Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Planten => Bloembollen-Knollen-Wortelstokken => Galanthus - Sneeuwklokjes => Topic gestart door: Valentin Wijnen op 17 december 2010, 21:55:43
-
Hallo
Ik heb vaak al vastgesteld dat een beetje aarde van de oorspronkelijke groeiplek vaak ervoor zorgt dat Galanthussen veel beter aanslaan. Ik opper hier een hypothese. Zouden oorspronkelijke symbiotische bodemschimmels, m a w mycorrhiza hieraan debet kunnen zijn.
-
die redenatie heb ik al vaker gehoord,waarschijnlijk op het Schotse forum en als ik een nieuw klokje krijg en er zit aarde bij dan doe ik dat ook altijd in het plantgat.
dan zijn er ook weer tegenstanders die vinden dat je daarmee ook de kans op het planten van meegeleverde ziektekiemen vergroot.die ontsmetten liever.
tja,een kwestie van afwegen lijkt me.
-
Het is net op het Schotse forum dat ikzelf dat heb gepost. Er kwam niet veel reactie. De srgc is bijna uitsluitend een "oh" en "ah" bij de sneeuwklokjes. Steeds dezelfden die foto's posten. Met nieuwe threads krijg je als continentaler niet veel reactie....
-
dan maken we het hier toch gewoon een stuk gezelliger...
-
Kan mycorrhiza, vooral bij dennen waar de grond relatief droog wordt, gehele structuren vormen van witte draden ondergronds?
Bij het opgraven ruikt het nogal dof?
Op bepaalde momenten naar de herfst toe gaan die bepaalde draadzwammen zelfs de lavakorrels gaan bezetten. Dit laatst beschreven fenomeen duurt echter niet lang.
De galanthus doen het op die plaatsen ideaal...!
-
Er zijn zeer veel "soorten' mycorrhiza. Deze behoren tot de zwammen. Zwammen vormen zgn. mycelia. DIt zijn idd langgerekte ,vaak witte zwamdraden. Elk van hen is pH (zuurtegraad)- en bodemgebonden. Vermits mycorrhiza symbiose bewerkstelligen met de wortels van heel wat planten, vermoed ik (uit ervaring) dat dat ook gebeurt bij Galanthus.
Ruben, ik heb ook al vastgesteld (al vele jaren lang) dat in mandjes van Galanthus of in de buurt van klompen sneeuwklokjes deze witte ,warrige draadstructuren voorkomen. Interessant om te horen is dat het bij jou voorkomt in een zuur milieu (dus lage pH). Dit is misschien een extra weetje omdat de meeste Galanthussen het juist goed doen in basische omstandigheden (dus hoge pH);
Ook ik heb al die duffe geur waargenomen bij het waarnemen van bijna bolvormige concentraties van deze zwamdraden. Persoonlijk legde ik hier verband met het vergaan van organisch materiaal in de bodem waar de bollen inzitten. Ook in potten doet zich dit voor!
-
In BBC-tuinprogramma's wordt vaak in het plantgat een beetje korrelvormige mycorrhiza toegevoegd. Enig idee of dat hier ook te koop is in België?
-
In BBC-tuinprogramma's wordt vaak in het plantgat een beetje korrelvormige mycorrhiza toegevoegd. Enig idee of dat hier ook te koop is in België?
Valentin, mycorrhiza-schimmels worden ook toegepast bij andere planten soorten. O.a. bij rozen wordt het toegepast onder de merknaam 'Rootgrow' van Servaplant (zie http://www.servaplant.nl/ ), ik heb het dit jaar bij mijn nieuwe rozen toegepast. Resultaten weet ik nog niet.
Lijkt me dat het in NL en B gewoon te koop zal zijn.
-
Cor, ik wist dat het toegepast werd bij andere planten maar ik stel mij de vraag over de toepasbaarheid naar bloembollen en waar het te koop is.
-
Cor, ik wist dat het toegepast werd bij andere planten maar ik stel mij de vraag over de toepasbaarheid naar bloembollen en waar het te koop is.
Zoals ik in antwoord 7 al vermelde is hier http://www.webwinkel.servaplant.nl/ 8) te koop.
-
Bedankt voor je info, komt zeker van pas. Cor, staat er op de verpakking ook iets over de toepassing van Rootgrow m b t de pH?
-
Bedankt voor je info, komt zeker van pas. Cor, staat er op de verpakking ook iets over de toepassing van Rootgrow m b t de pH?
Nee Valentin, daar staat niets over vermeld m.b.t. de pH. Op deze (http://webwinkel.servaplant.nl/4-welk-product-voor-welke-plant.html) pagina staat (bijna onderaan) te lezen "Bol- en knolgewassen >>> Rootgrow". M.a.w. Rootgrow is ook geschikt voor bol- en knolgewassen.
-
Heb ik idd ook gelezen maar ik twijfel over de universele toepassing ervan op éénder welke bodem. Schimmels zijn zo substraat- en/of pHgebonden dat ze kunnen afsterven (lees niet aanslaan) bij een serieus pH-verschil.
-
Heb ik idd ook gelezen maar ik twijfel over de universele toepassing ervan op éénder welke bodem. Schimmels zijn zo substraat- en/of pHgebonden dat ze kunnen afsterven (lees niet aanslaan) bij een serieus pH-verschil.
Is het misschien een optie de firma Servaplant deze vraag voor te leggen? "Nee heb je, ja kun je krijgen", zeggen wij hier dan.
-
Goed idee Cor, ga ik doen !
-
Even doordenken over deze pH-gebondenheid van mycorrhiza. Bij mulchen met bv. zure materialen als dennenschors kan dit betekenen dat de pH plots zakt (zuurder milieu) en dus de omstandigheden duidelijk minder gunstig zijn voor Galanthus. Sneeuwklokjes staan veel liever op basische tot neutrale grond.
-
Volgens hun maakt het geen verschil. Ik heb dus 'Rootgrow' besteld.
-
ik heb Rootgrow ook besteld,ben benieuwd
-
Even doordenken over deze pH-gebondenheid van mycorrhiza. Bij mulchen met bv. zure materialen als dennenschors kan dit betekenen dat de pH plots zakt (zuurder milieu) en dus de omstandigheden duidelijk minder gunstig zijn voor Galanthus. Sneeuwklokjes staan veel liever op basische tot neutrale grond.
Valentin, ik denk nog maar even mee over de mycorrhyza :
Is het niet zo dat dennen een mycorrhyza schimmel nodig hebben en was er al niet gezegd dat sneeuwklokjes in de buurt van dennen het heel goed doen ? of heb ik dat verkeerd voor ?
Loes en Valentin, jullie hebben dus rootgrow besteld - ik ben benieuwd naar het resultaat - welke soort rootgrow hebben jullie besteld ? Ik kwam volgende link tegen over rootgrowplusTm - hier vernoemen ze dus duidelijk dat het ook voor bollen goed is : http://www.bierkreek.nl/uploads/tekst_afbeeldingen/file/SP%20rootgrowplus.pdf
Ze sommen daar ook planten op ,die van nature mycorrhyza op hun wortels hebben zitten en die dus een positieve invloed kunnen hebben op de planten die heel dicht in de buurt staan ,zodat die ook mycorrhyza op hun wortels krijgen - bv looksoorten-
- dat vraagt om experimenten !
Ik denk wel dat je de mycorrhyza niet direct zal mogen gebruiken bij je nieuwe bollen omdat je een fungicide hebt gebruikt ( die natuurlijk alle schimmels dood maakt ! ) maar eens een test bij het verplanten van andere bollen met behandelde en onbehandelde controle potten , zou wel duidelijkheid kunnen geven over het effect van mycorrhyza -
Hou ons zeker op de hoogte hé !
groetjes
Lily-Anne
-
ik denk dat het dezelfde is hoor maar ik heb de grotere verpakking van 400 gram besteld.
-
Lily-Anne, erg interessant jouw link! Wat betreft mycorrhiza en dennen. Alle bomen, struiken, planten zullen wellicht mycorrhiza in hun buurrt hebben. De meest bekende mycorrhiza bij dennen en berken is wel die van de vligenzwam die in symbiose met de wortels van de boom, beter (alleen?) groeit door die myco.
Tja, sneeuwklokjes en dennen. Ruben heeft er goeie ervaringen mee blijkbaar. Zijn tuin herbergt ook enkele rododendrons en azalea's wat toch typische zuurminnende planten zijn. Toch doen zijn Galanthuusen het daar goed. Normailter zijn sneeuwklokjes kalkminnend, met andere woorden houden ze van een basische bodem. In de buurt van dennen is de pH juist lager dan 7, dus zuur!
Wat betreft Rootgrow. Ik denk idd dat er niet erg veel verschil zit in de inhoud van de verpakking. Anderzijds dacht ik net om de bodemflora (Na de fungicidebehandeling) te verrijken met die myco uit Rootgrow.... Het is een mogelijke piste.
Van look heb ik ook ooit gelzen dat een aftreksel ervan stimulerend en beschermend zou werken op sneeuwklokjes.
-
over look gesproken , daar ben ik een test mee aan het doen, om te zien of het helpt bij bladluizen op helleborus orientalis , maar dat zal ik bij
" plantenziektes , ongedierte en hun bestrijding " zetten om dit topic zuiver te laten en de moderator niet te veel werk te geven
groetjes - ben benieuwd wat jouw resultaten zullen geven !
Lily-Anne
-
nog even over de zuurgraad.
de meesate galanthussen gedijen bij een wat basische grond maar er wordt gezegd dat de gele,zoals de vaker ook groene 'Lady Elphinstone' beter geel zijn in iets zuurdere grond.
-
ik heb hier een zesentwintig (benaamde) verschillende gelen staan in 4 species. Een goeie gele kleurt op elke grond goed. Ik heb hier basische bodem (vroeger als groentetuin bewerkt!). Een cv die niet goed kleurt tenzij op zure grond, is een minderwaardige selectie in mijn ogen.
-
ik heb de rootgrow ontvangen,niet in de bestelde pot van 400 gram maar in zakjes van 75 gram.ook goed.
helaas zag ik wel op de zakjes een houdbaarheidsdatum staan nl 04/11.da`s wel erg kort!
Valentin,heb jij de jouwe al binnen?
-
Loes, dan is het maar goed dat je geen 400gr hebt gekocht want om die dan op tijd "op" te krijgen is dat messchien wat veel , tenzij je natuurlijk heel veel te behandelen hebt. Ik veronderstel dat je ook niet echt veel nodig zal hebben per vierkante meter - ga je een echte test doen met een deel dat je behandeld en een deel niet ?(met zelfde standplaats - soort ...) of ga je het direct aan alle bollen geven ?
succes ermee
Lily-Anne
-
Mijn 'Rootgrow' is van vorige week binnen. Ik heb het gebruikt bij het verplanten van de prachtige liaanroos 'Ethel' (weinig voorkomend), een echte abrikozenboomcultivar en een haagbeukenhaagje. Mijn 600 elwesiibollen waren ondertussen al een week geplant. Mycorrhiza opstrooien of aangieten heeft geen zin. Ze werken enkel in symbiose met de wortels van planten. Ook Rootgrow moet dus rechtstreeks in contact zijn met de Galanthuswortels.
Ik denk er wel aan om de uitlopende bollen -binnen een paar weken- te begieten met een sterk verdunde oplossing van Superthrive. Deze oplossing is ook binnen en het stinkt inderdaad even hard als een volledige wietshop.
-
hee,ik mis hier een berichtje,dacht dat ik ook op verzenden had gedrukt...zal de leeftijd wel zijn...ga maar eens wat sneeuwklokjes opeten(grapje)
berichtje luidde zo ongeveer:
ik heb mijn nieuw gekochte bollen opgepot met wat micorrhiza en zal de te verplanten sneeuwklokjes ook van mycorrhiza voorzien.ik ga ook een pol nivalissen delen en 1 deel met en 1 deel zonder teruplanten.eens kijken of er verschil is.
-
hee,ik mis hier een berichtje,dacht dat ik ook op verzenden had gedrukt...zal de leeftijd wel zijn...ga maar eens wat sneeuwklokjes opeten(grapje)
berichtje luidde zo ongeveer:
ik heb mijn nieuw gekochte bollen opgepot met wat micorrhiza en zal de te verplanten sneeuwklokjes ook van mycorrhiza voorzien.ik ga ook een pol nivalissen delen en 1 deel met en 1 deel zonder teruplanten.eens kijken of er verschil is.
hallo Loes,
dat is wel mogelijk. Kijk maar eens hier: http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=256.msg6467#msg6467
-
Ha,dank je Wim.word ik toch nog niet seniel. :D
-
Hoe is het eigenlijk verder afgelopen met jullie experimenten met mycorrhiza en Ganlanthus?