Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen > Alles over vermeerderen

Zaaien van rotsplanten

<< < (2/93) > >>

Ger van den Beuken:
Ja Kris, op deze manier moeten we toch een honderd vierkante meter grond bijkrijgen.
Ik pas in de regel na twee jaren.

Ger van den Beuken:
Over zaadgoed mijn volgende oordeel. Na 28 jaren van alpieneplanten vermeerdering uit zaad ben ik er intussen achter dat niet altijd het welslagen van opkomst van zaailingen gezocht moet worden in onze eigen manier van zaaien. Natuurlijk is er een verschil in de manier van zaaien of het tijdstip van zaaien. Ook veel andere factoren kunnen een rol spelen. Toch wil ik het over een andere boeg gooien en een mooi voorbeeld geven: al mijn zaadgoed van de verschillende leveranciers wordt per definitie voor eind december uitgezaaid. Het zaadgoed wordt betrokken van sommige expedities, enkele Botanische Tuinen, leveranciers uit Engeland, Z. Amerika, USA en Tsjechie.
Vanuit Tsjechie is het bekend dat enkele leveranciers met elkaar op stap gaan om zaden te verzamelen. Van al deze mensen bestel ik jaarlijks mijn zaden.
Toch moet ik zeggen dat de kwaliteit van het zaadgoed oftewel de opkomst van zaailingen per leverancier soms enorm verschilt. Mijns inziens zou dit aan de bewaarmethode kunnen liggen. Waar moeten we anders de oorzaak zoeken? Zijn er ook andere mensen die deze ervaring hebben?  Misschien dat de lucht door een discussie hierover misschien wat opklaart!!!

Luc Scheldeman:

--- Citaat van: Ger van den Beuken op 19 februari 2010, 16:33:03 ---Toch moet ik zeggen dat de kwaliteit van het zaadgoed oftewel de opkomst van zaailingen per leverancier soms enorm verschilt. Mijns inziens zou dit aan de bewaarmethode kunnen liggen. Waar moeten we anders de oorzaak zoeken? Zijn er ook andere mensen die deze ervaring hebben?  Misschien dat de lucht door een discussie hierover misschien wat opklaart!!!

--- Einde van citaat ---
Ik zaai elk jaar heel wat zaden van bolgewassen en het is mij ook al meerdere maal opgevallen dat zaden van zelfde soorten die ik kocht bij verschillende leveranciers een heel uiteenlopend kiemingspercentage gaven.
Wat wij als klant nooit weten is hoeveel tijd er ligt tussen het oogsten van de zaden (in het wild) en het plaatsen in bvb. de koelkast. Laat staan dat we weten wat er in die tussentijd allemaal gebeurt : uitdroging, oververhitting,...
Over het tijdstip van zaaien wil ik nog meegeven dat ik (in mijn interessegebied) alle zaden die beschikbaar zijn vóór eind december direct ga zaaien en alle zaden die later binnenkomen in de koelkast ga bewaren tot de volgende september/oktober. Ik vind het zinloos om in het voorjaar te zaaien en te weten dat de kieming ten vroegste in het volgende najaar zal gebeuren.

Jozef Lemmens:
Er is inderdaad soms veel verschil in kiempercentage bij de verschillende leveranciers (= verzamelaars), maar of er echt een lijn in te trekken is welke leverancier "betere" zaden aflevert dan andere is moeilijk te zeggen. Soms heb ik meer gekiemde zaden van dezelfde soort bij die man en soms omgekeerd. Wat wel opvalt is het aantal echte zaden dat je krijgt. Bij sommige leveranciers krijg je soms meer rommel dan zaden. Zonder namen te noemen, het zal dus vooral afhangen hoeveel tijd er gespendeerd wordt in het schoonmaken van de zaden en de bewaarmethode vanaf het oogsten tot de verzending.

Lily-Anne Vereecken:
Ik heb in april een soldanella montana gekocht en die had toen al stevige zaadpeulen - de zaden heb ik zo gauw ze rijp waren gezaaid - nu beginnen ze al gedurende een week te kiemen  - dus zonder koude periode
Onlangs kocht ik een silene acaulis waarbij nog enkele bloempjes in bloei stonden en met enkele bijna rijpe zaadpeultjes - ik heb het zaad ook zo snel mogelijk gezaaid en binnen de week begonnen de zaden te kiemen - Ik kon het bijna niet geloven - ik heb deze soort al zo vaak gezien in de bergen en stond er steeds in verwondering voor
- dat ik deze plant nu heb aangekocht en zelfs al zaailingen heb, ben ik heel blij mee- Ik hoop dat ik de plantjes ook nog groot krijg zonder problemen  !!!

beide planten zijn dus blijkbaar lichtkiemers ,want ik heb het zaadbakje eerst bovenop bedekt met fijne aquarium grit en het zaad daar bovenop gezaaid en met water tussen de steentjes gespoeld ( zoals ik veronderstel dat het in de natuur gebeurt  )

van die kleine successen kan ik zo enorm genieten - ik moest het eens even kwijt .
Voor jullie zal dit natuurlijk niets speciaals zijn , omdat jullie al veel meer gespecialiseerd zijn .Ik heb heel wat ervaring met allerlei planten en probeer heel veel te stekken en zaaien .Nu ben ik  stilaan bezig  om ook in mijn rotstuin ( die ik al heel wat jaren heb ) wat specialere planten te zetten en zal die uiteraard ook proberen te vermeerderen .
Welke soorten hebben jullie al met succes gezaaid en hadden ze een speciale behandeling nodig ?
groetjes
Lily-Anne

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie