Algemeen > Fotografie ea.in onze hobby (Fotowedstrijden, over toestellen, gps...)

Fotografie met al zijn aspecten

<< < (2/12) > >>

Luc Gilgemyn:
Op gevaar af dat men denkt dat ik door Fuji gesponsord word  ;D nog enkele aanvullingen.

Bij zwakke lichtomstandigheden doet hij het voor mijn begrip ongelofelijk goed Kees Jan.
Of je 't nu gelooft of niet beide onderstaande foto's werden zo goed als in het donker genomen, zonder gebruik van flitslicht.

1) was in een grot in een Engelse tuin
2) was in dezelfde tuin in een "tuinhuisje"   ::) waar de enige lichtinval een (kleine) opening in het plafond was - de resulterende foto is vele malen helderder dan het zicht met het blote oog.

Ik ben een heel bescheiden amateurfotograaf en deze foto's zijn automatisch gemaakt, waarbij het toestel naast alle andere parameters ook zelf de optimale ISO waarde bepaalt.
Ik ben er met handmatige instelling nog niet in geslaagd om dezelfde (goede) resultaten te bereiken in vergelijking met de automaat...  :-\

Ik zal binnenkort deze discussie over fotografie in een afzonderlijke topic onderbrengen, dat lijkt me beter ;)

Lina Hesseling:
Geweldige resultaten, Luc! Zelf ben ik ook aan een nieuw toestel toe, want met mijn Canon Powershot G 3 kan ik geen goede close ups maken. Maar misschien ligt dat ook wel aan mij. Of de camera heeft een mankement. Goed idee om dit in een aparte topic onder te brengen, zodat het gemakkelijk terug is te vinden.

Cor van Kapel:

--- Citaat van: Kees Jan van Zwienen op 20 november 2011, 13:12:14 ---Tja, wat dat betreft denk ik nog wel eens met weemoed terug aan mijn oude Canon compactcamera (Powershot IS met 12x zoom), daarmee had je bijna alijd heel vel dieptescherpte. Ik werk nu met spiegelreflex met een zoomlens, dat is op vrijwel alle punten beter, m.u.v. dieptescherpte. Ik ga toch eens op zoek naar een lichtsterker objectief,

--- Einde van citaat ---
Welk merk en type spiegenreflex heb je dan gekozen Kees Jan ? Want we zijn hier een beetje appels met peren aan het vergelijken vrees ik.
Waar leg je de grens of wat wil je. Die vraag zul je eerst voor jezelf moeten beantwoorden voor je verder kunt. En wat voor de één een wereldcamera is, daar kan de ander mogelijk niet mee uit de voeten.
Ik zie vaak mensen met een compact camera, in de volle zon, turende op het schermpje met gestrekte armen foto's maken van een plant. Dan vraag ik me af hoe zij beoordelen of ze de zaak scherp hebben, dan moeten die compactcamera's toch wel een héél erg goede AF-hebben. Kan het me niet voorstellen.
Een lichtsterk objectief alleen helpt weinig voor je scherptediepte Kees Jan, daar komt iets meer voor kijken. Je zult echt een camera moeten hebben waar je (ten minste) het diafragma en de sluitertijd op een of andere manier kunt beïnvloeden.
De liefhebber kan ik wel een artikel doen toekomen over het onderwerp "Scherptediepte", kan dat hier niet publiceren omdat het (uiteraard) niet van mijn hand is. Het is ook te uitvoerig om hier even in een forumberichtje te frommelen. Dus wie het wil hebben, mail maar even.

Kees Jan van Zwienen:
Ik werk nu ongeveer een half jaar met Canon EOS 600D en daar ben ik erg tevreden mee. Ik gebruik een zoom objectief (18-55, 1:3.5-5.6) waarmee ik in de uiterste zoomstand tot 25cm bij de plant kan komen. Dat is voor mij dichtbij genoeg om óók voldoende gedetailleerde macro-opnamen te maken. Maar dan merk je wel dat je met hele hoge diafragmagetallen ::)  moet werken om vergelijkbare scherptediepte te krijgen als compactcamera's met een goede macrofunctie. Ik heb begrepen dat dat te maken heeft met het feit dat die compactcamera's als gevolg van een kleinere sensor alleen het centrale deel van het objectief gebruiken waar de scherpte optimaal is... ((8

Aangezien ik als ik op reis ben eigenlijk niet met een statief wil en kan werken (kost me teveel tijd en als het waait schiet je er bij plantenfotografie niet veel mee op) ben ik soms genoodzaakt om de ISO-waarden flink op te schroeven om met hoge diafragmagetallen te kunnen werken. Dat laatste werkt overigens op zich wel, heel weinig ruis, maar het lijkt me niet ideaal, dan toch liever een wat lichtsterkere lens. Ik overweeg dus een nieuw objectief aan te schaffen van betere kwaliteit. Maar ik weet nog niet welke, wellicht gewoon iets met vaste brandpuntafstand, bijv. een 50mm macro. Heb ik alleen geen groothoek, hoewel je met de stitchprogramma's dat weer vrij goed op kan lossen door de zaak aan elkaar te plakken :).

Diafragma en sluitertijd zijn uiteraard beinvloedbaar op mijn spiegelreflex, destijds overigens ook op mijn compactcamera.

Cor van Kapel:
Kees Jan, ik gebruik een Canon 40D met sinds kort (o.a.) een EF-s 60mm f1:2.8 macro. Beide een tweede handsjes maar niet van nieuw te onderscheiden :-X.

Nog even een aanvulling waardoor meer mensen het misschien snappen;
 - een kleinbeeld camera uit het analoge tijdperk had een dia (of negatief) van 36 x 24 mm
 - met de introductie van de digital camera kennen we een sensor die de oude film vervangt de productie van een (fullframe) sensor van ± 36 x 24 mm  
   kost erg veel geld. Die sensors zitten alleen in te topseries van de grote merken.
 - om de zaak voor een breder publiek intressant te maken, heeft men de z.g.n. APS-c sensor uitgevonden, deze is ± 22.5 x 15 mm en voor
   de compact camera's zijn er nog kleinere sensors ontwikkeld.

Als je een opname met alle drie de type sensoren maakt met verder gelijke waarden, brandpunt, sluitertijd en diafragma zul je op de kleinste sensor het meeste last van ruisvorming hebben (beetje kort uitgelegd maar hier komt het princiepe op neer). Dezelfde beeldinformatie moet immers op een veel kleiner oppervlak geperst worden, met het gevolg ruisvorming. De meeste cameramerken hebben zo hun eigen oplossingen bedacht om die ruis zoveel mogelijk te onderdrukken. Vroeger had je voor iedere lichtomstandigheid een ander type filmrolletje nodig (andere ISO of (nog ouder DINN)-waarde). Verder deed het ene merk het hoog in de bergen beter dan het andere (kleurzweem). Als je het verkeerde merk/type had gekozen kon je het jaar erop terug om de opnamen over te doen. In het digitale tijdperk schieten we maar raak we zien thuis wel welke de beste is en anders halen we ze wel even door een fotobewerkingsprogramma heen.

De Canon 600D van Kees Jan en mijn 40D zijn overigens beide voorzien van een APS-c sensor.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie