Vlaamse Rotsplanten VerenigingNederlandse Rotsplanten Vereniging
In een potje vol Crocus orphei bemerkte ik dat er eentje tussen zat met een veel mooiere buitenkant (streepjes) en ook meer donkere bloem ...Die moet ik zien te isoleren ...
Erg mooie crocus Kris, hoop ik aan mijn verzameling toe te voegen.
De Crocus op de 2 eerste foto's heb ik als Crocus paschei en degene op foto 3 en 4 als Crocus adanensis . Het zijn eigenlijk 2 dezelfde soorten en dat is tegenwoordig ook zo erkend .
Klein en fijn ...En niet gemakkelijk!!! Crocus henrikii ... (eigen vorm )
Twee nieuwelingen uit de collectie ....
Deze oranje krokus zou wel eens C . flavus kunnen zijn Kris ?
Citaat van: Danny Bonnez op 18 februari 2025, 17:39:17Dit is ook een vondeling in een bollenbedje Een vondeling die de weg een beetje kwijt is, 8 bloemblaadjes en 4 meeldraden!
Dit is ook een vondeling in een bollenbedje
Citaat van: Kris De Raeymaeker op 18 februari 2025, 20:59:16Crocus biflorus ssp parkinsoniiCitaat van: Hans Meulenbelt op 19 februari 2025, 12:29:39Waar komt deze Crocus in het wild voor en is dat nog steeds de naam naar de meest recente inzichten op basis van DNA-onderzoek?Dat is natuurlijk de hamvraag Hans Er zijn zowat 2 versies wat betreft naamgeving te vinden ... Ik heb de naam Crocus biflorus ssp parkinsonii maar gehanteerd omdat deze ze zowel door Kew als door de RHS blijkbaar nog altijd worden erkend al vermelden ze er wel bij dat het een synoniem is van biflorus . Andere bronnen geven als naam : Crocus biflorus 'Parkinsonii" als was het een bepaalde vorm en geen subspecies ... Maar de Crocus Group in de UK bijvoorbeeld maakt dan weer geen melding van een vorm of subsp. Parkinsonii .....Janis Ruksans heeft waarschijnlijk nog geen onderzoek naar dit fenomeen gedaan en vermeld dat zowel argenteus als parkinsonii 2 vormen waren die vroeger veel in collecties opdoken maar nu nog maar sporadisch voorkomen ? Volgens hem zijn deze beiden steriel . Iemand die misschien meer hierover kan vertellen is Thomas Huber. Je mag heel het internet afspeuren, je zal waarschijnlijk geen natuurlijke vindplaatsen vinden. Het doet dus vermoeden dat ze ergens in een tuin zijn ontstaan ? Je moet ook maar eens deze link bekijken ... : https://www.srgc.org.uk/forum/index.php?topic=5060.msg138198#msg138198Ja Hans , lijkt me we iets voor jou om daar je tanden in te zetten
Crocus biflorus ssp parkinsonii
Waar komt deze Crocus in het wild voor en is dat nog steeds de naam naar de meest recente inzichten op basis van DNA-onderzoek?
Knap en zeldzaam Kris !
Een soortje die zich heel goed kan aanpassen aan ons klimaat , Kris ! Heb ook al enkele spontane zaailingen gehad in de tuin , raar voor een krokus uit Z- Turkije !
Citaat van: Kris De Raeymaeker op 18 februari 2025, 10:36:07Twee nieuwelingen uit de collectie ....Citaat van: Danny Bonnez op 18 februari 2025, 17:10:17Deze oranje krokus zou wel eens C . flavus kunnen zijn Kris ?Het kennersoog Danny ...maar Janis zegt het volgende : "Crocus mouradii is correct name for plant earlier known as subsp. dissectus of C. flavus "
Lijkt heel goed op mijn C. flavus , Kris ! Is tevens een goede tuinkrokus !
Citaat van: Danny Bonnez op 19 februari 2025, 17:57:10Lijkt heel goed op mijn C. flavus , Kris ! Is tevens een goede tuinkrokus !Interessant gegeven Danny , gewoon in de open tuin ?
Citaat van: Kris De Raeymaeker op 18 februari 2025, 20:19:29De Crocus op de 2 eerste foto's heb ik als Crocus paschei en degene op foto 3 en 4 als Crocus adanensis . Het zijn eigenlijk 2 dezelfde soorten en dat is tegenwoordig ook zo erkend .Citaat van: Danny Bonnez op 19 februari 2025, 17:40:34Een soortje die zich heel goed kan aanpassen aan ons klimaat , Kris ! Heb ook al enkele spontane zaailingen gehad in de tuin , raar voor een krokus uit Z- Turkije !Dank je Danny , speelde al met het idee om er eens enkele vrij te laten ...