Auteur Topic: 3e VRV lezingendag 2018 : zaterdag 24 november om 10 u  (gelezen 107 keer)

Luc Gilgemyn

 • Algemene moderator
 • Superposter
 • *****
 • Berichten: 12006
 • Geslacht: Man
 • Channel Hopper
  • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
3e VRV lezingendag 2018 : zaterdag 24 november om 10 u
« Gepost op: 30 oktober 2018, 16:50:14 »
Waar ?

Universiteit Gent, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 te 9000 Gent, bij de Plantentuin, Auditorium 6 (zoals vorige november, januari en maart lezingen).

Opgelet,  auditorium 6 is NIET te bereiken via de plantentuin, maar via de hoofdingang van het gebouw, centraal gelegen in de Ledeganckstraat, in het middenstuk dat voor voertuigen afgesloten is.  Je gaat dus binnen langs de hoofdingang en komt in een grote hall (de foyer). Helemaal op het einde van de foyer zijn er glazen deuren, die ga je door, op het einde rechts vind je auditorium 6.


Wanneer ?

Zaterdag 24 november 2018 van 10.00 tot ca 16.00 u

Wie ?

JIRI PAPOUSEK

Wellicht herinneren velen onder u zich dat wij vorig jaar, voor onze herfstlezing, wegens ziekte van onze spreker, Jiri Papousek, op de valreep voor waardige vervanging dienden te zorgen.  Wiert Nieuman hielp ons toen uit de nood en hiervoor zijn we hem nog steeds dankbaar!  In nood kent men zijn vrienden!

Na de tegenslag door de afzegging van vorig jaar wou Jiri Papousek het daarbij niet laten en hij verklaarde zich graag bereid om op 24 november van dit jaar de “gemiste kans” goed te maken.  De VRV is dan ook bijzonder blij dat we deze stilaan wereldvermaarde rotsplanten en –tuinen expert uit Tsjechië mogen aankondigen.Jiri zal voor ons volgende onderwerpen behandelen :

1) “Diversity of methods of growing alpines in the Czech garden”

M.a.w. De geheimen van zijn unieke tuin, een schoolvoorbeeld van hoe ‘Crevice gardens’ er kunnen uit zien en hoe ze aangelegd worden, maar ook schitterende turfbedden, boordevol zuurminnende planten en natuurlijk zijn, inmiddels  in rotstuinmiddens veel besproken, overdekte tufsteenwand en hoe die opgebouwd werd.  Een lezing om duimen en vingers van af te likken, boordevol nuttige praktische informatie, vanzelfsprekend geïllustreerd met zijn prachtige foto’s.2) Cultivation of small Daphnes and Saxifraga breeding by Karel Lang

Hierin belicht Jiri twee plantenfamilies die in Tsjechische rotstuinen een prominente rol spelen.  De dwergvormen van Daphne, hun cultuur en hun aanwending vormen een eerste aandachtspunt.  Vervolgens krijgen wij een inkijk in de wondere wereld van de  Tsjechische Saxifraga goeroe : Karel Lang.  Deze magiër heeft zijn leven gewijd aan het hybridiseren en het  ontwikkelen van nieuwe Saxifraga cultivars.  Jiri vertelt ons er alles over, uiteraard ook aan de hand van talrijke unieke beelden.

179076-2                                179078-3

Dagindeling :


Zoals gewoonlijk beginnen we om 10.00 u met de eerste lezing.

Tijdens de middagbreak (ca 12 tot 14 u) wordt opnieuw een planten- en zadenverkoop/ruil georganiseerd. 

Onze spreker, Jiri Papousek, zal een aantal hebbedingetjes uit Tsjechië te koop aanbieden : een buitenkans!

Tegelijkertijd kunnen ook onze leden opnieuw plantjes of zaden verkopen.  Alle details hierover verschenen in ons tijdschrift van september 2017.

Leden die aan de plantenverkoop wensen deel te nemen melden zich zo snel mogelijk aan bij een bestuurslid of per mail op info@vrvforum.be.  U krijgt dan per mail alle details en richtlijnen hieromtrent doorgestuurd.

Om 14 u volgt dan de tweede lezing en zoals gebruikelijk ronden wij daarna af met onze succesvolle VRV plantentombola.  Alle schenkingen van planten voor de tombola zijn uiteraard welkom, gelieve deze wel, zoals gebruikelijk, vooraf bij bestuurslid Frankie Wulleman aan te melden.

We zijn ervan overtuigd dat dit welgevuld programma opnieuw een talrijk publiek naar Gent zal lokken !

Tot dan !

 
Harelbeke-West-Vlaanderen

Luc Gilgemyn

 • Algemene moderator
 • Superposter
 • *****
 • Berichten: 12006
 • Geslacht: Man
 • Channel Hopper
  • Vlaamse Rotsplanten Vereniging
Re: 3e VRV lezingendag 2018 : zaterdag 24 november om 10 u
« Reactie #1 Gepost op: 31 oktober 2018, 17:28:17 »
Oh ja, nog vergeten te vermelden.  ))2

Zoals bekend zal Jiri de boeken over de Tien Shan van Vojtech Holubec mee hebben voor diegenen die ze besteld en betaald hebben.
Hij brengt ook wat extra exemplaren mee voor aanwezigen die alsnog een exemplaar wensen aan te schaffen.

Hij zal ook nog een aantal exemplaren bij zich hebben van het vorige boek van Vojtech Holubec over de flora van de Kaukasus.
Dit zal ter plaatse aan hem te betalen zijn tegen de prijs van 35 €.
Harelbeke-West-Vlaanderen