Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => In en rond onze rotstuinen => Topic gestart door: Jan Tholhuijsen op 15 november 2015, 14:13:54
-
Achter mijn schuurtje was nog een plekje waar ik al een tijdje over liep te denken om een 'kasje/afdakje' te bouwen. Een paar weken geleden is het ervan gekomen.
Het een combinatie van een kasje en gesloten afdak geworden. Voor volgend voorjaar heb ik een bestelling bij Karel Lang van ongeveer 320 saxen, waaronder toch wat tere jongens.
Nu is dit mijn eerste kasje dus wil ik wat vragen stellen aan ervaringsdeskundigen.
Het is gemaakt van geimpreneerd hout, daarna geschilderd met groene dekkende beits.
De bak gemaakt van hout (hoogte/diepte 14 cm.) en eerst ingesmeerd met BOSTIK primer speciaal http://bit.ly/1HM9tUB (http://bit.ly/1HM9tUB)
Daarna 4 keer ingesmeerd laagdikte ongeveer 4 mm met BOSTIK waterseal http://bit.ly/1Mviiil (http://bit.ly/1Mviiil)
Er is ruimte voor ongeveer 165 potten van 11,5 cm dia en 10 cm hoog. Besteld bij Hornbach. € 0,59.
Het dakje gemaakt van profielplatenhttp://bit.ly/1HM9EPN (http://bit.ly/1HM9EPN)
Wat is de beste methode om de potten te plaatsen, ik heb in de bak 14 cm. diepte en de potten zijn 10 cm hoog.
Heeft iemand een water geef systeem, en hoe werkt dit.
Is het belangrijk om een ventilator te plaatsen en op wat voor hoogte. ( bovenin is over de hele kas een opening van ongeveer 15 cm. Een deur is er niet.)
Alle meer info is welkom.
-
Mooi gedaan hoor.
Ik heb ook een zelfgebouwde alpiene kas. Wat de ventilatie betreft: Iedere tuin ligt anders op de wind. Mijn kas staar richting zw en het tocht er vreselijk. Ideaal dus. Bij jou zie ik allerlei bouwsel er om heen, die de wind tegen houden. Dat zul je moeten bekijken.
Ikzelf heb zo zoetjes aan alle zijwanden weggehaald. Die dienen nergens voor zou je denken. Hoe meer wind deste beter. Er kan dan wel regen in slaan. Ik zou als ik jou was de platen weghalen behalve die op het zw tot w. Saxifraga kan toch wel tegen wat regen?
Maar afijn wat gebeurde er bij mij: Katten ontdekten dat lekkere zand. (niet overal waren potten) En nog erger: Merels, gaaien en ekster gingen er hun eikels verstoppen en smeten eerst de plantjes eruit, dus nu heb ik rondom vogeltjesgaas.
Ik heb 2 ventilatoren wegens de Dionysia's, (schuin van boven) maar ik denk dat die vooral op windstille dagen echt nodig zijn. Voor saxen zou dat toch niet nodig zijn bij open zjwanden.
Gebruik metsel (Rijn) zand Jan, dat is het schoonste. en het watergeefsysteem is de gieter en je arm. Saxen kunnen wel tegen wat droogte toch? Bij zo'n watergeefsysteem is er altijd risico van overbewatering en/of storing.
-
Merci Gerrit ((13
-
sorry kan je niet hier over informeren.
Maar wel complimenteren.
Dus bij deze petje af prachtig gedaan.
-
Die Jan kun je alles laten maken ((14
Weer goed werk geleverd,dit gaat zeker een lange tijd mee.
Ik wens je veel plezier met deze aanwinst.
-
Knap hoor Jan ! Mooi kastje is dat! Ik denk er ernstig over na je hier eens voor een tijdje uit te nodigen... ik kan hier wel een paar klussen bedenken ! -2( -2( -2( ;)
-
Onze Jan kan er wat van !!!
Eens te meer een staaltje van je kunde Jan . Gaat je nog veel plezier opleveren .
Heb geen ervaring met watergeefsystemen. Doordat de ligging bij iedereen zo verschillend is en daardoor de behandeling zo anders zal zijn ...zal je veel zelf moeten ontdekken met ventilatie , water geven , eventueel schermen ed ...
De beste ventilatie gaat rakelings over de kussens heb ik me al eens laten wijsmaken of tenminste dat zorgt voor de meest compacte en harde kussens .
Veel ventileren is noodzakelijk maar zorgt ook dat de grond en het zand sneller uitdrogen . Ik zou de bovenkant van de potten een fractie boven het (rijn)zand laten uitsteken. Het zijn stenen potten ?
Saxen heb ik zelf nooit veel in potten gekweekt ....
In ieder geval heeeeel veel succes en laat niet na om je verdere ervaringen te delen .
-
Ja stenen potten
Dank je Kris ((13
-
Het verdere verloop van het kasje.
De BOSTIK waterseal is fantastische spul om de boel waterdicht te maken, maar het blijft enigszinds zacht, dit is om natuurlijk spleten te blijven dicht houden. De oplossing heb ik als volgt gedaan, eerst op de bodem opengeknipte vuilniszakken gelegd en aan de zijkant vastgeplakt. Deze mogen er gerust aan vastplakken. Daarna tempex van 2 cm erin gelegd en de speten dicht gekit, zodat er geen zand tussendoor gaat. Daarna een laagje van 1 cm zand, en begonnen met de potten.
10,5 rondjes van triplex gemaakt met een schroefje als handvat. Deze passen precies in de bovenkant van de potten. en zo kon ik rij voor rij het benodigde zand er gemakkelijk tussen krijgen, zonder dat de potten gevuld werden
Als toplag 1 cm javasplit, dit om het uitdrogen een beetje tegen te gaan.
Met het kleine half ronde snoep schepje kon ik mooi tussen de potten het zand kwijt, om het daarna iedere keer met een kwast tussen de potten te drukken, werkt perfect.
Zo heb ik het maar zelf verzonnen, er is weinig literatuur over hoe je het moet doen. Ieder doet het op zijn manier denk ik.
Afgelopen weken tussendoor ook nog van overgebleven cementmix wat troggetjes gemaakt, staan nu buiten uit te harden voor volgend voorjaar.
-
Leuk om volgen Jan! Knappe trogjes! Ben al benieuwd wat je er in zal zetten!
-
Prachtig Jan. Alleen snap ik niet goed waarlangs je het overtollige water laat weglopen ? Of is dit hier niet nodig dan ? Staan die potten dan niet op termijn in een laagje water ? Terwijl drainage toch de boodschap is ?
Filip
-
De Jan is goed bezig.
-
Prachtig Jan. Alleen snap ik niet goed waarlangs je het overtollige water laat weglopen ? Of is dit hier niet nodig dan ? Staan die potten dan niet op termijn in een laagje water ? Terwijl drainage toch de boodschap is ?
Filip
Hoi Flip, alles staat onder dak, (zie het begin van de topic)dus ik geef alleen zoveel water als nodig. Ik heb nog overwogen om een afvoertje te maken, maar dit is eigenlijk niet nodig.
-
Het kasje is klaar om plantjes te ontvangen.
De troggetjes zijn ook zover dat er planten in kunnen. Dus volgend voorjaar gaat me dat weer geld kosten. Maar ja who cares