Planten > Succulenten, cactussen, caudiciformen, Bromeliaceae

Delosperma

(1/21) > >>

Danny De Raeymaeker:
Een fraaie Delosperma is deze, nl. Delosperma Basuticum "White Nugget".
Als de bloem pas openkomt is deze wat geel van kleur en bij verdere bloei wordt deze witter van kleur, dit kan je ook zien op de foto's.

Jan Boterdael:
Dank u Kris.Ik had gelezen 10 F dat is hetzelfde  maar de werkelijkheid is vaak wat anders bv voor Delosperma cooperi schrijft men -20 c en toch is hij erg beschadigd door veel minder zelfs met een" hoedje" voor de winter.

Luc Gilgemyn:
Met Delosperma cooperi is mijn ervaring wat vorst betreft heel positief Jan.
Na strenge vorst loopt hij inderdaad soms forse schade op, maar dan snijd ik hem terug (desnoods tot bijna gelijk met de grond) en hij schiet probleemloos terug.
Gezien zijn groeikracht vormt hij al een ferme pol voordat hij in juni/juli weer gaat bloeien.

Kris De Raeymaeker:

--- Citaat van: Jan Boterdael op 25 oktober 2011, 09:17:45 ---Dank u Kris.Ik had gelezen 10 F dat is hetzelfde  maar de werkelijkheid is vaak wat anders bv voor Delosperma cooperi schrijft men -20 c en toch is hij erg beschadigd door veel minder zelfs met een" hoedje" voor de winter.

--- Einde van citaat ---

Dit is inderdaad geen makkelijke materie Jan . Er zijn nl. nogal wat factoren die invloed hebben op dit proces. Naar mijn ervaring zijn er toch 2 factoren bij die dermate belangrijk zijn dat ik er iets over wil vertellen. 
Commercieel opgekweekte planten zullen zelden tegen die harde omstandigheden opkunnen . Het beste materiaal om dit uit te proberen zijn zelf opgekweekte planten (uit zaad /stek)die traag en gestaag worden grootgebracht en met zorg worden afgehard. Planten uit de commerciele handel worden vaak opgefokt (krijgen ruime porties mest) Ze moeten snel groot zijn omdat ze zo vlug mogelijk  moeten verhandeld worden . De celgroei van deze planten ziet er helemaal anders uit dan van hardgekweekte planten. Door die langgerekkte celgroei zijn ze zwakker en minder bestand tegen kou en winter. Het zijn "watjes " geworden.
Vaak is het ook belangrijk van welke "kloon " ze afkomstig zijn . Als je zaad hebt van planten die afkomstig zijn van de koudste plaatsen in het verspreidingsgebied zal de kans op succes ook groter zijn.
Verder nog een belangrijke factor is het substraat waarin ze staan. Maar nog meer belangrijk bij sukkulenten is tijdig stoppen met watergift. Sukkulenten en cactussen blijken veel harder wanneer ze reeds eind augustus /uiterlijk begin september geen vocht meer krijgen toegediend. De planten gaan inschrompelen ( maar kunnen toch een tijdje verder op die manier )en zijn op die manier veel beter bestand tegen lage temperaturen. Ik heb hier soorten die op die manier al tot minus 13 hebben getolereerd .
Hopelijk draagt deze ervaring wat bij .... 

Jan Boterdael:
nog een vraagje Kris aub   Delosperma sphalmanthoides :nog altijd in een potje in de kas of staat hij nu in de tuin?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie