken voor bolgewassen ! Je steekt je bollen gewoon kapot ....
Ik moet het ook nog dagelijks met schade en schande leren en vaststellen maar het blijft vooral het gevoel dat je moet krijgen wanneer te gieten .En nogmaals voor planten in pot is dat zowat het moeilijkste wat er is en wat ik ook nog niet perfect onder de knie heb .Toch niet voor bepaalde planten ....
Gerrit Eijkelenboom:
--- Citaat van: Kris De Raeymaeker op 29 augustus 2013, 21:52:26 --- maar slaat de bal niet altijd goed wanneer er steentjes , zand ed aan te pas komt
--- Einde van citaat ---
Het klopt, dat zand een vreemde uitslag geeft. Kletsnat zand zou maar 30% vocht bevatten. Dat kan dus niet.
Ik heb hem ook in water gehouden, en dat geeft een uitslag van 70% vocht. Ook vreemd.
Dat steentjes in het substraat de zaak vertroebelen is begrijpelijk. Maar omdat er overal steentjes inzitten is de foutmarge dus overal hetzelfde.
Je moet ook niet blind varen op dit apparaat, Het is een hulpmiddel naast je eigen observatie. Een bevestiging van je vermoeden, ofwel een waarschuwing om iets extra in de gaten te houden. Waarschijnlijk zal ik hem in de toekomst wel veel minder gaan gebruiken.
Voor de prijs kun je het niet laten, op het internet 4,95, bij mij in het tuincentrum 8,95.
Kris De Raeymaeker:
Ook nog te bemerken , vele materialen die we gebruiken in onze substraten zoals bims, vulcakorrel ,tuf en nog anderen "bufferen" water/vocht.
Het zijn minisponsjes of sponzen (grote tufsteen) maar dat water is ook niet te meten ........ Het zit immers in die materialen.
Ik heb geschreven over beschadiging van bolgewassen maar misschien beschadigen we ook wortels van andere delicate plantjes .
Dus inderdaad met mate en verstand te gebruiken .....
Jan Fouquaert:
Interessante topic, Gerrit.
Maar zoals meestal, heb ik mijn eigen bedenkingen.
Ik vind stenen potten in zand nog altijd het beste middel om moeilijke rotsplanten te kunnen houden.
Zand is ook een goede indicator om te kunnen vaststellen of er watergifte nodig is of niet.
Eigenlijk zie je dat met het blote oog, of een vinger kan ook al uitsluitsel geven.
Die meter kan een hulpmiddel zijn, maar is volgens mij niet nodig.
Wat betreft water geven : in de zomer geef ik mijn Dionysia's water met de gieter.
Ik heb geen kas, maar ik zet ze voorlopig op een oostelijke vensterbank waar ze zo goed als geen regenwater krijgen.
Soms gebeurt dat wel, ik denk niet dat de planten daardoor dood zullen gaan. Het zand zorgt immers samen met de meestal aanwezige wind hier, voor voldoende 'afwatering'.
Dit jaar heb ik welgeteld 1 Dionysia verloren, natuurlijk in de periode juli - augustus, dan is het soms warm EN vochtig (en ook nog weinig wind daarbij). Deze combinatie van omstandigheden zorgt soms voor wat slachtoffers.
Deze winter trouwens, zaten alle Dionysia's onder de sneeuw.
Als het zo hard vroor heb ik ze wel in mijn onverwarmde veranda gezet.
Ik heb ook een paar Dionysia's staan op een stuk tufsteen in een trog. Ik kan er een glazen dak opzetten, maar dat doe ik enkel vanaf oktober tot als het lente is.
Dus nu krijgen die alle weersomstandigheden op hun dak (al hebben ze geen dak). --6
Draba mollissima bijvoorbeeld staat het hele jaar door in een zandsteen zonder enige bescherming.
Planten die in stenen groeien, zijn trouwens tegen alles beter bestand, ook tegen te veel of te weinig water.
Ik wil maar zeggen, dat het soms zo nauw niet steekt.
1 vuistregel : afdekken in de winter, vanaf de lente vrijheid en water geven volgens het buikgevoel. ;)
Luc Gilgemyn:
Jaren geleden heb ik mij ook zo'n meter aangeschaft.
Ik vond het vooral nuttig om een idee te krijgen van de toestand van het compost in mijn (grote) potten met Lewisias.
Die zijn afgestrooid met een dikke laag split en bij Lew. cotyledon bevoorbeeld zie je niet direct aan het vlezige blad of ze in watersnood komen of niet. Bijzonder accuraat zijn ze niet in een stenig mengstel, dat is ook mijn ervaring, maar je krijgt toch een idee.
Na een tijdje krijg je voldoende ervaring zodat het gebruik van die meter overbodig wordt en ik hield ook niet echt van het geprik waarbij je telkens wortels beschadigt of je nu wilt of niet. Ik denk dat het ding zo'n 3 jaar heeft dienst gedaan vooraleer het de geest gaf.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie