Planten > Bloembollen-Knollen-Wortelstokken

Colchicum & Merendera 2020

(1/27) > >>

Luc Scheldeman:
Eindelijk was er wat zon om de bloemen op deze Merendera candidissima te openen. Ondertussen zijn een aantal bloemen al gaan liggen door het tekort aan licht.  Een soort die voorkomt in de Caucasus, hier een verzameling uit Azerbaijan.

Luc Scheldeman:
Nog een soort uit de Caucasus die verspreid voorkomt tot in Iran en Turkije - Merendera trigyna
Deze soort groeit in gebieden met smeltwater en op stenige hellingen op hoogten van 1300->3000+ meter.

Herman Mylemans:
Luc, mooie Merendera's! Wat zijn eigenlijk de grote verschillen tussen Colchicum en Merendera?

Luc Scheldeman:

--- Citaat van: Herman Mylemans op 31 december 2019, 16:59:45 ---Luc, mooie Merendera's! Wat zijn eigenlijk de grote verschillen tussen Colchicum en Merendera?

--- Einde van citaat ---
In “Rotsplantenforum vol.14 N°1” staat een artikel over wat nu de verschillen zijn tussen een crocus en een colchicum. In het zelfde artikel staat ook merendera vermeld.
Het grote verschil tussen een colchicum en een merendera zit in het feit dat bij een merendera de bloemsegmenten los van elkaar zijn tot helemaal beneden het vruchtbeginsel terwijl die bij een colchicum verbonden zijn tot een bloemdekbuis.
Volledigheidshalve moet ik hier vermelden dat de meest recente visie in nomenclatuur beide soorten samenzet in het geslacht colchicum. Een visie die ik nog niet volg.

Herman Mylemans:
Bedankt Luc. Dus in de toekomst zal Merendera verdwijnen, of slechts heel beperkt zijn, zoals het bij Leucojum en Acis is!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie