Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Algemeen => Reizen, uitstappen en reisverhalen => Topic gestart door: Kees Jan van Zwienen op 16 oktober 2011, 21:24:11
-
Hierbij wat beelden van de bollen die in de 2e helft van september in oost-Turkije bloeien :). Ik hoop deze en andere soorten te laten zien tijdens een NRV lezing in november. Ik moet de presentatie nog maken :(... Meer foto's zijn te zien op http://keesjan.smugmug.com/Botanical-trips/Asia/Eastern-Turkey-September-2011/19267976_qXHTm8#1515975201_XPDwPQt
In deze gallerij staan vrijwel alle foto's van deze reis aangezien ik de site als back-up gebruik, maar via de zoek functie is makkelijk op geslacht of familie te zoeken.
De foto's zijn van Crocus kotschyanus ssp. suworowianus (1e twee) en van de lokale endeem Crocus karduchorum. Die laatste groeit ten zuiden van het Van meer en daar is het helaas niet zo veilig.
-
Hierbij wat beelden van de bollen die in de 2e helft van september in oost-Turkije bloeien :). Ik hoop deze en andere soorten te laten zien tijdens een NRV lezing in november. Ik moet de presentatie nog maken :(... Meer foto's zijn te zien op http://keesjan.smugmug.com/Botanical-trips/Asia/Eastern-Turkey-September-2011/19267976_qXHTm8#1515975201_XPDwPQt
In deze gallerij staan vrijwel alle foto's van deze reis aangezien ik de site als back-up gebruik, maar via de zoek functie is makkelijk op geslacht of familie te zoeken.
De foto's zijn van Crocus kotschyanus ssp. suworowianus (1e twee) en van de lokale endeem Crocus karduchorum. Die laatste groeit ten zuiden van het Van meer en daar is het helaas niet zo veilig.
Het zijn beelden die me wel aanspreken Kees Jan . Ik zal dan ook met interesse de rest van je foto's bekijken . Wat was voor jou de mooiste plant die je gezien hebt tijdens deze trip ?
-
Prachtig Kees-Jan, die C. kotschyanus subsp. suworowianus is echt wel een mooierd!
Ik zal zeker eens "snuisteren" in je foto's!
-
Mooie foto,s Kees Jan,zal er nog eens een paar uur voor gaan zitten om alles te bekijken.
-
Kris, de mooiste plant vond ik toch wel Crocus karduchorum. Dat was overigens ook de zeldzaamste. Hoewel we ook de geelbloeiende Crocus scharojanii ssp. lazicus hebben gezien, C. scharojanii is de enige geelbloeiende herfstbloeiende krokus (late zomer, vroege herfst). We hebben zelfs nog enkele kruisingen tussen deze soort en de hier nauw aan verwante C. vallicola gezien (http://i1208.photobucket.com/albums/cc366/PlagueEleven/Smileys/drool.gif).
De enige krokus die we gemist hebben is Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis die richting Yusekova zou moeten groeien. Deze uiterste ZO hoek van Turkije (nabij het drielandenpunt Turkije, Iraq, Iran) hebben we laten schieten, want op het politiebureau van Hizan, ten zuiden van het Van meer, werd ons duidelijk gemaakt dat Yusekova 'The worst place to be' in Turkije was. Hizan zelf was ook geen aanrader, de volgende dag weg gaan was het plaatselijke advies, en niet in het donker vertrekken... Jammer dat het in zo'n mooi plantengebied niet helemaal veilig is :(... We hebben eigenlijk heel veel geluk gehad dat we Crocus karduchorum nog hebben kunnen zien.
De gentianen waren ook de moeite waard. De eerste keer dat ik gentianen in bloei heb gezien tijdens een herfsreis, als je de 2e helft van september herfst mag noemen. Gentiana gelida (wit), Getiana septemfida, Gentiana asclepiadea, Gentianella ciliata en Gentianella caucasica. Voor herfstbloeiende gentianen hoef je dus niet naar de Himalaya of west China, die kun je ook dichterbij zien. Overigens heb ik nog dichterbij, in Zuid-Limburg (NL) in de herfst wel eens Gentianella ciliata en G. campestris in bloei gezien...
Mochten jullie nog onjuiste namen tegenkomen op mijn site, dan hoor ik dat graag. Ook namen van planten die nog niet op naam staan zijn natuurlijk zéér welkom. Deze zijn makkelijk door te geven op m'n site via de 'comment' knop.
-
Fantastische foto's Kees Jan ! :o :o Lijkt weer een zeer de moeite waard tochtje te zijn geweest... ;D... gekruid met de nodige suspens... ::)
Dat wordt weer een lezing ... 8)
-
Terug van de 2e Turkije reis deze herfst. We hebben (mogelijk voor het eerst) de zeer lokale Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis in de natuur gefotografeerd in het uiterste zuidoosten niet zo ver van de grens met Iran en Iraq. Marijn en ik hebben echter ervaren dat het een moeilijk gebied is om te reizen, het is er behoorlijk gespannen en men is er niet gewend aan fotograferende plantenliefhebbers.
Vandaag de presentatie voor de komende NRV lezingendag in elkaar gezet over de herfstbloeiende bol- en knolgewassen die ik tijdens vijf reizen in Turkije heb gezien. Dat zijn zo bij elkaar toch behoorlijk wat soorten.
-
Klinkt allemaal hoogstinteressant Kees Jan ! Ja Turkije is en blijft wel "bollenparadijs " nr1 ....
-
Hier is een klein voorproefje van de middaglezing op 19 november in Utrecht. Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis(http://i12.photobucket.com/albums/a223/angeltattoo/smilies/drool.gif), genoemd naar de Turkse provincie Hakkari in het uiterste zuidoosten van het land. Deze endemische soort groeit in Turkije, niet zo ver van het drielandenpunt Turkije, Iran en Iraq... Een SCHITTEREND berggebied (http://i12.photobucket.com/albums/a223/angeltattoo/smilies/drool.gif), maar helaas niet zo stabiel wat betreft veiligheid :o ::) :o.
-
Ik wil je geloven Kees Jan ! :o Ik dacht zelfs een ogenblik een kogelgat te zien in één van de bloemblaadjes ?? ;D 8)
Ik wil er alles van zien op 19 november ! ;)
-
ik kan er nog een spannend verhaal over vertellen Luc, maar daar zal ik maar even mee wachten tot de 19e. Laat ik het er voor nu op houden dat ik ERG blij ben weer veilig thuis te zijn.
-
Op het Schotse forum heb ik inmiddels de meeste krokussen van mijn 2e reis naar Turkije laten zien (http://www.srgc.org.uk/forum/index.php?topic=8081.0). Marijn van den Brink en ik zijn tijdens deze reis een week of twee door een groot deel van oost-Turkije getrokken. Hierbij het begin van een kort verslag van deze reis.
Marijn en ik arriveerden in Diyarbakir op 19 oktober. Het viel nog niet mee een hotel te vinden, de eerste drie hotels waren EXTREEM duur. Diyarbakir is ook niet zo'n veilige stad, in twee van deze touristen hotels stond direct bij de ingang al een detectiepoort met bewakers... Uiteindelijk in een héél goedkoop hotel overnacht, maar daar was de kwaliteit ))8 dan ook wel naar.
Van Diyarbakir zijn we de volgende dag richting Nemrut Dag gegaan, echt een aanrader ((12 ((14. Dit is toeristisch gezien denk ik de meest bekende plaats van héél Oost-Turkije en niet zonder reden ((11! Wat plantengroei betref is daar in het najaar, buiten een prachtige zilverbladige plant die in Nederland onder de naam Tanacetum densum ssp. amanum wordt gekweekt, overigens niet zoveel te zien. Op de laatste foto zie je hoe deze plant groeit, met op de achtergrond de top van Nemrut Dag. Het bovenste stukje is een grafheuvel, aan de voet van die grafheuvel vind je de indrukwekkende beelden.
-
's Nachts konden we overnachten op de grond in een groot cafetaria in het Nemrut Dag Nationaal Park, bij de archeologische plaats Arsemia. De volgende dag óók wat foto's gemaakt, bijna een overdosis cultuur aan het begin van deze natuurreis. Het beeld is van Mithridates and Herakles, aangenomen wordt dat de laatste Mithridates verwelkomt in 'the afterlife'... Op deze plaats vonden we ook nog wat aparte eiken. De soort die ik hier laat zien is naar alle waarschijnlijkheid Quercus brantii, een soort in de groep van de 'Turkse eik' of 'moseik' (de Quercus cerris groep).
-
Tussen Arsemia en de verder naar het noorden gelegen Kubbe Gecidi (Gecidi is bergpas in het Turks) vonden we nog meer eiken. O.a. de bladverliezende Q. libani (1e foto) en wat waarschijnlijk de enigszins groenblijvende Quercus infectoria ssp. boissieri is (foto 2 en 3)... Quercus libani zit in de 'cerris' groep, genoemd naar Q. cerris. Deze soort stond er ook: de laatste foto is Q. cerris var. cerris (gefotografeerd door Marijn). De vrucht verschilt van Q. brantii, Q. cerris heeft mos over de hele dop. Q. brantii is een andere soort uit de cerris groep, zie mijn voorgaande bericht voor de foto van blad en vrucht...
-
Schitterende beelden en beeldhouwwerken Kees Jan ! Wat een veelbelovende start ! ((14
-
Vervolgens via Malatya naar Darende. Mooie Crataegus orientalis (?) op een pas voor die plaats.
Volgende dag Sedum sempervivoides (leuke vondst, had ik nog niet eerder gezien in het wild :)
), Androsace villosa en een Sempervivum ten NW van deze plaats (inmiddels is duidelijk dat dit Sempervivum brevipilum zou moeten zijn 8)).
-
Een klein stukje noordelijker... De eerste twee foto's zijn van een mij onbekende Silene, vervolgens nog twee soorten die ik niet ken, een Colchicum en een Rosularia. De Colchicum is even ten noordoosten van Amasya gefotografeerd, de andere planten iets zuidelijker... Kent iemand deze soorten? (Inmiddels heeft Karin Persson laten weten dat het Colchicum umbrosum betreft!).
-
Dit lijkt me Cyclamen coum en een kleine vorm van Primula elatior (aan het blad te zien), of zou het toch P. vulgaris zijn? Welke ondersoort van coum zou dit moeten zijn, caucasicum of coum? Allemaal even ten NO van Tokat gefotografeerd. Daar vonden we ook deze prachtige gele meidoorn, een foto van Marijn. De vogel is een arendbuizerd.
-
Nu zijn we niet zo ver ten westen van Erzincan, waarschijnlijk op serpentijn gesteente ((12.
We beginnen met een zeldzame endeem, Cochlearia sempervivum, een soort die Nikkel (Ni) verzamelt in het weefsel, een zeer ongewone en zeldzame kruisbloemige die ljkt op een vetplant. Het is een serpentijn endeem. Daar heb je er nogal wat van in Turkije, de Turken hebben daar onderzoek naar gedaan en denken dat er soorten zijn die zoveel metalen opnemen dat ze voor 'plantenmijnbouw' geschikt zijn --6:o --6: http://journals.tubitak.gov.tr/botany/issues/bot-04-28-1-2/bot-28-1-2-14-0208-15.pdf .
Vervolgens een uitzonderlijk laatbloeiende 'voorjaars'gentiaan, G. verna ssp. pontica en een Centaurea, mogelijk ook een serpentijn endeem...
-
Iet verder naar het oosten, in de directe omgeving van Erzincan fotografeerden we deze bonte kraai. Net buiten Erzincan ook mooie planten, Linum mucronatum of L. flavum, en een Thymus of Satureja.
-
Wat een prachtige serie Kees Jan! En zoveel interessante planten. Van sommigen heb ik zelfs nog nooit eerder gehoord.
Wat is internet en zo'n Forum toch een uitkomst voor thuisblijvers.
Ook op de aangegeven websites met al die prachtige foto's zou ik wel willen dat een dag meer uren had om alles in rust te bekijken :(
-
een kleine vorm van Primula elatior (aan het blad te zien), of zou het toch P. vulgaris zijn?
Kees Jan, volgens mij 'gewoon' Pr. vulgaris, Hans Kramer heeft deze in zijn collectie en door hem wordt er onderscheid gemaakt tussen deze vorm (die hij aanduid als; Pr.vulgaris coll. Turkije) en de gebruikelijk in NL in de handel voorkomende vorm van Pr. vulgaris.
Deze Pr.vulgaris coll. Turkije is meer crèmewit terwijl de in NL in de handel zijnde vorm meer licht geel is en die op jouw foto is volgens mij crèmewit. Meer de oer-vorm aldus Hans Kramer.
-
Wellicht inderdaad P. vulgaris gezien de korte bloemstengel, maar gezien de ongewoon late bloeitijd vraag ik me af of het wellicht toch geen vreemd ontwikkelde vorm van elatior kunnen zijn.
Hier wat foto's van Harran, niet ver van Syrië, in de Mesopotamische vlakte...
-
Nog wat foto's... De mensen in de omgeving van Harran en Sanliurfa zien er Arabisch uit. De moskeeën zijn ook 'Arabisch', vierkante minaretten ipv ronde minaretten zoals in Turkije gebruikelijk zijn... Tot slot een foto uit het Nemrut Dag nationaal park in de buurt van Tatvan aan het Van meer. Dit is een and Nemrut Dag national park dan de kalksteenberg met grafheuvel en beelden in de buurt van Adiyaman.
-
Superb, Kees!
-
Ik haak nu pas in Kees Jan , maar dit is een prachtig verslag !
De Cochlearia lijkt wel een Agave op deze foto. Wat een merkwaardige plant waarvan ik nog nooit had gehoord ! Geld ook voor een aantal andere ,zoals Luit ook al opmerkte.
Ook schitterende beelden van de cultuur en het land .
De Cyclaam is ongetwijfeld coum, voor de Primula zou ik ook voor vulgaris gaan .
Colchicums is moeilijk !, al gekeken in de verslagen van Karin Persson ? Ik ben al wel eens in kontakt met haar , als je me een grotere foto met meer gegevens van de plaats doorstuurt wil ik het haar altijd vragen .
-
Ah, dank voor het aanbod. Ik zal je een hoge resolutie foto mailen Kris! Volgens de mij beschikbare info zou C. umbrosum de enige kleine najaarsbloeier zijn in dat gebied, maar dat is volgens mij een andere plant, in ieder geval, zoals ik 'm ken een totaal andere bloemkleur. Helaas hebben we slechts 1 exemplaar van die colchicum gezien, dus ik heb geen beeld van variatie.
-
Zeer interessant en leerzaam verhaal Kees Jan.
Ik blijf je volgen ((14 ((14
-
Ah, Nemrut Dag was nog net iets te vroeg. Ik ga weer even terug naar het 'Arabische' gebied en meer in het bijzonder de stad Sanliurfa voordat we weer richting Nemrut Dag en het Van Meer gaan. Het water is de legendarische vijver van de heilige vissen (Balıklıgöl) waar Ibrahim (Abraham) in het vuur werd gegooid door Nimrod.
-
Katoenoogst in de buurt van Diyabakir, intensief seizoenswerk. Hele families wonen tijdelijk bij het werk in tentjes. Iedereen aan het werk, ook jonge kinderen. Er is vooral in het oosten van Turkijë nog veel armoede, ondanks 10% economische groei per jaar. De katoenoogst is in Turkije overigens nog nauwelijks gemechaniseerd. De tweede foto is het Van Meer, het weer was niet best. DAt betekende iets verder naar het oosten verse sneeuw op de bergpas aan de zuidzijde van het Van Meer, KOUD :o --6 :o! Vervolgens een nóg een foto van het Van meer, opnieuw vanaf de zuidoever, nu met zicht op Akdamar Island and zijn Armeense kerk uit de 10e eeuw, die zag ik overigens pas toen ik thuis was en inzoomde op een foto ;).
-
het lijkt wel een cultuurreis, hoewel dat eigenlijk niet ons doel was... Hier is de begraafplaats van Gevas, met het mausoleum dat in 1335 voor Halime Hatun, een dame uit een lokale Seljuk familie is gebouwd. Dit is nog steeds aan de zuidkust van het meer. Vanaf Gevas staat Iran bewegwijzerd ))4, we gaan nu echt naar het verre zuidoosten, diep Koerdistan in. In het donker over een hoge pas in slecht weer naar Baskale gereden en daar overnacht in een hotelletje, volgende dag extreem koud :o --6 ???. Geen goed krokus weer, zo blijven ze dicht :( ))8 ))4. Die ijspegels zagen we uit ons hotel raam. Dat was overigens beschermd door betonijzer. Veel ramen in het oosten van Turkije zijn overigens gebarricadeerd. Geruststellend idee :o ))8 ))4.
-
Ondanks de kou op zoek gegaan naar hele bijzondere krokussen tussen Yuksekova en de Iraanse grens bij Esendere. Hier komen niet veel toeristen, Yuksekova heeft géén goede reputatie wat betreft veiligheid. Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis trok ons echter naar dit gebied. In dit weer is krokusjacht geen lolletje. Koud en nat. Toch vonden we nog C. cancellatus ssp. damascenus, de bloemen waren natuurlijk met geen mogelijkheid open te krijgen >:( ))8 :(. Later op de middag werd het toch nog even kort beter weer, en vonden we cancellatus damascenus toch nog in bloei, vlak voor de schaapskudde passeerde ((14.
-
En toen vonden we wat ons naar hier had gebracht. Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis --6 ((12 ((14. Van deze krokus hadden we op internet of in boeken nog nooit een natuurfoto kunnen vinden. Voor de krokussen van deze reis (het hoofddoel) had ik jullie eerder al naar mijn website en naar het Scottish Rock forum verwezen. Deze zeer lokale endeem verdient echter een uitzondering ;D! Krokussen met tegenlicht fotograferen heeft iets speciaals.
-
het lijkt wel een cultuurreis, hoewel dat eigenlijk niet ons doel was...
Ik ben zelf ook nogal hevig gefocust op de planten maar dit zijn toch ook schitterende beelden die ik maar al te graag zie passeren Kees Jan.En ik zou er ook voor stoppen ...
-
En toen vonden we wat ons naar hier had gebracht. Crocus kotschyanus ssp. hakkariensis --6((12 ((14. Van deze krokus hadden we op internet of in boeken nog nooit een natuurfoto van kunnen vinden. Voor de krokussen van deze reis (het hoofddoel) had ik jullie eerder al naar mijn website en naar het Scottish Rock forum verwezen. Deze zeer lokale endeem verdient echter een uitzondering ;D! Krokussen met tegenlicht fotograferen heeft iets speciaals.
Ja "de creme de la creme " zoals ze bij ons zeggen. :o
Goed dat er iemand deze gewaagde tocht heeft ondernomen Kees Jan.
-
De volgende dag werden helaas vrijwel al onze fotospullen afgepakt t.b.v. onderzoek, incl. onze geheugenkaartjes, laptop en mobiele harddisk. Nog overnacht in een hotel in Yuksekova. De volgende dag kreeg de vakantie echter een wel heel bijzonder verloop --6 :o ))8. Laat ik het erop houden dat het allerlaatste deel van de vakantie ons niet veel heeft gekost, behalve wat vrije tijd.
's Ochtends nog wel hele mooie hakkariensis krokussen vastgelegd ))4. Bijzonder aan deze populatie was dat de krokussen dit keer niet op een open helling stonden, maar in open eikenbos van Quercus libani.
We hadden nog meer plannen, maar deze foto van onze auto was m'n laatste van deze reis. Nog wel net op tijd voor het vliegtuig in Diyarbakir, na een volle nacht doorrijden vanuit een plaatsje in de buurt van Iraq. Onderweg werd onze baggage overigens nog wel een keer of drie doorzocht. Al die tassen er ieder keer uit terwijl het eigenlijk wel bijzonder KOUD was in de bergen ten zuiden van Van Meer. Maar de opluchting overheerste --6 ((14 :o!
-
Hierbij een soort die ik nog niet heb laten zien van mijn september reis met Sicco. Vandaag kwam ik erachter dat dit Sempervivum armenum var. armenum is ;D. Dit is een soort met onbehaard blad (behalve de lange haren op de bladrand). We vonden slechts enkele planten van deze soort, even ten oosten van Zigana Gecidi, ten zuiden van Trabzon.
-
Inmiddels ben ik erachter gekomen dat de Sempervivum die ik in een eerder bericht in deze thread (samen met o.a. Sedum sempervivoides en Androsace villosa) heb laten zien Sempervivum brevipilum zou moeten zijn 8)!
-
Inmiddels ben ik erachter gekomen dat de Sempervivum die ik in een eerder bericht in deze thread (samen met o.a. Sedum sempervivoides en Androsace villosa) heb laten zien Sempervivum brevipilum zou moeten zijn 8)! Hierbij nog een keer, maar nu wat dichterbij en 'verscherpt'...