Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Nieuws => Website en Forum => Nieuw forumlid? => Topic gestart door: Gerard Versteegh op 28 december 2018, 07:47:25

Titel: Ook nieuw
Bericht door: Gerard Versteegh op 28 december 2018, 07:47:25
Beste forumleden,

Ik ben al een tijdje met rotsplanten bezig, aangestoken door Wiert Nieuwman tijdens mijn studie in Utrecht in de jaren 90.  Ondertussen ben ik naar Noordduitsland verhuisd. In Nederland had ik een klein rotstuintje van een paar vierkante meter achter het huis en weinig tijd, nu heb ik meer plek en meer tijd. Doordat mijn belangrijkste bronnen voor rotsplanten verdwenen (de Bloemenhoek en Ploeger) en verder weg waren ben ik lid geworden van de AGS en NRV. Via zaadlijsten is er daardoor veel moois te verkrijgen. Dit voegde het kweken van rotsplanten toe aan mijn hobby en ondertussen is dit uitgegroeid tot een kleine kwekerij en verkoop ik planten op plantenmarkten. Ik worstel nogal eens met de namen van planten die ik opkweek uit zaden verkregen via zaadlijsten of van planten die ik koop. Meestal kom ik er wel uit maar zo nu en dan loop ik vast.

Ik heb dan ook meteen een vraag. Ik heb bij De Gentiaan dit jaar een plant gekocht met de naam Azorella speciosa. Deze naam komt niet voor in de databanken van GBIF, The Plant List en Catalogue of Life. Het is een mosachtig kussentje, de bladeren zijn naaldvormig, onvertakt. Bloemen heb ik nog niet gezien. Heeft iemand een idee?[attach=1]

met de beste wensen voor het nieuwe jaar,

Gerard
Titel: Re: Ook nieuw
Bericht door: Luc Gilgemyn op 28 december 2018, 09:51:00
Welkom in ons midden Gerard !
Tja, met je ervaring met het zaaien uit zaadlijsten van verenigingen sta je helaas niet alleen.  Ondanks de aanzienlijke inspanningen van de plantenverenigingen zitten de lijsten helaas barstensvol met verkeerd benoemde zaden, wat soms tot behoorlijke ontgoochelingen aanleiding geeft.  Als je dan bolgewassen gaat zaaien die pas 3-4 of nog meer jaar na het zaaien bloeien dan wordt dit pas helemaal frustrerend.

Azorella speciosa vind ik ook in de lijst van Kew gardens niet terug http://www.theplantlist.org/ , het is dus alvast geen geldige naam.
Als je'm "googelt" krijg je nochtans heel was A. speciosa's terug, vooral van kwekerijen her en der.
Het is dus in elk geval een hardnekkig verspreide fout.
Welke soort het dan wel is, dat is op een foto natuurlijk heel erg moeilijk...

Titel: Re: Ook nieuw
Bericht door: Gerard Versteegh op 28 december 2018, 12:56:56
Beste Luc,

bedankt voor je welkomstgroeten en snelle reactie. De GBIF (https://www.gbif.org) kent 77 Azorella soorten. Het was me tot nog toe te veel werk om ze allemaal door te lopen. Het viel me op dat de blaadjes van veel Azorella soorten gespleten zijn (zoals bij A. trifurcata), dat heeft mijn exemplaar echter niet. Ik stuitte op A. monantha en die heeft een synoniem A. bryoides hetgeen me gezien het mosachtige uiterlijk van de plant nog niet zo gek leek. Maar inderdaad, zonder bloemen en een goede determinatiesleutel wordt het erg lastig. Het is een heidens karwei de originele beschrijvingen op te snorren. Ik dacht misschien heeft iemand bij het forum meer ervaring met Azorella.......
Titel: Re: Ook nieuw
Bericht door: Luc Scheldeman op 28 december 2018, 17:52:24
Stel dat het originele label azorella spinosa was in plaats van azorella speciosa, zou de beschrijving dan kloppen met de plant ?
Als je azorella spinosa niet terugvindt kun je ook eens naar azorella lycopodioides (die synoniem is) zoeken.
Titel: Re: Ook nieuw
Bericht door: Gerard Versteegh op 28 december 2018, 18:20:30
Heb het even opgezocht. A. spinosa heeft blad met aan het einde drie lobben die in een stekeltje eindigen, die is het niet. Echter, A. lycopodioides lijkt me een goede kandidaat. Bij mij zien de gestekte plantjes er net zo uit elkaar gevallen uit als op de fotos van doopedia op het internet. Als de plant verder uitgroeit zal dat wel weer bijtrekken. Ik noem mijn plant voorlopig  A. cf. lycopodioides, dat is in ieder geval beter dan de oude naam. Veel dank!
Titel: Re: Ook nieuw
Bericht door: Bart Moerland op 1 januari 2019, 15:54:13
Ha!...Gerard hier!
Da's leuk.