Vlaamse Rotsplanten Vereniging

Beelden van en activiteiten in en rond onze rotstuinen => In en rond onze rotstuinen => Topic gestart door: Jos Beeren op 7 december 2011, 16:28:18

Titel: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 16:28:18
Na mij voorgesteld te hebben,bij deze de beloofde foto van de tuin .... zie foto
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 16:35:37
Bij deze nog wat foto`s...
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 16:39:59
Bij deze een paar foto`s van de (rotstuin),dit moet met jullie hulp wat mooier worden??
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 7 december 2011, 18:06:18
Oef, is dit jouw tuin? Of grenst jouw tuin aan dit park?
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Wim Boens op 7 december 2011, 18:19:24
Wow,

mega-tuin  ((12
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Wim Boens op 7 december 2011, 18:21:16
Leuk, dat moerasje met de vleeseters zou ik zeker al houden....samen met die grote groep Bletilla (staan die ook in het moerassig gedeelte?)
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 7 december 2011, 18:45:50
Jos, je kunt je foto's beter posten in de board 'In en rond onze rotstuin' en dan onder een nieuw topic 'Dit is mijn tuin, Nu staat alles verspreid. Maar het is hartstikke leuk om het allemaal te zien. Ik wil ook graag wat close-ups van planten uit je rotstuin. Maar sorry dat ik het zeg, een betere camera zou wel helpen. Want het is moeilijk te zien. Die Gunnera is goed te zien, maar in dat moerasgedeelte, staan daar nou allemaal wespenorchissen? (Epipactis) Mijn advies om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te leren (zo is het bij mij teminste zo gegaan) is, om lid te worden van de NRV en wellicht VRV. Kom eind december naar de Doe-dag. In Utrecht. Zo leuk en leerzaam.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 18:56:31
Dag Gerrit,Ik ben, zoals je weet nieuw hier en moet de site en hoe ik er mee om moet gaan nog leren,maar bedankt voor je tips.
Op het moment dat deze foto gemaakt is stond de vijver op een laag peil omdat ik aan de andere kant een beschoeiing van wilgen aan het maken was.De planten die je bedoelt zijn watermunt.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 19:09:56
Ik zal na de oproep van Gerrit alle volgende berichten plaatsen onder ROTSPLANTEN.
Voor Gerrit de foto van de nieuwe beschoeiing zoals die deze zomer gemaakt heb.
Ik heb nu een betere camera,hoop dan ook beter resultaat te boeken met de foto`s
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 december 2011, 19:13:42
Dag Wim, de bletilla`s staan in normale tuingrond zonder extra toevoeging,behalve wat drainage onder de plant
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Pim Hols op 7 december 2011, 20:32:52
Da's genieten Jos!! :P
Prachtig.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 7 december 2011, 21:44:12
Helemaal met Pim eens, Jos !  Een schitterende ruime tuin is dat - daarvan zullen we graag de verdere ontwikkelingen volgen !!  ((3
Zoals je ziet heb ik je posts hier allemaal samen gebracht, dat zal het overzicht zeker ten goede komen.  ;)
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 7 december 2011, 22:03:54
Wat een mooi tuintje heb je Josje met al die mooie plantjes.  ;D We kijken met verlangen uit naar nog meer fotootjes van uw 'klein'oodjes.  ;)
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 10 december 2011, 19:13:20
Dag mensen,hierbij wil ik nog wat foto`s plaatsen.Ik ben bezig een stapelmuur te maken,deze is gelegen op de noordkant van de tuin,krijgt daarom alleen `s morgens wat zon.Wat kan ik behalve harbalea`s ,varentjes e.d. nog planten?Mischien zijn er dingen die ook met minder zon willen bloeien?
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 12 december 2011, 12:56:47
Het afgelopen weekend nog aan de stapelmuur gewerkt ,(goed weer!) ,Ik hoop ik in het voorjaar zover ben dat er de plantjes in kunnen die het hier willen doen, ik heb al eerder vermeld dat de muur op het noorden ligt.Mischien wat suggesties van jullie kant wat hier zoal in kan?
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 12 december 2011, 16:07:39
Jos, hier een aantal suggesties voor je stapelmuur op het noorden.

Varentjes mogen niet ontbreken. Het steenbreekvarentje, Asplenium en het hele mooi venushaar, Adiantum capillus-veneris zou je zeker moeten plaatsen.
Heel leuk in het voorjaar bosanemoontjes, vooral de witte, daar op die donkere stenen. (Anemone nemerosa)
Veel Primula's kunnen tegen schaduw. Een makkelijke soort, Primula denticulata, de kogelprimula, kun je in het voorjaar voor weinig geld in de tuincentra krijgen. Neem witte.
Ikzelf heb op een stapelmuur het muurleeuwenbekje, Cymbalaria muralis. de witte. De roze is ook mooi, maar dat woekert vreselijk en heeft in een jaar je muur gekoloniseerd. Maar een heel leuk onkruid, bloeit onophoudelijk. Is ook wel weer makkelijk te wieden.
Het soort dat jij noemde, Haberlea rhodopensis is heel geschikt, maar nu kom je in de wat moeilijker planten.
Ramonda myconi is ook zo'n klassieker.

Nogmaals, word lid van de NRV, In mei heb je op de Botanische tuin van Utrecht de grote verkoopdag. Daar kun je voor heel weinig geld alles kopen wat je maar wilt en je kunt ook nog gratis de rotstuin bezoeken en inspiratie opdoen.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 12 december 2011, 21:47:08
Je kan er ook nog Saxifraga umbrosa (schildersverdriet) planten, Jos. Ook die houdt van wat schaduw.
Al eens gedacht aan Cyclamen hederifolium en coum. Deze beide soortjes kunnen zeker ook verticaal geplant worden. Ook in mijn eigen stapelmuurtje heb ik al spontane zaailingen gevonden die kunnen uitgroeien tot mooie exemplaren.

Je kan natuurlijk ook lid worden van de VRV. In het tijdschrift worden maar al te vaak schaduwplanten besproken en kan je veel ideeën opdoen en wetenswaardigheden vinden voor het rotstuinieren in het algemeen.

Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 14 december 2011, 14:31:09
Alvast bedankt Gerrit en Frankie voor de suggesties zoals die door jullie gedaan zijn!Enkele van de door u genoemde planten heb ik reeds in de muur verwerkt,maar ik zal zeker de planten die jullie aanraden gebruiken.Zelf heb ik gedacht een deel van de muur van turfblokken te voorzien waar ik een weer ander groep van planten kan gebruiken (gelezen in het forum),Pleiones zijn o.a.geschikt zoals ik gelezen heb.In Utrecht ,de Uithof, heb ik ze zien staan .Ik heb er enkele jaren zelf al gekweekt in schalen,zie foto,en wil er een paar proberen in de muur.Ik denk dat het geen kwaad kan om ze een winterbescherming te geven(noordmuur)!,misschien wat vliesdoek ervoor maken?
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 14 december 2011, 15:30:40
Hier staan ook een aantal planten opgesomd die geschikt zijn voor een stapelmuur Jos !

http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=545.msg15054#msg15054

En voor zover je het nog zelf niet had gevonden staat hier massa's informatie verzameld over Pleiones.

http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=243.0

(Mooi potteke Pl. formosana dat je ons hier laat zien trouwens  ;))
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 17 december 2011, 14:43:50
Bedankt Luc voor je antwoord op mijn vragen omtrent de stapelmuur.Ik had reeds de pleione topic geraadpleegd ,nu ik er nog eens ben gaan lezen;wat een mooie collectie Pleione`s heb je inmiddels bij elkaar gekweekt! ((14 Klopt het als ik zeg dat de man in Engeland (national collection)ooit eens te zien was in het progamma Gardener`s world, met zijn Pleione collectie?? Ik ga er eens een paar bulben Formosana aan wagen in de stapelmuur!Hang er voor de zekerheid toch wat vliesdoek voor?!
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 17 december 2011, 16:26:18
Ja Jos, je hebt het over Ian Butterfield en die was inderdaad ooit eens in Gardeners World te zien, je hebt een goed geheugen !  ((12
Ik heb persoonlijk weinig ervaring met Pleiones in open lucht in de tuin en meestal wordt daarvoor Limprichtii of Bulbocodioides gebruikt, die zijn bekend voor hun vorstbestendigheid.  Formosana is dit minder, maar de jongste jaren zie ik toch meer en meer (ook hybriden) soorten buiten opduiken.  Dat vliesdoek is misschien niet echt nodig, maar baat het niet, dan schaadt het in elk geval niet !  ;)
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Cor van Kapel op 17 december 2011, 16:57:46
in open lucht in de tuin en meestal wordt daarvoor Limprichtii of Bulbocodioides gebruikt, die zijn bekend voor hun vorstbestendigheid.  (ook hybriden) soorten buiten opduiken. 

P. Bulbocodioides is ook de soort die in de Bot. Tuinen Utrecht in de turfwallen staat aangeplant, daar is onderstaande foto gemaakt. Zag daar ook Pleione X 'Pheasant' in dezelfde wand aangeplant staan, is dat één van die hybriden die je bedoelde Luc ?
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 17 december 2011, 17:44:29
Zijn volledige naam is Pleione el pico "Pheasant" Cor en dat is er inderdaad zo ééntje, maar er zijn er wel meer die blijkbaar ook buiten overwinteren - ik heb hier al "Piton" zien voorbij komen die ook bij iemand in de tuin staat.  Wellicht heeft dit te maken met onze minder koude winters in vergelijking met vroeger (alhoewel de twee voorbije exemplaren probeerden het tegendeel te bewijzen.  Overigens wordt er aangenomen dat de Pleiones best wat koude kunnen verdragen, maar het moeilijker krijgen met al te veel vocht tijdens de winter...  ::)
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 17 december 2011, 17:57:32
Deze Pleione formosana staat al twee winters buiten in een turfblok zonder afdekking. Nu is deze blok kletsnat en de plant ondervindt er geen hinder van. Verleden jaar is de turfblok langere tijd bevroren geweest en nog had dit geen invloed op de plant. We mogen dus aannemen dat deze zeker ook in aanmerking komt voor 'buitengebruik'.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Kris De Raeymaeker op 17 december 2011, 19:09:47
Zijn volledige naam is Pleione el pico "Pheasant" Cor en dat is er inderdaad zo ééntje, maar er zijn er wel meer die blijkbaar ook buiten overwinteren - ik heb hier al "Piton" zien voorbij komen die ook bij iemand in de tuin staat.  Wellicht heeft dit te maken met onze minder koude winters in vergelijking met vroeger (alhoewel de twee voorbije exemplaren probeerden het tegendeel te bewijzen.  Overigens wordt er aangenomen dat de Pleiones best wat koude kunnen verdragen, maar het moeilijker krijgen met al te veel vocht tijdens de winter...  ::)

Ik heb hier al een paar jaar Pleione 'Tolima ' onbeschermd buiten in turfblokken staan . En hij doet het .Nochtans ook een kruising met formosana bloed in de aderen ...
Voor foto's en info zie in de bijgevoegde topic :

http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=452.45
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 18 december 2011, 10:35:27
Dag allemaal,als je pleione ,zomaar zonder toevoegen van een goed substraat (voeding) in een kale turfblok poot ,gaat volgens mij de grootte van de bulb terug,ik geef in de schalen waarin ik pl.formosana kweek een handjevol koemestkorrels,osmocote korrels ,daarnaast regelmatig vloeibare mest tijdens het groeiseizoen.Het mengsel dat ik gebruik bestaat uit het mengsel waar ze in hebben gestaan,dit vul ik aan met goede potgrond,koemest korrels en om het toch wat luchtig te houden wat bark.Dit resulteerd in bulben van wel vijf centimeter doorsnede waaraan zich vaak twee nieuwe scheuten aan ontwikkelen met de nodige kleine bulbjes op de bulb!Het lijkt me daarom goed de bulben tussen de turfblokken (voegen)  te zetten in een rijk mengsel zoals hierboven beschreven.Of overdrijf  ik nu een beetje? Gisteren heb ik de schalen binnen gezet om te laten drogen,als het zover is dat ik ze opnieuw ga oppotten ,begin februari,zal ik een foto plaatsen van de bulben zoals ze zich dit jaar ontwikkeld hebben.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 16 oktober 2014, 20:32:18
Het afgelopen weekend nog aan de stapelmuur gewerkt ,(goed weer!) ,Ik hoop ik in het voorjaar zover ben dat er de plantjes in kunnen die het hier willen doen, ik heb al eerder vermeld dat de muur op het noorden ligt.Misschien wat suggesties van jullie kant wat hier zoal in kan?
De stapelmuur zoals die er vandaag de dag eruit ziet, er moeten nog een paar lagen aangebracht worden om tot de vereiste hoogte te komen...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 16 oktober 2014, 22:41:41
Wow! Om jaloers op te zijn Jos!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Wim Boens op 17 oktober 2014, 08:27:39
Prachtig, Jos!!  ((14 ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 17 oktober 2014, 09:41:50
Dat ziet er geweldig uit, die nis met Pleiones is een vondst zeg.
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 17 oktober 2014, 12:32:03
Het afgelopen weekend nog aan de stapelmuur gewerkt ,(goed weer!) ,Ik hoop ik in het voorjaar zover ben dat er de plantjes in kunnen die het hier willen doen, ik heb al eerder vermeld dat de muur op het noorden ligt.Misschien wat suggesties van jullie kant wat hier zoal in kan?
De stapelmuur zoals die er vandaag de dag eruit ziet, er moeten nog een paar lagen aangebracht worden om tot de vereiste hoogte te komen...

Het ziet er nu al schitterend uit Jos !!  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gert Hoek op 18 oktober 2014, 18:52:01
Wat een prachtige tuin Jos, wat een ruimte, vooral de stapelmuur met al zijn bewoners vind ik fantastisch. ((12
Titel: Re:In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 18 oktober 2014, 20:24:02
Het afgelopen weekend nog aan de stapelmuur gewerkt ,(goed weer!) ,Ik hoop ik in het voorjaar zover ben dat er de plantjes in kunnen die het hier willen doen, ik heb al eerder vermeld dat de muur op het noorden ligt.Misschien wat suggesties van jullie kant wat hier zoal in kan?
De stapelmuur zoals die er vandaag de dag eruit ziet, er moeten nog een paar lagen aangebracht worden om tot de vereiste hoogte te komen...

 ((12 ((12
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 21 oktober 2014, 19:20:44
Bedankt voor de positieve reactie allemaal!
Als de muur de gewenste hoogte heeft bereikt zal het geheel wat evenwichtiger gaan uitzien,maar het is afwachten wat Marktplaats te bieden heeft de komende tijd, want de hele muur is opgebouwd uit materiaal wat "gratis af te halen"wordt aangeboden  ;).
Nog een afbeelding van de andere zijde genomen waar ook nog twee nissen zijn ingebouwd en aangeplant met o.a. Dactylorizha en Cypripedium.Leuk om deze planten op ooghoogte te kunnen bewonderen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Theo Stronks op 23 november 2014, 15:36:04
Ieder jaar is het weer bladeren rapen geblazen,de grote Ginkgo biloba die er 30 jaar staat zorgt voor een enorme bladmassa.
Dus geregeld op de knieen door de rotstuin om ze te verwijderen.
Voordeel is dat je "contact"houdt met de planten die er staan,en indien nodig een slak kunt verwijderen.
Boom zal er w.s nog wel enkele jaren staan zolang mijn vrouw geen toestemming geeft om hem te kappen ;)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 23 november 2014, 17:08:20
Ja ik weet wat voor werk het is.
onze buurman heeft een prachtige grote Acer staan.
Niks mis mee prachtige boom alleen nu begint hij zijn bladeren te laten vallen .
vorige week en gisteren al heel wat bladeren weg gehaalt.
Toch bij houden wil je de tuin mooi houden. :P
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 5 mei 2015, 20:20:19
Zomaar een "luchtig""voorjaarsplaatje....... :P
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 19 mei 2015, 20:11:47
Sarraceniamoerasje begint na het afknippen van de meeste oude bekers , eerst met de bloemen te vormen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 19 mei 2015, 20:27:34
Enkele beelden uit de rotstuin:
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 19 mei 2015, 21:18:37
Enkele beelden uit de rotstuin:

 ((14 ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Johan Keulemans op 19 mei 2015, 22:39:52
Sarraceniamoerasje begint na het afknippen van de meeste oude bekers , eerst met de bloemen te vormen.

Altijd mooi als ze in bloei komen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 15 november 2015, 13:12:00
Wat opnames van : "DE TUIN HET JAAR DOOR" 2015
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 15 november 2015, 21:25:53
leuke compilatie Jos. toch nog wat kleur in deze barre  tijden
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 16 november 2015, 15:13:47
Dank je Bert,
hier de volgende vier
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 16 november 2015, 15:29:39
Je hebt ons lang laten wachten Jos, maar we genieten er daarom niet minder van !  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 16 november 2015, 15:52:37
Dank je Luc,
ik heb zo lang mogelijk geprofiteerd van het mooie weer en zo veel klussen in de tuin af kunnen maken.
Nu, bij dit slechte weer, even de tijd nemen om toch de beloofde foto's te laten zien.
Veel plezier!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 16 november 2015, 21:38:49
Beter laat dan nooit Jos , laat maar komen ! Dan kunnen we mee genieten van jouw tuin.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 17 november 2015, 13:28:41
 Sluit je maar aan L.A.
We gaan nog even door...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 17 november 2015, 19:26:48
We genieten mee Jos ..... ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Wim Boens op 17 november 2015, 20:35:59
Super, Jos! Ik kijk ook mee!  ((12
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 17 november 2015, 21:26:06
het is smullen geblazen met die mooie foto's
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 18 november 2015, 10:55:45
De familie wordt steeds groter,dat doet deugd! ;D
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 18 november 2015, 11:05:44
Leuk en mooi Jos, in deze donkere dagen. ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 19 november 2015, 10:35:32
meer...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 19 november 2015, 11:18:47
meer...

Het ziet er nu al lang niet verkeerd uit, Jos !
Maar die Pleione helling wordt binnen een aantal jaren een ware blikvanger  !!
Geïnspireerd door de Bot. tuinen in Utrecht ?  ;)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 19 november 2015, 13:22:18
WoW Jos ! Wat een grote prachtige tuin en wat een reuze vijver!
Die Pleione helling is schitterend!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Herman Mylemans op 19 november 2015, 13:42:26
Prachtig Jos! Hoe groot is je tuin eigenlijk?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Johan Keulemans op 19 november 2015, 22:02:23
Er kijken meer mensen mee dan je zou vermoeden Jos.
Niet iedereen geeft een reactie op wat er getoond wordt.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 21 november 2015, 13:06:00
De Uithof heeft me inderdaad op het idee gebracht Luc!
iedere bulb heeft twee nieuwe scheuten gemaakt,dat schiet lekker op.

Dank voor je lovende woorden L.A.

De tuin is 31,5 are Herman.

Ja Johan, je ziet vaak dat er meer gasten op de site zijn als leden.

Nog een mapje mei gevonden, kijk maar mee.....

Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Herman Mylemans op 21 november 2015, 14:24:02

De tuin is 31,5 are Herman.

Jos dan heb je ruimte genoeg! Heb je er ook grootbloemige cornussen instaan zoals Cornus nuttallii, Cornus kousa, Cornus florida. Recent heb ik Cornus 'Venus' gekocht, momenteel de grootste witte bloemen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 21 november 2015, 22:33:11
Fraaie beelden, Jos, je hebt een prachtige tuin!  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 22 november 2015, 13:22:58
Herman, ik heb diverse Cornussen aangeplant waaronder Cornus kousa deze heeft echter  na de winter het loodje gelegd,wellicht na het planten wat te weinig aandacht gegeven (water).

Dank je Frankie.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 23 november 2015, 16:55:11
En verder...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 23 november 2015, 21:09:40
En verder...

Heel fraaie beelden Jos , en die Dactylorhiza's aan de vijver , bijzonder mooi !  Heel natuurlijk aangelegd !  ((3  ((13
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 24 november 2015, 09:56:43
En verder...

Heel fraaie beelden Jos , en die Dactylorhiza's aan de vijver , bijzonder mooi !  Heel natuurlijk aangelegd !  ((3  ((13

Helemaal met Danny eens Jos !  Mooie aanblik, die Dactylorhiza "zee" !!  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 november 2015, 19:10:58
En verder...

Heel fraaie beelden Jos , en die Dactylorhiza's aan de vijver , bijzonder mooi !  Heel natuurlijk aangelegd !  ((3  ((13

Helemaal met Danny eens Jos !  Mooie aanblik, die Dactylorhiza "zee" !!  ((3
Dank u Danny en Luc,
nog maar wat beelden uit de maand juni...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 25 november 2015, 19:12:06
Verder met de maand juni...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 25 november 2015, 23:16:06
Verder met de maand juni...

Het gaat maar door, leuk deze reportage, Jos  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 26 november 2015, 19:12:05
Dank je Jan,
hier komen er weer vier....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 26 november 2015, 20:14:42
Wow... het lijkt wel een botanische tuin, Jos ! Daar zitten ook wel een paar minuten werk per week in heb ik de indruk...
 --7 --7
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 26 november 2015, 21:56:19
prachtige tuin daar kom je tot rust na gedane arbeid.
genieten van je eigen werk
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 26 november 2015, 23:17:39
WoW! Hier moet je wel een goede conditie voor hebben en een sterke rug  ! Of heb  je een paar helpers  om de tuin te onderhouden Jos ?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 27 november 2015, 21:41:30
De enige "" hulp"" die ik heb is mijn fysiotherapeut   --7 --7.......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 november 2015, 18:46:03
Verder in de maand juni...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 28 november 2015, 21:51:50
het blijft smullen met die prachtige foto's
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Johan Keulemans op 28 november 2015, 22:20:37
Iedereen zal wel begrijpen dat, met zo een mooie tuin, er tijdens het tuinseizoen niet veel tijd overblijft om foto's te posten.
Misschien kunnen meerdere mensen dat ook wel eens doen tijdens de wintermaanden.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 28 november 2015, 23:24:50
En verder...

Dit weilandje ziet er erg mooi uit, Jos.  ((3 Vertel daar eens wat meer over. Hoe heb je dit klaargespeeld?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 29 november 2015, 09:43:20
Verder in de maand juni...


Die morgenstond heeft in jouw tuin alvast goud in de mond Jos !  Je blijft verbazen !  :o
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 29 november 2015, 10:06:55
Fijn dat er mee genoten wordt van de foto's die ik plaats...
T.z.t.zal ik wat meer vertellen over hoe de tuin is ontstaan.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 29 november 2015, 10:09:56
ik kon er deze keer geen vier tegelijk verzenden,dan maar in twee keer..
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 29 november 2015, 16:50:07
Fijn dat er mee genoten wordt van de foto's die ik plaats...
T.z.t.zal ik wat meer vertellen over hoe de tuin is ontstaan.

Altijd spannend, Jos !  Altijd spannend !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 30 november 2015, 08:57:53
De volgende vier...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 1 december 2015, 16:43:12
We gaan maar door...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 2 december 2015, 17:29:18
Nog wat juni....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Martijn Emsbroek op 2 december 2015, 21:16:20
Wauw, wat een grote tuin. Vooral de stapelmuur en de vijver vind ik mooi  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 3 december 2015, 20:29:06
We belanden in augustus...
De vijver heeft onderhoud nodig!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 3 december 2015, 20:33:22
Nog twee plaatjes...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 3 december 2015, 21:42:11
prachtige vijver ook zelf gemaakt of een natuurlijke vijver.
Ik zag op de foto een heerlijke lig stoel.
Volgens mij kun je op die plek helemaal tot rust komen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 december 2015, 08:37:30
Nog twee plaatjes...

Dat panoramisch beeld geeft een schitterende totaal indruk van de tuin Jos ! mmmmmmooi !  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 4 december 2015, 11:25:26
prachtige vijver ook zelf gemaakt of een natuurlijke vijver.
Ik zag op de foto een heerlijke lig stoel.
Volgens mij kun je op die plek helemaal tot rust komen.
De vijver heb ik uit laten graven Bert. Ja ik kan wel eens een uurtje  van de zon en de tuin genieten in rusttoestand! ;)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 4 december 2015, 11:30:49
Nog wat augustus..
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 8 december 2015, 17:05:20
Na een kleine pauze verder met nog wat bloei in augustus..
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 9 december 2015, 20:37:05
augustus....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 9 december 2015, 21:12:36
Sorry Jos, je instelling van de camera is behoorlijk verkeerd. Alles is paars. Dit komt denk ik, door de witbalans, die uit balans is  ;D .
Zoek de witbalansinstelling op, ga naar kleurtemperatuur en verplaats het schuifje naar boven of beneden al naar gelang er zon of schaduw is. Hij staat nu op kunstlicht denk ik.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 10 december 2015, 20:35:01
Ga ik controleren Gerrit,bedankt ((4

In september een vlonder gemaakt ,iets wat ik al lang wilde...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 10 december 2015, 21:06:02
In september een vlonder gemaakt ,iets wat ik al lang wilde...

Een aardig zitje heb je daar gecreëerd, Jos - ongetwijfeld met een prachtig uitzicht !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 10 december 2015, 23:05:00
Op dat zalige terrasje zou ik ook wel eens willen zitten ( na de wandeling in je tuin! )  -2( -2( -2(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 11 december 2015, 21:16:55
Herfst is in aantocht...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 12 december 2015, 10:18:45
Herfst,dus paddestoelen...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 12 december 2015, 11:15:14
Herfst,dus paddestoelen...

Mooi om die zo bij je achterdeur te vinden Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 17 december 2015, 15:15:03
Het is nu wachten op de eerste sneeuw,maar dat kan nog enige tijd duren gezien de abnormaal hoge temperaturen! 8)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 juni 2016, 19:08:46
Tot nu toe weinig tijd gehad om posten,maar hier enkele shots van de afgelopen tijd....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 7 juni 2016, 21:20:08
Een jaarlijks terugkerend tafereel, maar een dat nooit verveelt.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 7 juni 2016, 21:23:28
Tot nu toe weinig tijd gehad om posten,maar hier enkele shots van de afgelopen tijd....

Ik herinner me nog de beelden van vorig jaar , Jos . Prachtig , heel natuurlijk die Dactylorhiza's aan de vijver . Ieder jaar is dit toch een heel fraai schouwspel . In hoeveel jaren is dit veldje eigenlijk tot stand gekomen , groeit deze populatie nog elk jaar bij ?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 9 juni 2016, 10:01:41
Danny, ik heb er een jaar of 5 geleden vier"gevlekte"geplant,vorig jaar heb ik er meer dan honderd geteld, doch dit jaar zijn het er een aantal minder en het veld  verplaatst zich naar een wat droger  gedeelte.

Ik vind tegenwoordig verspreid over de tuin op de vreemdste plaatsen nieuwe bloeiende  planten en zaailingen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 9 juni 2016, 19:04:31
Clematis integrifolia,
niet hoger dan veertig centimeter......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 9 juni 2016, 21:52:30
Danny, ik heb er een jaar of 5 geleden vier"gevlekte"geplant,vorig jaar heb ik er meer dan honderd geteld, doch dit jaar zijn het er een aantal minder en het veld  verplaatst zich naar een wat droger  gedeelte.

Ik vind tegenwoordig verspreid over de tuin op de vreemdste plaatsen nieuwe bloeiende  planten en zaailingen.

In 5 jaar van vier naar honderd planten vind ik wel indrukwekkend , Jos , dan hebben ze het wel heel erg naar hun zin !
Dat ze uitzaaien ook op andere plaatsen in de tuin vind ik wel heel boeiend , wat een leuke hobby toch ...... ((12
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 10 juni 2016, 20:04:12
Dactylorhiza maculata is de meest voorkomende orchidee in Europa. Er is berekend, dat, als er geen andere planten zouden groeien en alle zaden zouden tot wasdom komen, binnen 4 jaar de ganse aarde bedekt zou zijn met deze orchidee. Het geeft wel aan, dat deze soort zeer veel zaden heeft en een beetje zie je dit ook bij Jos. Ook in de natuur zie je, dat sommige soorten plaatselijk bloeien met veel exemplaren, zelfs als het om een zeldzame soort gaat. Orchideeën hebben een zeer specifiek biotoop nodig, maar als alle voorwaarden aanwezig zijn, zijn er genoeg zaden.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 10 juni 2016, 22:30:12
Tot nu toe weinig tijd gehad om posten,maar hier enkele shots van de afgelopen tijd....

Blijkbaar gedijen ze heel goed in uw tuin, Jos, je kan er alleen maar blij mee zijn! Gelukzak!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 17 juni 2016, 11:38:05
Prachtig hoor Jos !!  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 18 juli 2016, 20:21:08
 In bloei, Deinanthe en Leontopodium
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 18 juli 2016, 20:30:33
Wie heeft de naam bij deze plant ,vormt aan de basis een knolletje....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 19 juli 2016, 09:05:52
In bloei, Deinanthe en Leontopodium

 ((15  Wie wil nog de bergen in om Edelweiß te zoeken als je dit in de tuin hebt ??  -2(

Wie heeft de naam bij deze plant ,vormt aan de basis een knolletje....

Geen idee Jos, maar het doet mij aan een wilde begonia denken ???
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 19 juli 2016, 18:38:29
Leontopodium

Nou nou, wat een plant. Is die zo vanzelf gegroeid of heb je er 10 bij elkaar gezet?   -2(
Ikzelf heb deze nooit langer dan een jaar of twee weten te houden, dan was het gebeurd.
Of is het een cultivar Jos?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 20 juli 2016, 19:19:53
Gerrit, als deze plant voor jou "niet te doen is" is het wellicht een cultivar,er staan inderdaad drie planten bij elkaar!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 20 juli 2016, 19:23:13
In bloei, Deinanthe en Leontopodium

 ((15  Wie wil nog de bergen in om Edelweiß te zoeken als je dit in de tuin hebt ??  -2(

Wie heeft de naam bij deze plant ,vormt aan de basis een knolletje....

Luc, ik zal een opname van de bloem maken, de plant staat bij m'n broer,lijkt mij geen begoniabloem.
Ik heb hem overigens gezaaid en er komen reeds knoppen... ;)

Geen idee Jos, maar het doet mij aan een wilde begonia denken ???
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 20 juli 2016, 23:09:59
Gerrit, als deze plant voor jou "niet te doen is" is het wellicht een cultivar,er staan inderdaad drie planten bij elkaar!

Tja, niet te doen.....Je moet je daar natuurlijk niet bij neer leggen. Ik heb fouten gemaakt, dat is duidelijk. De belangrijkste fout is, dat ik hem bij een bouwmarkt heb gekocht voor bijna 0 euro. Dan koop je een opgefokte plant, de kluit zwart van de voedselrijke potgrond. Die plant is ook bedoeld om dood te gaan, verdienen de kwekers er het volgend jaar weer aan.
Een jonge zaailing moet je hebben van een hobbykweker. Die kweekt hem 'arm'. Dus veel split en bijna geen potgrond. Dan moet je, in mijn geval de groeiplek goed voorbereiden. Dus: diepe kuil graven, vullen met allerhand puin. Liefst op een verhoging, zodat het water niet stagneert, misschien een glasplaatje in de winter. Zo moet ik nog eens proberen voor Leontopodium alpinum, de wilde soort.
Er zijn idd hybrides in de handel, met de fantasienamen L. alpinum 'Helvetica', en 'Matterhorn'. Waarschijnlijk zijn die wat minder veeleisend.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 21 juli 2016, 22:29:42
Soms neem ik ook wat mee uit een tuincentrum.
Ik haal dan meestal het zand met waar het meeste voedsel voor de plant in zit eraf.
Dan kan hij in de tuin grond naar (voedsel) zoeken.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 22 juli 2016, 08:05:35
Dat is het beste wat je doen kunt Bert. Ja soms is de verleiding te groot en het kan ook wel eens goed gaan hoor, dan heb je goedkoop een grote plant. Maar in het geval van de Edelweiss niet dus.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 januari 2018, 11:22:05
Op deze plek zou het moeten gebeuren..,
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 januari 2018, 11:27:26
Na een  bezoek bij mijn huidige buren zo'n zestien jaar geleden, die een tuin bezitten van meer als een hectare, zie foto's
wilde wij ook een stukje grond, waarop wij voor onze oude dag, eens goed op  zouden kunnen  uitleven...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 januari 2018, 11:36:59
 Mies,  de eigenaar van die mooie tuin, vertelde dat naast zijn perceel gelegen akker te koop was.
Het stuk land was voor de boer te klein!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 24 januari 2018, 17:08:42
Mies,  de eigenaar van die mooie tuin, vertelde dat naast zijn perceel gelegen akker te koop was.
Het stuk land was voor de boer te klein!

Slik...  ((10 --5

Daar zall je je inderdaad kunnen uitleven Jos !  --7 --7 --7
Het wordt in elk geval een spannende onderneming ! Vergeet niet af en toe een foto te nemen voor ons...  -2(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 januari 2018, 19:23:36
Mies,  de eigenaar van die mooie tuin, vertelde dat naast zijn perceel gelegen akker te koop was.
Het stuk land was voor de boer te klein!

Slik...  ((10 --5

Daar zall je je inderdaad kunnen uitleven Jos !  --7 --7 --7
Het wordt in elk geval een spannende onderneming ! Vergeet niet af en toe een foto te nemen voor ons...  -2(
Even ter verduidelijking: mijn verhaal begint najaar 2003.

Het perceel wat te koop werd aangeboden was voor ons toch wat aan de grote kant .(Lees Euro's)
Het was nu wachten tot het mais eraf was!

Na wat heen en weer onderhandelen over hoeveel land we dan wel wilden kopen zei de boer : kijk zelf maar wat jij dunkt, hoe groot het stuk moet worden.

Samen met m'n buurman hebben we een stuk afgezet met palen,we dachten aan ongeveer 3000 m2....
Het werd uiteindelijk ruim 31,5 are, vastgesteld door het kadaster.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 25 januari 2018, 19:00:39
 ))2 ))2 ach zo !  Je neemt ons mee, terug in de tijd Jos !  Nu kan ik volgen !  -2(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 25 januari 2018, 20:17:31
En toen heb je je achtertuintje kunnen aanleggen. Hmm, er hangt een verhaal aan vast. Misschien wel interessant genoeg voor een artikel?  ((--11 ))4
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 25 januari 2018, 20:20:45
WATER IN DE TUIN is ons eerste vereiste....
Met de schop ))8 ))4 --13
Of toch maar niet, nee dus..... --11
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 25 januari 2018, 20:25:13
spannend leuk om te volgen
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 26 januari 2018, 18:45:55
WATER IN DE TUIN is ons eerste vereiste....
Met de schop ))8 ))4 --13
Of toch maar niet, nee dus..... --11

 :o :o  Geen halve maatregelen bij de Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 26 januari 2018, 21:35:43
die vijver die je ging maken is natuurlijk die we op de eerste pagina zien de eerste foto?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 januari 2018, 12:09:48
De zwarte grond die er af komt wordt over de tuin, vooral naar achter verplaatst.
De teeltlaag is maar 40-50cm. ,met daaronder een harde bijna ondoorlatende laag.
In de winter is er al gauw wateroverlast,de tuin loopt nu naar de voorkant,richting vijver af.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 januari 2018, 20:24:55
En toen heb je je achtertuintje kunnen aanleggen. Hmm, er hangt een verhaal aan vast. Misschien wel interessant genoeg voor een artikel?  ((--11 ))4
Ja zeker Frankie, al heb ik geen best fotomateriaal uit de begintijd, probeer ik toch een indruk te geven van wat met mij allemaal te wachten stond....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 28 januari 2018, 21:25:29
En toen heb je je achtertuintje kunnen aanleggen. Hmm, er hangt een verhaal aan vast. Misschien wel interessant genoeg voor een artikel?  ((--11 ))4
Ja zeker Frankie, al heb ik geen best fotomateriaal uit de begintijd, probeer ik toch een indruk te geven van wat met mij allemaal te wachten stond....

toch wel heel indrukwekkend, Jos !  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 28 januari 2018, 23:35:04
Spannend om de geboorte en evolutie van je tuin mee te kunnen volgen Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 29 januari 2018, 08:49:53
WATER IN DE TUIN is ons eerste vereiste....
Met de schop ))8 ))4 --13
Of toch maar niet, nee dus..... --11

 :o :o  Geen halve maatregelen bij de Jos !

Neen dus !  De bedoeling is niet bepaald een drinkbakje voor de vogels denk ik dan ....  :o :o
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 29 januari 2018, 19:39:20
Dit is het eindresultaat  : ongeveer 300m2, een helft diepste plaats 2.00mtr. met een dam in ongeveer in  het midden, andere helft van de vijver is 1.60mtr.diep.
Zo kan ik, als het nodig zou zijn, een helft leegpompen eventueel voor onderhoud waarbij de andere helft toch gevuld blijft.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Mark Stolk op 29 januari 2018, 21:42:09
Fantastische reportage Jos, hier kan ik alleen maar van dromen. En het eindresultaat is prachtig.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 31 januari 2018, 16:32:35
De eerste aanplant,bedoelt om bij de ingang wat inkijk te voorkomen
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 1 februari 2018, 14:58:39
Om jaloers op te worden Jos, spannend om te volgen.  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 1 februari 2018, 19:57:35
 Met houtsnippers (chips) wordt een laag aangebracht om het (on)kruid wat tegen te houden.

De ingang is nogal modderig ,met behulp van een vriend wordt hier wat aan gedaan.

Ook is de omheining inmiddels geplaatst  inclusief poort.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 2 februari 2018, 19:39:58
We gaan een tijdje verder in de tijd,een eerste poging iets van een rotstuin te maken...
In een deel van de tuin waar veel zon is.

Meer een verhoogd bed met verschillende soorten stenen...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 2 februari 2018, 19:48:03
[attach=1]
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 3 februari 2018, 20:38:05
En verder....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 4 februari 2018, 18:11:46
Een naarstig baasje onze Jos !  -2( ((14

Toch al een veelbelovende aanzet.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 4 februari 2018, 20:46:23
Begint al ergens op te lijken...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 5 februari 2018, 12:23:10
 Weer een tijd later......
Het kunststof vijvertje is nu een moerasje , beplant met Sarracenia verschillende soorten, moeraswespenorchis, Tahlia en nog het een en ander.
Op de achtergrond nog twee kleinere bakken met ongeveer dezelfde beplanting.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 5 februari 2018, 12:24:21
Wat dichterbij....[attach=1]
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Herman Mylemans op 5 februari 2018, 18:00:44
Jos, prachtig gedaan!  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 5 februari 2018, 19:52:32
Heel mooi om te zien hoe de tuin stap voor stap volwassen wordt .... -6(
Heel knap Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 6 februari 2018, 20:21:33
Kijkje in de tuin.....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 februari 2018, 15:58:37
Enige close-ups...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 7 februari 2018, 18:45:40
Heel mooi om te zien hoe de tuin stap voor stap volwassen wordt .... -6(
Heel knap Jos !
Jos, prachtig gedaan!  ((3

Ik ben het helemaal met Danny en Herman eens, Jos.  Het ziet er inderdaad fantastisch uit !  -6(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 8 februari 2018, 17:42:16
Dan nog maar een paar.... ;)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 12 februari 2018, 16:51:01
Van wat overgebleven bielzen nog een verhoogd bed gemaakt, bedoelt om er een rotspartij van te maken...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 12 februari 2018, 18:59:59
Van wat overgebleven bielzen nog een verhoogd bed gemaakt, bedoelt om er een rotspartij van te maken...

Tjah... er was wel nog wat plaats over hé Jos !  --11
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 13 februari 2018, 09:57:50
Zo ziet het wat later uit....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 13 februari 2018, 17:50:16
Nog een paar...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 14 februari 2018, 20:21:54
Om in de zomer wat meer van schaduw te kunnen genieten,  moet er een terras bij gemaakt worden...[attachimg=1]
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 14 februari 2018, 20:26:41
Nu moet er toch een schop aan te pas komen,maar we hebben de tijd...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 15 februari 2018, 10:47:26
Hard labor.......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 16 februari 2018, 18:48:56
Nog even wat zweetdruppeltjes.......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Johan Keulemans op 17 februari 2018, 22:04:58
Naar noeste arbeid kijken is altijd prettig en leerrijk.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 18 februari 2018, 11:42:56
Om in de zomer wat meer van schaduw te kunnen genieten,  moet er een terras bij gemaakt worden... (Link naar bijlage)

"Genieten" mag nooit vergeten worden Jos, maar eerst de noeste arbeid !  -2( -2(

Daarna een koele trappist in het koele lommer... een mens wordt er helemaal poëtisch bij !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 18 februari 2018, 21:04:06
He, dat zit er weer op!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 19 februari 2018, 20:15:20
Na een paar jaar ziet het er zo uit.....[attach=1]
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 19 februari 2018, 23:33:34
Na een paar jaar ziet het er zo uit..... (Link naar bijlage)

Een indrukwekkend resultaat Jos !  ((14  Een oase van rust waar het ongetwijfeld aangenaam toeven is.  -6(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 20 februari 2018, 09:32:57
WoW Jos! Prachtig gedaan! Je zou zo een vakantie boeken naar die locatie!
Zijn dat metalen platen die je gebruikt hebt? Roesten die niet na wat jaren? Waar kan je die aanschaffen?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jan Tholhuijsen op 20 februari 2018, 13:13:26
Mooi Jos, leuk om je te volgen. Fantastisch dat zoveel ruimte hebt.    ((2 -((1
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 20 februari 2018, 17:08:08
Na een paar jaar ziet het er zo uit..... (Link naar bijlage)

fantastisch resultaat Jos !  ((3 ((3 ((3 -6(
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 20 februari 2018, 19:38:05
WoW Jos! Prachtig gedaan! Je zou zo een vakantie boeken naar die locatie!
Zijn dat metalen platen die je gebruikt hebt? Roesten die niet na wat jaren? Waar kan je die aanschaffen?
Dank voor de complimenten allen, ja, ik breng meestal bij warm weer de middag pauze door in dat hoekje.
Voor L.a., de platen die de wering vormen bij de vijver worden gebruikt voor gevelbekleding van o.a.bedrijfspanden. Ze zijn van aluminium en van twee zijden gecoat,dus roesten niet .Ik heb ze kunnen kopen bij een aannemer die nog wat resten had staan. Ook via Marktplaats zijn ze wel te bemachtigen.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 21 februari 2018, 19:00:24
Deze hoek nabij het terras ook maar eens onderhanden genomen.....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 22 februari 2018, 19:16:08
Leuk om er een lava bergje van te maken. Aangeplant met o.a. Primula hybr., varentjes en Hepatica's....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 23 februari 2018, 14:54:40
Leuk om er een lava bergje van te maken. Aangeplant met o.a. Primula hybr., varentjes en Hepatica's....

Een geslaagde renovatie Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 24 februari 2018, 21:41:17
Een kijkje in en om de plas.......

Allereerst , deze grote lisdodde (Typha latifolia) was een grote plaag.  )--1
Niet te geloven dat die woekeraar eeuwen onder de grond heeft overleeft en na het graven van de plas weer zijn kop opstak!
Het kostte wel een paar jaar wieden voor ik dat geweld onder controle had.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 25 februari 2018, 18:23:05
Een kijkje in en om de plas.......

Allereerst , deze grote lisdodde (Typha latifolia) was een grote plaag.  )--1
Niet te geloven dat die woekeraar eeuwen onder de grond heeft overleeft en na het graven van de plas weer zijn kop opstak!
Het kostte wel een paar jaar wieden voor ik dat geweld onder controle had.Zou er vroeger dan een grote beek of vijver op die plaats zijn geweest? Die plant heeft toch veel water nodig ? Groeiden die dan in jouw nieuwe vijver ?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 27 februari 2018, 19:35:26
Lily-Anne, de tuin is gesitueerd in een deel van Weert dat eeuwen geleden peel gebied was . De laatste , zeg maar 200 jaar is dit gebied langzamerhand landbouwgrond geworden door te ontwateren en bemesten....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 27 februari 2018, 19:37:30
enkele kiekjes van de plas en zijn bewoners......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 februari 2018, 11:50:48
nog maar een paar....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Gerrit Eijkelenboom op 28 februari 2018, 18:19:00
nog maar een paar....

Ja die Pontederia is natuurlijk een schitterende plant. Bij mij woekert hij als een gek. En zo moeilijk bereikbaar. Kun jij in de vijver komen met een pak of zo? Ik heb om reden van onderhoud al mijn waterlelies verwijderd. Dat breekt je rug als je die aanpakt.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 februari 2018, 19:12:42
Ja Gerrit, ik heb een waadbroek ,nodig om de vijver rondom te onderhouden. In de zomer kan ik ook wel in de zwembroek te water gaan. ((12
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 1 maart 2018, 15:55:42
enkele kiekjes van de plas en zijn bewoners......

Een oase van rust en schoonheid Jos !  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 1 maart 2018, 18:47:46
Dan komen er hier nog een paar......
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 4 maart 2018, 18:28:20
Wat een tuin, Jos, gewoonweg schitterend! Je bent daar wel elke dag mee zoet, denk ik dan zo.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 6 maart 2018, 20:38:20
Dank jullie voor de complimenten, nee Frankie, vervelen doe ik me geenszins.
Van zo'n formaat tuin krijg je lange armen en grote neusgaten! --11

Nog wat leuks om deze post af te maken....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 7 maart 2018, 19:12:13
Pfffffft  :o  Jij hoeft niet op zoek naar orchideeën in de natuur Jos !!  :o
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 maart 2018, 20:22:29
Ja Luc, men moet af en toe ook eens wat geluk hebben, toch?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 maart 2018, 20:26:51
Na deze gaan we de muur nog maar eens bekijken.....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 7 maart 2018, 20:31:30
De stapelmuur in wording....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 7 maart 2018, 22:55:22
[quote author=Jos Beeren link=topic=583.msg104429#msg104429 date=1520365100 ((14 ((12die orchideeen aan je vijver ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 13 maart 2018, 12:20:34
Na een grote hoeveelheid (basalt) stenen te hebben verzameld kon het bouwen beginnen....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 13 maart 2018, 18:50:52
Weeral een hele (geslaagde) onderneming Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 13 maart 2018, 21:12:00
Na een grote hoeveelheid (basalt) stenen te hebben verzameld kon het bouwen beginnen....

Heel mooi om te zien , knap werk Jos ! ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 14 maart 2018, 00:07:07
Een muur om jaloers van te zijn Jos!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 14 maart 2018, 10:31:36
We maken vorderingen.....laatste foto nog de kleine nis met Pleione, deze  nis zal later breder worden gemaakt.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Herman Mylemans op 14 maart 2018, 11:30:09
Die nissen zijn prachtig Jos! Het is ook nuttig voor Hepatica's, dan kun je ze van dichterbij bewonderen!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 14 maart 2018, 19:19:16
Kijkje in een nis...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 15 maart 2018, 19:01:01
De pleione's zijn inmiddels uitgebloeid...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 15 maart 2018, 19:04:03
nog maar eentje....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 17 maart 2018, 11:26:50
De pleione's zijn inmiddels uitgebloeid...

Goed idee om ze in zo'n ingewerkte nis uit te planten Jos.  Wanneer ze bloeien kunnen ze al eens te lijden hebben van de wind - ik heb het voorgehad dat de bloeistengel afkraakte en aangezien dat meteen ook de groeischeut is ..... gevolg.... einde van de pseudobulb  _09
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 17 maart 2018, 23:17:11
Kijkje in een nis...

Daar staat heel wat moois, Jos, een beetje van een verborgen schatkamer, lijkt me.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 19 maart 2018, 20:59:16
Mogelijkheid om de Pleione nis wat breder te maken....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 23 maart 2018, 16:52:23
Ja, dan kom je een keer 's morgens op de tuin en kom je dit tegen! Niet leuk, maar dat knappen we wel weer op.

Door een hele periode van regen was de grond zo verzadigd dat de muur een 'buikje'  begon te krijgen, het was alleen afwachten wanneer de boel zou in storten.

De wal is later schuin naar achter wat afgegraven en  er is heel fijn worteldoek toegepast .Nu kan slechts een gedeelte van het regenwater nog in de wal trekken. Dit heeft nu al enkele jaren een goed effect!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 23 maart 2018, 21:40:17
Ja, dan kom je een keer 's morgens op de tuin en kom je dit tegen! Niet leuk, maar dat knappen we wel weer op.

Door een hele periode van regen was de grond zo verzadigd dat de muur een 'buikje'  begon te krijgen, het was alleen afwachten wanneer de boel zou in storten.
Oei, dat zal wel verschieten geweest zijn! 
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 25 maart 2018, 12:17:23
Het opknappen van de nis heeft me weer beloond.......
Eind zomer ,de volgende generatie  Pleionebulbjes zijn weer gemaakt!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 26 maart 2018, 18:35:44
Met deze natuurlijke beschutting gaan de Pleione's de winter in....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 26 maart 2018, 18:38:34
Plantjes in de muur....
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Lily-Anne Vereecken op 26 maart 2018, 22:53:13
Met deze natuurlijke beschutting gaan de Pleione's de winter in....


Natuurlijke beschutting? Ik meende een soort afdak te herkennen bij de vorige foto?
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 27 maart 2018, 19:29:08
Het opknappen van de nis heeft me weer beloond.......
Eind zomer ,de volgende generatie  Pleionebulbjes zijn weer gemaakt!

Een mooi schouwspel en het wordt ongetwijfeld elk jaar beter Jos !
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Frankie Wulleman op 27 maart 2018, 22:14:48
Het opknappen van de nis heeft me weer beloond.......
Eind zomer ,de volgende generatie  Pleionebulbjes zijn weer gemaakt!

Prachtige aanblik, Jos  ((3
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 28 maart 2018, 15:33:41
Nog wat kleur in de muur...
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 25 november 2018, 11:30:38
Kijkje in een nis...
Kijk even een paar posten, 14 maart 2018, terug naar hoe het ooit was!

Helaas hebben de woelmuizen niets van al dat moois heel gelaten! Ik heb een neus van een Cyp kunnen redden......
Toch afgelopen  zomer de zaak maar weer opgepakt en wat veranderingen toegepast die naar ik hoop ,voldoende bescherming gaan geven voor de toekomst!
Vogelgaas en worteldoek zouden het de muizen wat lastiger moeten maken??
Ook heb ik van twee kleine nissen een grote gemaakt, zo krijg ik 's morgens wat meer en langer licht op de planten.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 25 november 2018, 11:51:47
wel jammer dat die muizen zo tekeer zijn gegaan.
Maar volgens mij komt het weer allemaal goed ziet er nu al weer goed uit ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 25 november 2018, 18:40:55
Kijkje in een nis...
Kijk even een paar posten, 14 maart 2018, terug naar hoe het ooit was!

Helaas hebben de woelmuizen niets van al dat moois heel gelaten! Ik heb een neus van een Cyp kunnen redden......
Toch afgelopen  zomer de zaak maar weer opgepakt en wat veranderingen toegepast die naar ik hoop ,voldoende bescherming gaan geven voor de toekomst!
Vogelgaas en worteldoek zouden het de muizen wat lastiger moeten maken??
Ook heb ik van twee kleine nissen een grote gemaakt, zo krijg ik 's morgens wat meer en langer licht op de planten.

Spijtig dat de woelmuizen niet wat meer respect opbrachten voor je verwezenlijkingen, Jos !  :'( :'(
Hopelijk brengen je verdedigingsmaatregelen aarde aan de dijk want dit is echt wel een mooie nis waar je de schoonheden die er huizen van iets dichterbij kunt bewonderen !
Knap !  ((14
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 3 december 2018, 09:21:46
Nu wel de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens waar te maken, een droog peatbed! ;)
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 4 december 2018, 10:29:39
De bedoeling is twee etages te maken met een verschillend mengsel , de voorste wat meer aan de zure kant, de bovenste een neutraal mengsel waar dan weer meer soorten geplant kunnen worden.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Jos Beeren op 9 december 2018, 10:40:09
Een mooi bloeiende Helleborus om dit jaar af te sluiten.
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Luc Gilgemyn op 9 december 2018, 10:59:22
De bedoeling is twee etages te maken met een verschillend mengsel , de voorste wat meer aan de zure kant, de bovenste een neutraal mengsel waar dan weer meer soorten geplant kunnen worden.

Dat wordt spannend om volgen Jos !

Een mooi bloeiende Helleborus om dit jaar af te sluiten.

Hier noemen we ze in de volksmond verkeerdelijk 'Kerstrozen' , toch niet volledig ten onrechte!
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Bert Stegeman op 9 december 2018, 11:45:33
gelijk luc ((12
Titel: Re: In en om mijn tuin
Bericht door: Danny Bonnez op 9 december 2018, 20:21:19
Een mooi bloeiende Helleborus om dit jaar af te sluiten.

Knap werk Jos  ((14