Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Planten => Houtige gewassen, coniferen, seizoensbeelden => Topic gestart door: Ruben Billiet op 24 april 2014, 21:35:48
-
Azalea's en rhododendrons zijn niet 100% een rotsplant maar elke rotstuin heeft wel een hoekje die moet worden ingeplant met een heester. In de schaduw of halfschaduw passen die type planten daar ideaal voor.
Mijn voorkeur gaat uit naar de 'Harde Gentse'.
Tussen 1800 en 1860 ontstonden in Gent heel wat nieuwe azalea's uit kruisingen van rhododendron ponticum en andere Amerikaanse species. Nieuwe benaamde kruisingen verschenen in " de gazette van gent" (lees algemene catalogus voor heel wat planten). Het waren prachtige lito's van hoe de planten er uit zagen. De planten verspreiden zich over de zeven zeeën en ze geraakten langzamerhand in de vergetelheid.
In 2000 zijn er enkele liefhebbers (oa. Rosine Matthijs en Leon De clerq) begonnen met het heropzoeken van de oude lito's. Met deze lito's zijn ze naar heel wat arboretums gegaan (vb. beervelde, kalmthout, bokrijk, sheffield, arnold arboretum ...) om stokoude planten (circa 150 jaar oud) te determineren.
Op die manier zijn deze juweeltjes opnieuw onder de aandacht gekomen en op erg kleine schaal opnieuw gekweekt. Echt erfgoed dus!
De kwaliteiten van Harde gentse azaleas zijn:
- ze zijn perfect winterhard
- ze geuren enorm goed (jammer dat ik de geur er niet bij kan geven)
- hun groeiwijze is traag maar ze zijn langlevend en nemen een erg natuurlijke vorm aan. Snoeien hoeft niet maar ze verdragen wel.
Geniet van deze zeldzame en prachtig geurende juweeltjes
-
1. Harde gentse azalea 'Narcissiflora' : een kruising onstaan in 1853 door de gebroeders Rinz. Een van de 12 dubbelbloeminge die toen zijn ontstaan en misschien wel één van hun beste. Heeft een zwavelgele bloem, is erg welriekend en is dubbelbloemig. Bloeit rond mei.
2. Harde gentse azalea 'Fanny': Lilaroze bloem met gele macule. Sierlijke lange meeldraden en goede herfstverkleuring. Komt als één van de laatste in bloei. (Deze staat in een pot in volle zon en bloeit daarom nu ook al).
3. Harde gentse azalea 'Raphael de smet': Ontstaan in 1873 door Louis de smet. De eerste maal voorgesteld op de gentse floraliën in 1873. Teruggevonden in 1998 en nu heel beperkt terug verkrijgbaar. Deze wordt aanzien als de Harde gentse. De bloem is zachtroze met witte schaduwen, dubbelbloemig en een mooie herfstkleur. De bloemen zijn erg welriekend. Een vroege bloei.
4. Harde gentse azalea ' Crocea tricolor' : Oude variëteit die voor de eerste maal is voorgesteld op de Gentse floraliën in 1835. Is terug gevonden in Engeland. Hij stond volledig overgroeid in een stuk van de tuin die niet meer beschikbaar was voor het publiek. Crèmekleurige bloemmet aan de onderzijde van de petalen een iets donkerder band, de randen zijn roze. Opvallende knoppen, zwaar roze gestreept op een crèmekleurige ondergrond.
-
5. Harde gentse 'Mecene' : Dit is een feite en rustica. Kenmerkend aan de rustica's is dat ze allemaal dubbelbloemig zijn, welriekend en ze zijn allemaal op de markt gebracht tussen 1888 en 1890 door Charles Vuylsteke. Witte bloem, lila roze gerand en lichtjes goudgeel gevlekt.
-
Interessante topic, Ruben, ik had al wel eens gehoord over die harde Gentse azalea's, maar verder wist ik er eigenlijk niets van. Dat ze lekker geuren, al helemaal niet.
Knappe bloemen, zonder meer, maar wat voor omvang nemen deze heesters in. Ik heb zo de indruk dat ze niet klein blijven...?
-
Franky,
Je kan ze zo wat vergelijken met de groei van een Hamamelis! Erg traag. Onder het spreekwoord 'plantje groot en plantertje dood' passen ze wel.
Ik heb er enkele in pot staan en dan blijven ze erg beperkt in groei (bonzai gehalte). Ik probeer er komende dagen wat foto's van te maken.
Ik heb planten groeien bij mijn vader die na 12 jaar te groot werden en die ik 2 jaar geleden goed heb ingesnoeid. Ze hebben dit goed verdragen, bloeien nog even sterk en behouden hun mooie vorm.
-
Idd interessant, Ruben...een onderwerp waar ik niets van ken maar waar ik wel in geïnteresseerd ben.
-
- Harde gentse azalea 'Daviesii' : Er wordt aangenomen dat dit een kruising is tussen Rhododendron viscosum x rhododendron mollis subsp. mollis
Deze kruisingen worden meestal viscosepala hybriden genoemd. Daviesii is steriel en is bijzonder welriekend!
De bloemen hebben een roomwitte bloem met gele macule met blauwachtig groengrijs blad.
- Harde gentse azalea 'Moorgold': de 'jongste' harde gentse. Zou ontstaan zijn in 1985. Het zou gaan over een 'sport' van daviesii.
De bloemen zijn lichtgeel met en lichtroze schijn en een gele macule.
- Harde gentse azalea 'Heroine plena': Net zoals Narcissiflora (eerder beschreven) is dit één van de 12 dubbelbloemigen van Rinz. Deze grote rossen dubbele bloemen zijn bleek manderijnkleurig als ze in knop zijn. Bij het openen parelwit met een rozig-crème schijn.
- Viscosa azalea 'Soir de Paris': zijn ontstaan uit kruisingen met Rhododendron viscosum. Alle viscosa azalea zijn bijzonder welriekend. De bloemen zijn groter dan bij de harde gentse.
-
-Hoi Ruben
Prachtig zijn deze azalea's Ruben.Wat is de hoogte en de omvang van deze harde gentse azalea's in de rotstuin. ((14 ((12
-
Gyi,
Na een 50tig tal jaar kunnen ze wel een grote omvang krijgen, 3m op 3m of groter.
Sommige zijn opgaande vormen, sommige zijn vaasvormig en nog andere groeien meer in de breedte.
Je kan ze wel gedrongen houden (lees bonsai) als je de wortels niet teveel ruimte geeft.
Als je de plant in de rotstuin in een stenen pot zet groeien ze erg traag en worden ze ongeveer 1m op 1m na een 10tal jaar.
Je kan die pot ook in de grond steken om de planten om die manier te groeien.
Let wel: ze verdragen zon maar geen felle namiddagzon. Ze staan liefst in halfschaduw of schaduw.
-
Harde gentse azalea 'Mme Moser' :
Groot bloemige harde gentse met roze en witte strepen. Ontstaan in 1900 door Moser. Gelijkt op 'Louis Hellebuyck en Bouquet de flore'.
-
De kleine Rhododendron ludlowii voor het eerst in bloei in mijn tuin.
-
Het meest opvallende van deze Rhododendon lepidostylum is het blad,de bloemen stellen in verhouding niet veel voor.
-
Prachtig Gert, die rhodo lepidostylum!
-
Prachtig Gert, die rhodo lepidostylum!
Die van Gert is natuurlijk ook prachtig,maar de foto van Rho. lepidostylum is van mij Ruben.
-
Excuseer Theo, ik vergiste mij van naam ))2 ))2
Vandaag stond harde gentse azalea 'Van houtte flore pleno' mooi. Hij is pas 8 jaar geleden terug gevonden en is 1 van mijn absolute favorieten. Hij geurt dan nog eens heel lekker ook.
-
Prachtige plant Ruben,wordt deze wel eens te koop aangeboden?
-
Theo, de harde gentse 'Van Houtte flore pleno' is erg zeldzaam en wordt naar mijn weten maar door 1 liefhebber vegetatief vermeerdert. Heb je interesse hierin?
-
Harde gentse azalea 'Domenico scassi' is voor mij de laatste harde Gentse azalea die bloeit! Een echte aanrader als je het bloeiseizoen aanzienlijk wil verlengen.
-
Een chinese Rhododendron is nu in volle bloei.
helaas kan ik nergens rond de plant haar labeltje vinden,maar mooi blijft ze!
-
De eerste grotere Rhodo's die als haag dienen met de buren, komen hier ook in bloei.
-
Ben wat bezig met registreren en nalopen.
Deze kleine Rhododendron Impeditum 'Wren' gekocht, nu in bloei.
En deze Azalia 'Ledilkanense' zoek maar op internet nergens te vinden, maar type je Azalka 'Ledilkanense' dan krijg een tsjechische site waar hij te koop is. (Azalka is azalia in het tsjechisch).
Een apart dingetje, blauw/rose bloemtjes moet hij geven.??
-
De eerste grotere Rhodo's die als haag dienen met de buren, komen hier ook in bloei.
((14 ((14 ((14
-
Een mini-tje met redelijk grote bloemen:
Rhododendron obtusum 'Kermesina rosea'
-
Een zaailing van een wildcollectie voor de eerste keer in bloei. Iemand een idee welke soort het is? ((--11
-
((15 niet direct een idee Wim...
Hier ook een paar blikvangers.
Rhododendron x 'Percy Wiseman'
Rhododendron yakushimanum nog net niet op zijn hoogtepunt
-
Rhododendron x 'Percy Wiseman'
Die Percy is nen schonen!!
-
Twee jaar terug een rhododendron gekregen van een buurvrouw een paar straatjes verder. Zij wilde de pot weggooien, was uitgebloeid, volgend jaar gewoon een nieuwe. Zo gaat dat in de huidige maatschappij.
Naam onbekend. Bij mij in de tuin gezet, vorig jaar een paar bloemen, maar met veel liefde en verzorging dit jaar veel bloemen. Beginnen roze en worden later wit/roze.
Iemand een idee welke, Luc, laat eens wat horen.
-
Sorry Jan, ik kan u niet helpen. Er zijn dermate veel hybriden, kruisingen en cultivars op de markt dat identificatie totaal onmogelijk is voor een amateur zoals ik er een ben. ((15
-
Sorry Jan, ik kan u niet helpen. Er zijn dermate veel hybriden, kruisingen en cultivars op de markt dat identificatie totaal onmogelijk is voor een amateur zoals ik er een ben. ((15
Is ook niet erg hoor Luc, is gewoon een leuke plant, dus hij mag blijven.
-
Rhododendron nakaharae 'Mariko' is de laatste Rhodo om te gaan bloeien dit jaar. Het is een heel laagblijvende soort (amper een 5-tal cm) die zich over de stenen heen legt.
-
Rhododendron nakaharae 'Mariko' is de laatste Rhodo om te gaan bloeien dit jaar. Het is een heel laagblijvende soort (amper een 5-tal cm) die zich over de stenen heen legt.
Heel fijn, Luc....maar zo te zien is er ook een slijmerig vriendje over gekropen.... ))4
-
Rhododendron nakaharae 'Mariko' is de laatste Rhodo om te gaan bloeien dit jaar. Het is een heel laagblijvende soort (amper een 5-tal cm) die zich over de stenen heen legt.
Heel fijn, Luc....maar zo te zien is er ook een slijmerig vriendje over gekropen.... ))4
De slijmerige vriendjes zijn helaas alomtegenwoordig, Wim.... >:( >:(
-
Tweede bloei op Rhododendron camschaticum
-
Tweede bloei op Rhododendron camschaticum
Subliem!
-
Rhododendron 'Shamrock' geeft weer van jetje.
-
Rhododendron 'Shamrock' geeft weer van jetje.
Die wordt toch ook wel elk jaar spectaculairder, Luc!
-
Rhododendron 'Shamrock' geeft weer van jetje.
Die wordt toch ook wel elk jaar spectaculairder, Luc!
Een hééééééél betrouwbare bloeier, Frankie.
Ik denk dat hij intussen al meerderjarig is... -2(
-
Rhododendron obtosum "Kermesina Rosea"laat voor het eerst z,n bloemen zien.
-
Rhododendron obtosum "Kermesina Rosea"laat voor het eerst z,n bloemen zien.
Heel mooi bescheiden ding Theo !
Nog zo'n kleintje is Rhododendron sargentianum - lichtgeel en heel erg laag blijvend, bloeit hier voor het eerst.
Rhododendron x yahushimanum 'Percy Wiseman' is dan weer aanzienlijk groter maar zorgt voor een zee van bloemen.
Rhododendrons en Azalea's zorgen voor kleur.
-
Rhododendron obtosum "Kermesina Rosea"laat voor het eerst z,n bloemen zien.
Heel mooi bescheiden ding Theo !
Nog zo'n kleintje is Rhododendron sargentianum - lichtgeel en heel erg laag blijvend, bloeit hier voor het eerst.
Rhododendron x yahushimanum 'Percy Wiseman' is dan weer aanzienlijk groter maar zorgt voor een zee van bloemen.
Rhododendrons en Azalea's zorgen voor kleur.
Ziet er kleurrijk uit Luc,helaas is de bloei van korte duur.
-
Veel mooie dingen zijn van korte dur, Theo ! Gelukkig komen ze elk jaar terug ! ;)
-
Nog wat Rhododendron beelden, eer het seizoen weer achter de rug is...
De laatste foto is R. yakushimanum in half geopende toestand.
-
Hier is mijn bijdrage aan de Rhodo's.
Foto 1 en 2 Rhododendron 'Marcel Menard'
-
Van deze is geen naam gekend. Toch niet minder mooi.
-
Rhododendron 'Madame Masson'
-
Rhododendron 'Purple splendour'
-
Nog 2 azalea's om af te sluiten
-
Hier is mijn bijdrage aan de Rhodo's.
Foto 1 en 2 Rhododendron 'Marcel Menard'
-((1
Mooie kleurschakering in de bloem van Marcel Menard, Filip !
-
Rhododendron yakushimanum in drie bloeistadia, aan u de keuze wanneer hij het mooist is.
-
Een mini-tje: Rhododendron 'Fridoline'
-
Rhododendron yakushimanum in drie bloeistadia, aan u de keuze wanneer hij het mooist is.
Foto 2 vind ik wel heel mooi ,gesloten knoppen en open bloemen,
maar eigenlijk zijn de foto's alle drie zeer de moeite waard Luc!
-
Rhododendron yakushimanum in drie bloeistadia, aan u de keuze wanneer hij het mooist is.
Foto 2 vind ik wel heel mooi ,gesloten knoppen en open bloemen,
maar eigenlijk zijn de foto's alle drie zeer de moeite waard Luc!
((4 Jos en eigenlijk hoort er nog een vierde foto bij, wanneer straks na de bloei het nieuw blad verschijnt dat prachtig zilvergrijs is.
-
Rhododendron yakushimanum in drie bloeistadia, aan u de keuze wanneer hij het mooist is.
De laatste foto is een plaatje, Luc, prachtige heester!
-
Hij staat al in het topic peatbed gepost, maar hier verdient hij nog wel een plekje.
Rhododendron lowndesii, hij voelt zich erg goed op zijn beschaduwd peatbed en in ons natte voorjaar.
-
Rhododendron lowndesii, hij voelt zich erg goed op zijn beschaduwd peatbed en in ons natte voorjaar.
Prachtig! Er is blijkbaar heel weinig over deze Rhododendron Lowndesii te vinden op het internet, tenzij ik niet goed gezocht heb. Als er iemand hiervan een verkoper via internet kan aanduiden, zal ik die zeker bestellen !
-
Rhododendron lowndesii, hij voelt zich erg goed op zijn beschaduwd peatbed en in ons natte voorjaar.
Prachtig! Er is blijkbaar heel weinig over deze Rhododendron Lowndesii te vinden op het internet, tenzij ik niet goed gezocht heb. Als er iemand hiervan een verkoper via internet kan aanduiden, zal ik die zeker bestellen !
Ik heb hem een viertal jaar geleden kunnen aanschaffen in Engeland, Lily-Anne en dat was de enige keer dat ik hem in al die jaren te koop heb gezien. Sedert dien opnieuw niet meer... Volgens commentaren die ik op andere fora kreeg is dit een heel moeilijke jongen die nauwelijks te kweken valt. Ik prijs mij dan ook gelukkig dat ik hem een plekje kon geven dat hem schijnt te bevallen. Ik prevel regelmatig een schietgebedje dat dit zo blijft ;)
-
Elk jaar de eerste in bloem, helaas zonder naam want hij is gered uit een of andere tuin. Wel maar gewoon roze...
-
Knap Filip ! Dat lijkt me wel heel vroeg!
-
Elk jaar de eerste in bloem, helaas zonder naam want hij is gered uit een of andere tuin. Wel maar gewoon roze...
Die is er inderdaad wel heel vroeg bij Filip !
-
Rhododendron forrestii repens heeft heel intens rode bloemen.
-
Alleszins rood genoeg, Frankie.
Hier ook enkele vroege Rhodootjes in de aanbieding.
Rhododendron cephalantum crebreflorum group Pffft, wat een naam.
Rhododendron impeditum pygmeum
Rhododendron 'Shamrock'
-
Elk jaar de eerste in bloem, helaas zonder naam want hij is gered uit een of andere tuin. Wel maar gewoon roze...
= Rhododendron praecox Filip
-
Elk jaar de eerste in bloem, helaas zonder naam want hij is gered uit een of andere tuin. Wel maar gewoon roze...
= Rhododendron praecox Filip
bedankt Hugo, dan kan ik er eindelijk een naam bij zetten.
-
Rhododendron ‘Fridoline’ ziet er in de knop altijd heel leuk uit.
-
En nu 'Fridoline' met open bloempjes.
-
En nu 'Fridoline' met open bloempjes.
Eigenaardig, maar heel mooi !
Hier Rhododendron x 'Percy Wiseman' in bloei
-
Rhododendron yakushimanum is nu al jarenlang een favoriet en dat zal niet snel veranderen denk ik. 8)
Samen met zijn buur R. x Percy Wiseman vormt hij een mooi duo.
-
Deze paarse Azalea is nog een erfenis van de vorige bewoners. hij staat een beetje op een onhandige plaats, maar is te mooi om te verplaatsen. Is er nog te zeggen hoe deze heet?
-
Rhododendron keiskei var procumbens
-
Deze paarse Azalea is nog een erfenis van de vorige bewoners. hij staat een beetje op een onhandige plaats, maar is te mooi om te verplaatsen. Is er nog te zeggen hoe deze heet?
Moeilijke opgave Mark, er zijn inmiddels honderden of nog meer hybriden op de markt van dwergrhodo's... mijn petje gaat het in elk geval te boven. Mooi is hij zeker.
Ik heb hier ook nog een en ander zonder precieze naam.
-
Schitterende struiken Luc!
-
Nog naamloze Azalea's.
-
Nog naamloze Azalea's.
Naamloos misschien, maar zeker niet kleurloos ! 8)
-
Rhododendron 'Chipmunk'
-
Rhododendron lowndesii in volle glorie :
-
Rhododendron lowndesii in volle glorie :
((14
-
Azalea nakaharae "Mariko"
-
Rhododendron 'Garten Direktor Rieger' ontsnapte net aan de nachtvorsten en dit is de beloning.
-
Rhododendron 'Fridoline' heeft felrode bloemen.
-
Rhododendron 'Garten Direktor Rieger' ontsnapte net aan de nachtvorsten en dit is de beloning.
Een respectabel exemplaar, Luc.
-
Deze Rhododendron obtosum "kermesina" rosea,doet het goed in/tussen de turf.
-
Rhododendron 'Fridoline' heeft felrode bloemen.
Felrood is in dit geval een juiste omschrijving Frankie ! ((3
Ooit aangeschaft als Azalea mollis, geen idee hoe hij nu heet -2(
Heel wat kleiner is deze stokoude Rhododendron 'Chikor' , hij moest ooit na een zware winter (waar is de tijd) tot op de grond afgezaagd worden, inmiddels is hij weeral 25 cm hoog.
Rhododendron 'Percy Wiseman', met yakushimanum bloed, is heel aantrekkelijk als hij zowel geopende als gesloten bloemknoppen heeft.
-
Rhododendron yakushimanum is in elk stadium van de bloei héél aantrekkelijk.
-
Ook Rhododendron 'Percy Wiseman' doet zijn best.
-
Rhododendron lowndesii
-
Beautiful example of this rare little plant, Luc!
-
Beautiful example of this rare little plant, Luc!
Thx Maggi ! It seems to like its spot, in the shade all year round and in the acid peatbed !
-
Elk jaar de laatste rhodo om te bloeien : Rhododendron nakaharae 'Mariko'
Een paar jaar heb ik deze al oude blad sterk terug gesnoeid omdat grote delen afgestorven waren. Hij herpakt zich wonderwel intussen.
-
Rhododendron obtosum kermesina rosea.
-
De achtergrond van de tuin is weer bijzonder kleurrijk momenteel.
De rode azalea japonica die nu al 38 jaartjes ter plekke staat
De Rhodo x 'Percy Wiseman'
De Rhododendron yakushimanum die nog niet volledig in bloei is maar daardoor tweekleurig roze/wit
Een beeld van het geheel met een gele regen die de zaak uit de hoogte bekijkt.
-
Luc, je Rhododendron’s hebben precies geen last gehad van de droge zomers van de laatste jaren!
-
Luc, je Rhododendron’s hebben precies geen last gehad van de droge zomers van de laatste jaren!
Ze kunnen precies wel meer hebben dan we allemaal denken, Herman. In het heetst en het droogst van de zomer een paar keer een emmer water en daarmee moesten ze het doen.
-
De rhododendron 'schneeberg'
-
De rhododendron 'schneeberg'
Heel mooi exemplaar Jean-Pierre.
Hier bloeien ook nog twee late dwerg rhodo's :
Rhododendron lowndesii
en
Rhododendron nakaharae 'Mariko'
-
Rhododendron ‘Surrey Heath’ is ook de kluts kwijt en denkt dat het voorjaar is!
-
Rhododendron ‘Surrey Heath’ is ook de kluts kwijt en denkt dat het voorjaar is!
Oei, die heeft het zwaar zitten Herman, wel een mooie !!
-
De Rhododendrons komen tot leven het wordt een bloeirijk seizoen zo te zien.
Rhododendron 'Shamrock' is geler dan de foto laat zien. Hij is inmiddels 25 jaar oud, zowat 1 meter breed en 40 cm hoog.
-
Deze ruim meerderjarige Azalea japonica probeert zich te verschuilen achter een groepje Vergeet-me-nietjes
-
-2( -2( -2(
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
-
Deze Azalea's zijn al heel oude knapen. Het rode exemplaar is geplant (na een moederdag -2( ) in 1981.... De roze gezel is 'slechts' een 25 jaar of zo oud. Een gewoon vergeet-me-nietje zorgt voor een blauwe toets.
-
Luc, toch mooi die kleurtjes! Ik ben een week in Italië geweest aan het Lago Maggiore daar waren mooie tuinen met onder andere veel azalea’s en rhododendrons in bloei. Alles was daar een paar weken vroeger dan in België.
-
Deze Azalea's zijn al heel oude knapen. Het rode exemplaar is geplant (na een moederdag -2( ) in 1981.... De roze gezel is 'slechts' een 25 jaar of zo oud. Een gewoon vergeet-me-nietje zorgt voor een blauwe toets.
Prachtig tafereel en wat een ontzettend goed idee om azalea’s voor Moederdag te geven!
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
Deze was mij nog ontsnapt, Luc. Wat een mooi klein exemplaar. Is zoiets nog ergens te koop?
-
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
Hier kun je alleen maar heel positief over denken Luc !
-
Rhododendron 'Wee Bee' ( synoniem R. 'Not Too Bee' ) wordt toch groter dan werd verteld bij de aanschaf ...
-
Rhododendron 'Wee Bee' ( synoniem R. 'Not Too Bee' ) wordt toch groter dan werd verteld bij de aanschaf ...
Maar toch niet verkeerd, wat een rijkbloeiende plant! Wat is de grootte nu en na welke tijd?
-
Rhododendron 'Wee Bee' ( synoniem R. 'Not Too Bee' ) wordt toch groter dan werd verteld bij de aanschaf ...
Maar toch niet verkeerd, wat een rijkbloeiende plant! Wat is de grootte nu en na welke tijd?
Ik heb die plant al zeker 15 jaar Frankie .Er werd gezegd dat hij maar 30- 40 cm hoog werd en met zijn 45 cm hoogte na al die jaren is dat er nu ook niet zo ver af . Maar wat men er toen niet bij heeft gezegd is dat hij wel 2 keer zo breed wordt...Want hij is nu al iets meer dan 80 cm breed . Hij begon zijn carrière hier in het peatbed maar daarvoor werd hij te groot in verhouding tot het geheel en al de andere kleinere planten ..Toen verhuisde hij naar een plekje aangrenzend aan het peatbed. Maar ook daarvoor werd hij later weer wat groot omdat hij het zicht naar andere planten belemmerde .
Vorig jaar heb ik een nieuw stukje border aangelegd voor enkele kleine heesters en daar woont hij nu .Of dit definitief is weet ik niet maar nu geniet ik van zijn pracht ...
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
-
Rhododendron 'Saffrano' De bloemen bloeien open uit oranje knoppen, zijn groot en bloeien heldergeel, lichtjes gespikkeld met bruin.
Wardii-hybride Rhododendron, wardii is een rododendronsoort die inheems is in het zuidwesten van Sichuan, het zuidoosten van Xizang en het noordwesten van Yunnan in China, waar het groeit op een hoogte van 3.000-4.600 m. Kleur is hoofdzakelijk geel
-
Mooie aanwinsten Herman!
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
Mooie plant, Herman. Bambi? Zou dit een kleintje blijven dan, of is de naam enigszins misleidend?
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
Mooie plant, Herman. Bambi? Zou dit een kleintje blijven dan, of is de naam enigszins misleidend?
Frankie, dat zou inderdaad een trage groeier moeten zijn. Na lange tijd zou hij 60 cm worden.
-
Rhododendron luteum of Azalea pontica. Wilde soort uit de Kaukasus en Klein-Azië. De soort werd in 1753 door Carl Linnaeus benoemd als Azalea pontica, en in 1830 door Robert Sweet als Rhododendron luteum. Kan goed gesnoeid worden om compact te houden. Groeit hier ook wel in de bossen in de omgeving.
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
Deze was mij nog ontsnapt, Luc. Wat een mooi klein exemplaar. Is zoiets nog ergens te koop?
Geen idee Frankie, wellicht wel. Ik probeer zelf een paar stekken te nemen dit seizoen.
-
Een kleintje met vuurrode bloemen: R. 'Fridoline'.
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
Deze was mij nog ontsnapt, Luc. Wat een mooi klein exemplaar. Is zoiets nog ergens te koop?
Geen idee Frankie, wellicht wel. Ik probeer zelf een paar stekken te nemen dit seizoen.
Kan je dit stekken, Luc? Ik heb nog nooit Rhodo gestekt. Moet dit niet door afleggen van takken gebeuren?
-
Hier een niet nader benoemde Azalea en Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' beiden overdekt met bloemen.
Je Rhodo paradijs is weer top Luc !
Het begint inderdaad los te komen Kris, wat dacht je van dit kleinood : Rhododendron 'Chicor' meer dan 20 jaar oud... wel eens een tiental jaar geleden wat moeten terugsnoeien wegens vorstschade. Nu ongeveer 20-25 cm hoog.
Deze was mij nog ontsnapt, Luc. Wat een mooi klein exemplaar. Is zoiets nog ergens te koop?
Geen idee Frankie, wellicht wel. Ik probeer zelf een paar stekken te nemen dit seizoen.
Kan je dit stekken, Luc? Ik heb nog nooit Rhodo gestekt. Moet dit niet door afleggen van takken gebeuren?
Dat is wellicht de makkelijkste methode Frankie, maar tijdens 2500 km in de wagen met Herman L. leert men wel iets -2( Blijkbaar lukt het ook met halfrijpe scheuten in augustus... Zal ik dus eens proberen...
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
Mooie plant, Herman. Bambi? Zou dit een kleintje blijven dan, of is de naam enigszins misleidend?
Ik heb hier Bambi al meer dan 10 jaar en hij is niet hoger dan 35 cm. Hij lijkt wel wat bleker roze dan de plant van Herman.
Ik kan niet zeggen dat mijn exemplaar het echt goed doet, hij heeft regelmatig afgestorven takken. Ik denk dat hij misschien wel té warm staat. Dit jaar is hij zowaar overgroeid door de sterk bloeiende Saponaria ocymoïdes die zich daar heeft uitgezaaid.
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
Mooie plant, Herman. Bambi? Zou dit een kleintje blijven dan, of is de naam enigszins misleidend?
Ik heb hier Bambi al meer dan 10 jaar en hij is niet hoger dan 35 cm. Hij lijkt wel wat bleker roze dan de plant van Herman.
Ik kan niet zeggen dat mijn exemplaar het echt goed doet, hij heeft regelmatig afgestorven takken. Ik denk dat hij misschien wel té warm staat. Dit jaar is hij zowaar overgroeid door de sterk bloeiende Saponaria ocymoïdes die zich daar heeft uitgezaaid.
Moest ik als kleine rhodo zo overwoekerd worden, zouden mijn takken ook afsterven denk ik. --11
-
Rhododendron yakushimanum ‘Bambi’
Mooie plant, Herman. Bambi? Zou dit een kleintje blijven dan, of is de naam enigszins misleidend?
Ik heb hier Bambi al meer dan 10 jaar en hij is niet hoger dan 35 cm. Hij lijkt wel wat bleker roze dan de plant van Herman.
Ik kan niet zeggen dat mijn exemplaar het echt goed doet, hij heeft regelmatig afgestorven takken. Ik denk dat hij misschien wel té warm staat. Dit jaar is hij zowaar overgroeid door de sterk bloeiende Saponaria ocymoïdes die zich daar heeft uitgezaaid.
Moest ik als kleine rhodo zo overwoekerd worden, zouden mijn takken ook afsterven denk ik. --11
De takken zijn al langer afgestorven Frankie -2( En de overwoekering duurt maar een paar weken tot ik de saponaria terugsnoei...
Rhododendron yakushimanum is iets :o groter en komt stilaan in actie... Op foto 3 probeerde ik hem met de gele regen te verenigen, de belichting werkte niet mee..
-
Rhododendron yakushimanum op zijn hoogtepunt.
-
Rhododendron yakushimanum op zijn hoogtepunt.
Prachtige Rhodo,s Luc,hebben baat gehad bij een nat voorjaar vermoed ik. ))8
-
Rhododendron yakushimanum op zijn hoogtepunt.
Prachtige Rhodo,s Luc,hebben baat gehad bij een nat voorjaar vermoed ik. ))8
Dank je Theo ! Ja, extra vocht stellen ze inderdaad wel op prijs!
-
Rhododendron ‘Polar Bear’ is een auriculatum hybride (R. diaprepes × R. auriculatum). Bloeitijd 7-8, bloem is wit en geurend.
Rhododendron auriculatum zelf is van centraal China en bloeit in augustus. Rhododendron diaprepes is van Yunnan en is een lage soort (<1m).
In het voorjaar had ik veel donkere vlekken op de bladeren en dacht dat hij zou gaan afsterven.
Nu ik maandelijks spuit met cuprex heb ik geen vlekken (schimmels) meer op de bladeren. De sterk aangetaste bladeren zijn wel afgevallen. Er wordt aangeraden de bladeren te behandelen tot in november. Om de schimmel te voorkomen in de toekomst moet je 2x per jaar sproeien namelijk in maart en in oktober
-
Rhododendron hemsleyanum van Mount Emei in Sichuan in China. Hij heeft wel last gehad van de warmte en droogte. Hij is wel traag groeiend, hij staat er nu 4 jaar. Bloeitijd is 6-7, dus ook later dan de normale Rhododendrons.
-
Rhododendron serotinum komt uit Vietnam en zou 2m hoog worden in 10 jaar. Bloeitijd 6-7, kleur is wit, staat er nu ook 4 jaar.
-
Rhododendron auriculatum (auriculatum betekent oorvormig en verwijst naar de vorm van het blad waar het aan de steel vastzit), is inheems in verschillende provincies van China: Hupei, Sichuan, Guishou, waar hij in de bossen op rotsachtige hellingen groeit, op hoogtes tussen de 500m en 2300m.
Augustine Henry was de eerste westerling die deze struik ontdekte in 1885, maar het was Ernest Wilson die deze rhododendron meebracht naar Engeland in 1901 en bij een volgende missie in 1907 meerdere planten opstuurde vanuit China.
Rhododendron auriculatum is bladhoudend en vormt een rechtopgroeiende struik die uiteindelijk 5m hoog en breed kan worden, maar dat is pas na 20 à 30 jaar. De bladeren zijn lang (tot 30cm) en relatief smal. De bovenkant is dof donkergroen en de onderkant is lichtgroen met een bruin donslaagje. De stam van de nieuwe twijgen is bezet met lange rode schubben: de overblijfselen van de schubben die de blad- en bloemknoppen beschermen. Deze soort bloeit eind juli en begin augustus, wat uitzonderlijk laat is voor een rhododendron. De grote, witte bloemen staan in trosjes bij elkaar aan het uiteinde van de takken. De geur is onvergetelijk en vult de hele tuin bij windstil weer.
-
Allemaal zaken die je zelden ziet Herman ! Echte collectors items ...Ik veronderstel dat het erg zoeken is om die ergens te vinden ....Maar voor mij iets te groeikrachtige Rhodo's ....... ))4 ))4
Zal ik wat tegengestelds tonen dan ))4
Uit zaad opgekweekt en gezaaid in 2021 . 2 jaar later nog altijd maar enkele centimeters hoog .Voor de geduldige liefhebber dus . Ik kon deze zaden bemachtigen via een liefhebber die zowat aan de andere kant van de wereld woont . Zou dus een super lage dwergvorm zijn van Rhododendron aureum die werd verzameld in de Oostelijke Sayan Mountains in Siberië op 2300m hoogte . Zou zijn dwergvormige groei ook in cultuur behouden .
-
Allemaal zaken die je zelden ziet Herman ! Echte collectors items ...Ik veronderstel dat het erg zoeken is om die ergens te vinden ....Maar voor mij iets te groeikrachtige Rhodo's ....... ))4 ))4
Zal ik wat tegengestelds tonen dan ))4
Uit zaad opgekweekt en gezaaid in 2021 . 2 jaar later nog altijd maar enkele centimeters hoog .Voor de geduldige liefhebber dus . Ik kon deze zaden bemachtigen via een liefhebber die zowat aan de andere kant van de wereld woont . Zou dus een super lage dwergvorm zijn van Rhododendron aureum die werd verzameld in de Oostelijke Sayan Mountains in Siberië op 2300m hoogte . Zou zijn dwergvormige groei ook in cultuur behouden .
Kris, het is inderdaad een zoektocht om andere Rhododendrons te vinden. Ik zoek vooral naar verschillende soorten om een heel lang bloeiseizoen te bekomen.
Je Rhododendron aureum is inderdaad een dwerg! Ik denk wel dat de groei na 5 jaar wel iets zal versnellen.
-
Heel interessant verhaal Herman. En Kris, ik geloof dat ik nog nooit iets uit Siberië heb gezien, heel bijzonder!
-
Mooie Rhodo,s Herman en Kris,de moeite waard om hier meer aandacht aan te geven ((13
-
Heel interessant verhaal Herman. En Kris, ik geloof dat ik nog nooit iets uit Siberië heb gezien, heel bijzonder!
Is inderdaad een nog redelijk onbekend terrein hier Mark ....Er komen schijnbaar nog meer interessante Ericaceae voor en bijvoorbeeld ook heel wat mooie Pulsatilla's ....
-
Mooie Rhodo,s Herman en Kris,de moeite waard om hier meer aandacht aan te geven ((13
Graag gedaan Theo .....daar dient ons forum voor....
-
Je Rhododendron aureum is inderdaad een dwerg! Ik denk wel dat de groei na 5 jaar wel iets zal versnellen.
De liefhebber waarvan ik de zaden heb bood 3 vormen aan Herman . De gewone vorm -die zoals je terecht opmerkt ook al niet groot wordt (ik zag ze ook al in de natuur in Oost Turkije en ook daar werden ze niet hoog )waarvan de zaden werden verzameld in de Sayan Mountains ( Siberië) op respectievelijk 300 en 500m hoogte . Daarnaast ook de getoonde vorm die volgens mijn bron nog veel kleiner blijft en waarvan de zaden werden verzameld op 2300m ...Het is natuurlijk altijd de vraag of ze die dwergachtige groei ook hier aanhouden maar volgens hem wel (misschien dat hij ze al getest heeft in zijn tuin ? )
-
Je Rhododendron aureum is inderdaad een dwerg! Ik denk wel dat de groei na 5 jaar wel iets zal versnellen.
De liefhebber waarvan ik de zaden heb bood 3 vormen aan Herman . De gewone vorm -die zoals je terecht opmerkt ook al niet groot wordt (ik zag ze ook al in de natuur in Oost Turkije en ook daar werden ze niet hoog )waarvan de zaden werden verzameld in de Sayan Mountains ( Siberië) op respectievelijk 300 en 500m hoogte . Daarnaast ook de getoonde vorm die volgens mijn bron nog veel kleiner blijft en waarvan de zaden werden verzameld op 2300m ...Het is natuurlijk altijd de vraag of ze die dwergachtige groei ook hier aanhouden maar volgens hem wel (misschien dat hij ze al getest heeft in zijn tuin ? )
Kris, ik ben wel benieuwd wanneer de eerste bloem zal verschijnen!
-
Kris, ik ben wel benieuwd wanneer de eerste bloem zal verschijnen!
Hopelijk dat we dit nog mee maken Herman ..... -2( :-X :-X
-
Mooie Rhodo,s Herman en Kris,de moeite waard om hier meer aandacht aan te geven ((13
Graag gedaan Theo .....daar dient ons forum voor....
Ik heb er mij aan gewaagd om enkele dwergvormen te stekken... fingers crossed!
-
Ik heb er mij aan gewaagd om enkele dwergvormen te stekken... fingers crossed!
((3 ((3 Wie niet waagt niet wint zeggen ze hier Luc ...We duimen mee zodat er weer wat van die beauty's verspreid worden ...
-
Alweer een record ...nooit vroeger dan nu dit jaar een eerste bloem aan Rhododendron dendrocharis ...Akkoord het is maar een voorloper maar toch nooit zo vroeg ...
-
Rhododendron 'Keiska x Ebimo'
Rhododendron racemosum
-
Rhododendron ponticum 'President Roosevelt'
-
Rhododendron ponticum 'President Roosevelt'
Ik heb er een identieke, waarvan ik de naam verloren ben, zou wel eens dezelfde kunnen zijn Herman (linkerkant van de foto)
-
Rhododendron 'Shamrock' bloeit ieder jaar top.
-
Rhododendron ponticum 'President Roosevelt'
Ik heb er een identieke, waarvan ik de naam verloren ben, zou wel eens dezelfde kunnen zijn Herman (linkerkant van de foto)
Ja Luc, dat blad is zo typisch met geel een groen!
-
Rhododendron luteum
-
Ik vind Rhodo's echt de max ....maar de meesten worden te groot voor onze bescheiden tuin . Op de plaats van 1 Rhodo van 1,5m diameter kunnen er natuurlijk veel andere kleinere planten groeien ...Het is soms kiezen ...Toch heb ik er wel wat in de collectie .Deze Rhododendron 'Wee Bee' is er daar eentje van . De groei valt nog goed mee en de bloei is ieder jaar heel rijk .
-
Kris, inderdaad klein maar fijn!
-
Ik vind Rhodo's echt de max ....maar de meesten worden te groot voor onze bescheiden tuin . Op de plaats van 1 Rhodo van 1,5m diameter kunnen er natuurlijk veel andere kleinere planten groeien ...Het is soms kiezen ...Toch heb ik er wel wat in de collectie .Deze Rhododendron 'Wee Bee' is er daar eentje van . De groei valt nog goed mee en de bloei is ieder jaar heel rijk .
Deze hier wordt groter Kris, maar hij doet dienst in de haag, daar mag het -2( .
Rhododendron 'Gartendirektor Rieger' kan zijn bloemen ieder jaar weer nauwelijks dragen.
Hier ook met een voor mij onbenaamde paarse dwerg Rhodo.
-
Rhododendron luteum
-
Rhododendron luteum
De ouderwetse azalea's (ik vertik het die rhododendron te noemen -2( ) komen er ook aan.
-
Rhododendron luteum
De ouderwetse azalea's (ik vertik het die rhododendron te noemen -2( ) komen er ook aan.
Nog maar eens een voorbeeld dat ouderwets geen synoniem hoeft te zijn van saai ..... ((14
-
Rhododendron luteum
De ouderwetse azalea's (ik vertik het die rhododendron te noemen -2( ) komen er ook aan.
Geweldige plant, Luc!
-
Van deze kleine rijk witbloeiende rhodo vind ik spijtig genoeg de naam nog niet terug. Kent iemand deze? Hij komt nog van bij Stopp, zo'n 10 jaar geleden. Hij wordt amper 15 cm hoog en groeit meer uit in de breedte. Ik vind hem onweerstaanbaar mooi en vormt een aardige combinatie met euh...dinges...die bekende Abies. Kom nu ook niet op de naam.
-
Van deze kleine rijk witbloeiende rhodo vind ik spijtig genoeg de naam nog niet terug. Kent iemand deze? Hij komt nog van bij Stopp, zo'n 10 jaar geleden. Hij wordt amper 15 cm hoog en groeit meer uit in de breedte. Ik vind hem onweerstaanbaar mooi en vormt een aardige combinatie met euh...dinges...die bekende Abies. Kom nu ook niet op de naam.
Icebreaker. Dat was het. (de conifeer)
-
In mijn 'peatbed' is deze schoonheid enkele jaren geleden verschenen, duidelijk een hybride met Rhododendron bloed, maar er staan ook heel wat andere ericaceae in de buurt. Ik heb de vraag ook op FB gesteld maar niemand wist wat het was. Ik kreeg wel de raad een naam te bedenken... -2(
-
In mijn 'peatbed' is deze schoonheid enkele jaren geleden verschenen, duidelijk een hybride met Rhododendron bloed, maar er staan ook heel wat andere ericaceae in de buurt. Ik heb de vraag ook op FB gesteld maar niemand wist wat het was. Ik kreeg wel de raad een naam te bedenken... -2(
Bijzonder Luc, ziet er heel compact uit.
Rhododendron 'Luc's Dwarf'.
-
In mijn 'peatbed' is deze schoonheid enkele jaren geleden verschenen, duidelijk een hybride met Rhododendron bloed, maar er staan ook heel wat andere ericaceae in de buurt. Ik heb de vraag ook op FB gesteld maar niemand wist wat het was. Ik kreeg wel de raad een naam te bedenken... -2(
Bijzonder Luc, ziet er heel compact uit.
Rhododendron 'Luc's Dwarf'.
Merci voor de inspiratie Frankie, ik kreeg al de raad de plant te laten beschrijven en een naam te bedenken.... -2( Toch maar even wachten tot hij een keertje bloeit...
Intussen bloeit Rhododendron nakaharae 'Mariko' heel goed dit jaar, een laagblijvend soortje (15 cm) dat veel later bloeit dan zijn soortgenoten.
-
In mijn 'peatbed' is deze schoonheid enkele jaren geleden verschenen, duidelijk een hybride met Rhododendron bloed, maar er staan ook heel wat andere ericaceae in de buurt. Ik heb de vraag ook op FB gesteld maar niemand wist wat het was. Ik kreeg wel de raad een naam te bedenken... -2(
Bijzonder Luc, ziet er heel compact uit.
Rhododendron 'Luc's Dwarf'.
Merci voor de inspiratie Frankie, ik kreeg al de raad de plant te laten beschrijven en een naam te bedenken.... -2( Toch maar even wachten tot hij een keertje bloeit...
Intussen bloeit Rhododendron nakaharae 'Mariko' heel goed dit jaar, een laagblijvend soortje (15 cm) dat veel later bloeit dan zijn soortgenoten.
Ja, een prachtsoortje, Luc, komt hier ook in bloei.
-
Rhododendron ‘Pioneer’ een Dauricum hybride.
-
Rhododendron ‘Pioneer’ een Dauricum hybride.
Nu al een eerste Rhodo in de tuin, Herman?
-
Rhododendron ‘Pioneer’ een Dauricum hybride.
Nu al een eerste Rhodo in de tuin, Herman?
Ja Frankie, Rhododendron 'Praecox' begint er ook al aan. Die paar zomerdagen doen wonderen!
-
Rhododendron dendrocharis is een Rhodo die we niet vaak zien hier in collecties ....Het is een dwergsoort die heel traag groeit . Ook als hij niet bloeit vind ik hem nog best mooi van structuur en blad. Hij is hier na 11 jaar ook nog steeds maar 35 cm hoog en 60cm breed.
Hij was nog voller maar heeft nu een kleine kale plek in het midden. Deze is over 2 jaar ontstaan nadat 2 vechtende kauwen erin zijn geland en hun robbertje er verder uitvochten met deze schade tot gevolg . Eén nadeel van deze Rhodo is dat de bloemen nooit allemaal tegelijk open komen .....De bloemen komen min of meer verspreid ..
-
Rhododendron dendrocharis is een Rhodo die we niet vaak zien hier in collecties ....Het is een dwergsoort die heel traag groeit . Ook als hij niet bloeit vind ik hem nog best mooi van structuur en blad. Hij is hier na 11 jaar ook nog steeds maar 35 cm hoog en 60cm breed.
Hij was nog voller maar heeft nu een kleine kale plek in het midden. Deze is over 2 jaar ontstaan nadat 2 vechtende kauwen erin zijn geland en hun robbertje er verder uitvochten met deze schade tot gevolg . Eén nadeel van deze Rhodo is dat de bloemen nooit allemaal tegelijk open komen .....De bloemen komen min of meer verspreid ..
Kris, toch een mooie plant, moet ik ook eens achter zoeken.
-
Rhododendron dendrocharis is een Rhodo die we niet vaak zien hier in collecties ....Het is een dwergsoort die heel traag groeit . Ook als hij niet bloeit vind ik hem nog best mooi van structuur en blad. Hij is hier na 11 jaar ook nog steeds maar 35 cm hoog en 60cm breed.
Hij was nog voller maar heeft nu een kleine kale plek in het midden. Deze is over 2 jaar ontstaan nadat 2 vechtende kauwen erin zijn geland en hun robbertje er verder uitvochten met deze schade tot gevolg . Eén nadeel van deze Rhodo is dat de bloemen nooit allemaal tegelijk open komen .....De bloemen komen min of meer verspreid ..
Kris, toch een mooie plant, moet ik ook eens achter zoeken.
Deel je mening Herman ...Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog nooit ben tegen gekomen op beurzen in de Benelux of zelfs Duitsland .Mijn exemplaar komt uit de UK waar hij wel hier en daar verkrijgbaar is ...Zou Herman LP hem niet hebben ? Vandaag nog meer bloemen open ....