Auteur Topic: Botanische reis naar Kirgizie (Kyrgyzstan)  (gelezen 1440 keer)

Huub Schoot

  • Nieuweling
  • *
  • Berichten: 7
Botanische reis naar Kirgizie (Kyrgyzstan)
« Gepost op: 9 februari 2015, 16:29:31 »

De reisbeschrijving staat op de topic hieronder. Snel reageren is geboden. De reis start op 5 juni.

De botanische tour is een rondreis door het westelijke gebergte van Kirgizie die je laat kennismaken met de rijke gebergteflora. De verschillende landschappen hebben een grote diversiteit aan flora en fauna. Op de rondreis wordt u begeleid door onze Nederlandse botanist Huub Schoot, hij is biologiedocent op de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ook gaat er een Engelstalige gids mee op uw reis. De overnachtingen zijn in guesthousen, bij lokale families en in yurten. U maakt kennis met de cultuur en gastvrijheid van de Kirgiezen.
We botaniseren niet alleen maar proberen ook vogels te spotten en bodemgegevens te verzamelen.

Huub Schoot is lid van de NRV en bioloog. Hij heeft een brede reiservaring naar delen van China, Tibet,  Kirgizie,  Zuid-afrika, Namibie en Botswana . Jarenlange ervaring met het leiden van excursies op de Lerarenopleiding. En bevlogen tuinier.Ik kom op Regionale TV Gelderland in het programma  Tuinen met Kleijs. Waarschijnlijk op 14 april.
Ik geef een uitleg over zaaien van 'moeilijke' zaden, verzameld op mijn reizen.
botanische reis
De botanische tour is een rondreis door het westelijke gebergte van Kirgizie die je laat kennismaken met de rijke gebergteflora. De verschillende landschappen hebben een grote diversiteit aan flora en fauna. Op de rondreis wordt u begeleidt door onze Nederlandse botanist Huub Schoot, hij is biologiedocent op de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ook gaat er een Engelstalige gids mee op uw reis. De overnachtingen zijn in guesthousen, bij lokale families en in yurten. U maakt kennis met de cultuur en gastvrijheid van de Kirgiezen.
We botaniseren niet alleen maar proberen ook vogels te spotten en bodemgegevens te verzamelen.

Huub Schoot is lid van de NRV en bioloog. Hij heeft een brede reiservaring naar delen van China, Tibet,  Kirgizie,  Zuid-afrika, Namibie en Botswana . Jarenlange ervaring met het leiden van excursies op de Lerarenopleiding. En bevlogen tuinier.

Ik ben door André Wolkorte van alatoo gevraagd om in Kirgizie de botanische tour te organiseren. Bedenk dat er slechts 12 plaatsen zijn.

U kunt me gewoon mailen met vragen over de tour huub.schoot@inter.nl.net
 Ik ben even benieuwd als u.

Botanische reis door Kirgizie
5 juni – 16 juni 2015
De botanische tour is een rondreis die je laat kennis maken met de rijke flora van Kirgizië. De verschillende landschappen bieden veel diversiteit aan habitats. Op de rondreis wordt u begeleid door onze Nederlandse botanist Huub Schoot, hij is biologiedocent op de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ook gaat er een Engelstalige gids mee op uw reis. De overnachtingen zijn in guesthousen, bij lokale families en in yurten. U maakt kennis met de cultuur en gastvrijheid van de Kirgiezen.

Reisprogramma
In het dagprogramma zal zoveel mogelijk gebotaniseerd worden (daar komt u voor). Daarnaast is er mogelijkheid tot vogelspotten. Er is een aardig overzicht aan habitats en voorkomende soorten. Ik zal proberen wat bodemmetingen te doen en andere kleine onderzoekjes die interessant zijn voor tuiniers…
 
Datum    Beschrijving dagindeling en activiteiten
Dag 1   We halen u op van het vliegveld Manas en brengen u naar een Guesthouse in Bishkek.
’s Morgens vertrekt na het ontbijt naar het Ala-Archa Natural Park. Hier maakt u een wandeling door het natuurgebied. U vindt bloemenweiden en gemengd sparrenbos. Soorten die u kunt aantreffen zijn Picea schrenkiana (Schrenk’s spar), Abies siberica (Siberische zilverspar) Juniperus sabina (zevenboom). Het gebied Ala-Archa is genoemd naar de zevenboom die familie is van de jeneverbes. Verder gulden roede, verschillende gentianen, en een prachtige grote toorts (Verbascum songoricum). We gaan hier botaniseren.
U treft mogelijk ook vele vogels aan: Gekraagde roodstaart, zwarte waterspreeuw, bladkoninkjes, zwarte mees en zanglijster. Als u geluk heeft ziet u Lammergieren in de lucht hangen.
In de namiddag is er tijd om een bezoek aan de stad te brengen. Ook een bezoek aan de grote botanische tuin is zeer de moeite waard. Die ligt aan de Gorkystreet.

Overnachting : Guesthouse in Bishkek.
Dag 2    Na het ontbijt gaat u op weg  u naar Chong-Kemin(130 km), een nationaal park gelegen tussen 4000 meter hoge bergen. Onderweg bezoekt u de Burana toren, een oude minaret uit de 9e-11e eeuw. De Buranatoren staat op een botanisch interessant terrein: Achillea filipendulina, Alcea nudiflora, Orobranche, Salvia, Perovskia, verschillende sierdistels en Alliums. Aan vogels zijn hier onder meer vliegenvanger, scharrelaar en kwartel te vinden. Mogelijk ook bijeneters en hop. Het gebied om de Buranatoren is bezaaid met stenen met petroglyfen. U herkent mogelijk afbeeldingen van schapen. Er zijn ook bewerkte Turkse grafmarkeringen (balbals) te zien. Het is een bijzondere omgeving.
 We gaan hier kort botaniseren. Verder botaniseren we mogelijk ook onderweg bij het begin van het dal. Als er voldoende tijd is maken we in Karool Dobo nog een botaniseer wandeling.

Overnachting : familie in het dorp Karool-Dobo.
Dag 3   ’s morgens maakt u na het ontbijt  een wandeling naar  de hellingen van het Chong Kemin dal. De berghellingen zijn op sommige plaatsen nog dicht bebost. (Schrenk’s spar en Siberische zilverspar). Het dal is veel agrarische activiteit met veel ruigten. We gaan tijdens de wandeling botaniseren. Hier kunt u vinden Salvia stepposa, blauwe distel  Echium vulgare, Ligularia, monnikskap, wilde rozen, sierui (allium), en een bijzondere roze vlassoort (Linum olgae).
’s Middags rijden we een eind verder en hoger het dal in. We wandelen de glooiende hellingen op. Hier houden de bomen op Bij de bomengrens zijn er zg Hoch-stauden. De planten (Ferula, Monnikskap, Ligularia, Wolfsmelk, grassen) kunnen een hoogte bereiken van 2 meter. Hier kunt u vinden; primula, allium, geelster, paars vlasbekje, soorten wilgenroosjes ). Hier heeft u een adembenemend uitzicht en een mooie natuur. Mogelijk lopen we door tot het groene meer. Hier begint  de Kaskelenpas naar Kazachstan.
Aan vogels ziet u mogelijk de blauwe Chinese fluitlijster, Scharrelaars, Bijeneters, Hop, Bruinkopgors.

Overnachting : Familie in het dorp Karool-Dobo.
Dag 4   Het volgende reisdoel ligt op de zuidoever van het Issyk-Kul meer.  We rijden langs de rivier de Chuy door de Boom kloof. Deze kloof verbind het dal van de Chuy met het Issyk-Kul meer maar een opmerkelijk verschijnsel is dat de rivier geen verbinding maakt met het Issyk-Kul meer. We passeren Balychky en rijden langs het Issyk-Kul meer. Het landschap wordt droger en is minder groen. Talloze Naalden van Cleopatra (Eremurus) staan naast de weg te bloeien. Mogelijk ook de blauwe Russische salie (Perovskia). Opmerkelijk hier is het manshoge gras (Achnatheum splendens).
We komen aan bij een oude Russische plaats Bokonbaevo en gaan voor de plaats het dal van de Tong in. Achter het dal zien we de bergen van de Teskey Ala Too opdoemen. Als we aankomen maken we een korte wandeling. De graslanden staan vol met Alpenbloemen o.a. Edelweiss, bergcentaurie, Phlomis, moeraskartelblad, Ligularia  en veel gentianen.

Overnachting : yurtenkamp in Tort-Kul.
Dag 5   Vandaag gaat u het gletsjerdal verkennen en botaniseren. Het is een prachtige omgeving. Afhankelijk van de kwaliteit van de wegen (en waterhoogte van de rivieren) proberen we een nabijgelegen pas te bereiken. Het is een indrukwekkend landschap met veel kuddes schapen en paarden. Het wordt een avontuurlijke dag. Met veel plaatsen om te botaniseren.


Overnachting: yurtenkamp in Tort-Kul.
Dag 6     Deze dag gaan we op weg naar de hoogvlakte waarin het uitgestrekte Son-Kul meer ligt. We reizen via het Kongur Olon dal naar Kara-koo. Het gebied ten zuiden van deze weg is van botanisch belang. Voordat we Karakoo bereiken kunt u de petroglyfen van Ala-Bash bekijken. (Afhankelijk van de bereikbaarheid). Na het passeren van het Ortotokoy Reservoir (een stuwmeer in de Rivier de Chuy)  bereikt u het dorp Kochkor. Dit is een van de laatste ‘grotere’ plaatsen. Hier kunt Kirgizische vrouwen zien die souvenirs maken en verkopen. Onderweg is er beperkte tijd om te botaniseren.
Via de Tridzat Dva Popugai Pas (32 Papegaaien)  op 3100m hoogte dalen we af naar de Son-Kul hoogvlakte op 3016 m hoogte. Een uitgestrekte vlakke vlakte met kuddes runderen, schapen, paarden en geiten. Er zijn geen vaste huizen, alleen yurtenkampen verspreid over de vlakte. De vlakte is omzoomd met besneeuwde bergtoppen.
Als er nog tijd is maken we een korte botanische wandeling. Als de zon onder gaat kan het behoorlijk koud worden.

Overnachting: yurtenkamp bij Son-Kul.
Dag 7    Vandaag is er veel te zien in de vlakte van Son-Kul. We wandelen naar een heuveltop om een uitzicht te krijgen over dit gebied. Tijdens de wandeling botaniseren we. U kunt witte en rode Alliums (sieruien) vinden, en het prachtig blauwe vergeet-mij-nietje Erytrchium villosum, roze geraniums (G. collinum en G. pseudosibiricum) en weer edelweiss. U heeft hier de meeste kans om (nog) veel tulpen te zien. De gele Tulipa heterophylla en Tulipa dasystemon. In lage gebieden zijn al veel tulpen uitgebloeid. Het meer is geologisch gezien een tot meer vervlecht rivierengebied. Oorspronkelijk zat er geen vis in.
U kunt ook naar het meer lopen (een drassig gebied). Hier groeien sleutelbloemen en gentianen. Tussen de yaks lopen gele kwikstaarten die ijverig achter de insecten aanzitten.
Vogels die u kunt waarnemen zijn sneeuwvinken met witte vleugels, strandleeuwerik, frater en waterpieper. Bij het meer vindt  u mogelijk kuifduiker, de roestbruine casarca, tureluur, Mongoolse buizerds en enkele soorten plevieren, meeuwen en sterns. En overal marmotten!

Overnachting : yurtenkamp in Son-Kul.
Dag 8    Na het ontbijt rijden we langs het Son-Kul meer heen naar het zuidwesten. We passeren verschillende Yurtenkampen. Hier hebben we tijd om te botaniseren en vogels te kijken. U verlaat de vlakte van Son-Kul  via de Kara-Keche bergpas (3384m). We komen in het dal van de Jumgal. Prachtig dal dat versmalt en verbreedt  met mooie vergezichten. U vindt hier de lage Naald van Cleopatra (E. fuscus), veel paars moeraskartelblad, oranje trollius en de prachtige grote gele bloeiwijzen van Eremostachys speciosa. De rivier die we volgen stroomt uit in de kolkende Kokomeren rivier. We reizen tot het dorpje Kyzyl-Oi dat aan deze rivier ligt. Kyzyl-Oi ligt in een prachtige omgeving. In ieder geval een avondwandeling waard. Vogels die u hier en onderweg tegen kunt komen: de bruinkopgors, de hop, spotvogel en kijk naar de lucht hier komt de Wouw ook voor.

Overnachting: familie in Kyzyl-Oi.
Dag 9    Deze dag is een reisdag naar het westen van Kirgizië. We rijden door de Suusamirvallei en komen uit op de ‘snelweg’ van Bishkek naar Osh. U passeert het Toktogul reservoir in de rivier de Naryn. Aan die weg passeren we een aantal dorpjes. Karakol is het grootste. We slaan af en bereiken  het natuurreservaat Sary-Chelek. Het heeft een oppervlakte van meer dan 234 km2. De flora in het schilderachtige –met bergen omzoomde gebied is overweldigend!. Hier komt een groot aantal unieke planten voor. Met name de Alliums en schermbloemen. De blauwe Allium –een zeldzaamheid- komt hier algemeen voor. Bijzondere hokjespeulen (Astragalis), wilde akeleien, gele Eremurus en het rotsplantje Cortusa brotheri (geluksklokje). Er komen verschillende soorten handekenskruid (orchideeën) voor.  Naast het Sary-Chelek meer bevinden zich hier nog 6 andere meertjes en vele dieren zijn hier ook aanwezig. Veel verschillende wilde vruchtbomen (appel, kers, kastanje, hazelnoot) kun je hier vinden.

Overnachting : familie nabij Sary-Chelek.
Dag 10    Vandaag gaan we naar het grootste meer. Sary-Chelek betekent gouden mandje omdat in het najaar het water bedekt is met gele herfstbladeren. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen en te picknicken. Er loopt een smal pad omhoog langs het meer. Hier zijn prachtige bloemenweiden te vinden en mooie vergezichten. Er gaat een plaatselijk gids mee en die de belangrijke plaatsen zal laten zien. Aan vogels zijn de groene bijeneter, de hop, scharrelaar, kleine vorkstaart, de roze roodmus, blauwkoproodstaart, zwartkeelheggemus, roodmus, braamsluiper,  de spiegeldikbek, Als u geluk heeft ziet u de himalayagier.

Overnachting : familie nabij Sary-Chelek.
Dag 11    U rijdt vandaag terug naar Bishkek. Het is een reisdag. Als er tijd is kunnen we onderweg kort stoppen om te botaniseren. ‘s Avonds hebt u een afscheidsdiner in een restaurant.

Overnachting : Guesthouse in Bishkek.
Dag 12    ’s Morgenvroeg brengen we u naar het vliegveld Manas om u terugreis aan te gaan.
 
Het programma kan gewijzigd worden door onvoorziende gebeurtenissen zoals: weersomstandigheden en organisatorische moeilijkheden .Hiervoor vragen wij uw begrip.
   
Huub Schoot
 
Reis: Botanische reis door Kirgizie.
Inbegrepen: alle overnachtingen, alle maaltijden, activiteiten volgens programma, reisbegeleiding, vervoer.
Niet inbegrepen: vliegreis, reisverzekering(en), alcoholische dranken, persoonlijke uitgaven.
Wat mee te nemen: goede wandelschoenen, warme kleding, slaapzak, regenkleding, zonnecrème, hoofddeksel tegen de zon.
Data en prijzen:

5 juni – 16 juni 2015
12 dagen, 

Deze kosten gelden bij een deelnemersaantal van minimaal 6 personen en maximaal 12 personen.
Deze reis reserveren

www.alatoo.nl
Informatie bij huub.schoot@inter.nl.net

« Laatst bewerkt op: 16 juni 2015, 17:48:36 door Huub Schoot »

Huub Schoot

  • Nieuweling
  • *
  • Berichten: 7
Last Minute: Botanische reis naar Kirgizie (Kyrgyzstan)
« Reactie #1 Gepost op: 30 mei 2015, 13:50:11 »
Botanische reis in Kirgizie

Last minute aanbieding!
Er zijn voor 4 personen nog plaatsen tegen sterk gereduceerde prijzen!  €600 per persoon!

       Neemt contact op met Andre Wolkorte info@alatoo.nl


De reisbeschrijving staat op de topic hieronder. Snel reageren is geboden. De reis start op 5 juni.

De botanische tour is een rondreis door het westelijke gebergte van Kirgizie die je laat kennismaken met de rijke gebergteflora. De verschillende landschappen hebben een grote diversiteit aan flora en fauna. Op de rondreis wordt u begeleid door onze Nederlandse botanist Huub Schoot, hij is biologiedocent op de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ook gaat er een Engelstalige gids mee op uw reis. De overnachtingen zijn in guesthousen, bij lokale families en in yurten. U maakt kennis met de cultuur en gastvrijheid van de Kirgiezen.
We botaniseren niet alleen maar proberen ook vogels te spotten en bodemgegevens te verzamelen.

Huub Schoot is lid van de NRV en bioloog. Hij heeft een brede reiservaring naar delen van China, Tibet,  Kirgizie,  Zuid-afrika, Namibie en Botswana . Jarenlange ervaring met het leiden van excursies op de Lerarenopleiding. En bevlogen tuinier.