Hallo, beste mensen.
Graag wil ik reageren op het item over nieuw-Zeelandse planten. Sinds 2 jaar heb ik contact met Ross Graham uit Nieuw- Zeeland. Hij heeft altijd een indrukwekkende lijst met zaad van planten uit dit werelddeel. 2 jaar geleden besloot ik om bij hem maar eens een partij zaad over te laten komen. Waaronder veel raoulia en celmisia soorten. Het zaad zag er goed vers uit. Je kon echt duidelijk zien dat het pas geoogst was. Na ontvangst direct gezaaid. Het zaaien vergt gelijk enige aandacht omdat het meeste zaad van deze planten licht nodig hebben om te ontkiemen. Dus zaaien en eerst 2 weken op een lichte plaats zetten alvorens af te strooien met steentjes. Daarnaast zijn de meeste soorten ook nog koude kiemers. Na de winter zal er een groot percentage op komen, maar ook hier weer op passen omdat een ander gedeelte van de zelfde soort pas het jaar daarop kiemt. Ik heb dit gehad met de meeste Celmisia soorten.
Daarnaast heb ik veel geleerd van Ross over het verzorgen van deze planten. Het belangrijkste is wel de vorst gevoeligheid. Als leidraad kan je uitgaan van een winterhardheid tot ongeveer 10/12 graden celcius. Daarboven is het meestal snel gebeurd.
De moeilijkere soorten altijd in een alpine kas overwinteren, maar niet te droog. Als potmengsel volstaat als basis: 30-50 % brekers zand, 10 % turf, 20-40 % poreuze steenslag
en de rest potgrond afhankelijk van de soort. Veel soorten zijn geschikt om in tufsteen te laten groeien.
Heel belangrijk is dat deze planten ieder jaar verpot worden. Want als de wortels tegen de binnenrand van de pot gaat staan drukken gaan zij onherroepelijk dood. Dus altijd een vers potmedium gebruiken en gelijk de nodige stekken eraf halen. Veel soorten wortelen al in de pot.
Momenteel heb ik van dit zaad de volgende planten staan:Celmisia Walkerii,C.Hectorii en C. Semicordata, Anisotome Imbricata, Hectorella Caespitosa, x Leucoraoulia, Gentiana Monroi en Raoulia Hooker laxa, R.Lutescens en R. Australis.
Ik hoop dat iedereen wat heeft aan deze informatie en voor vragen mail mij even.
Vriendelijk groet,
Peter Rijntjes