Ik heb een paar vragen en ik hoop dat een van de forumleden mij kan adviseren.
Vorig najaar heb ik besloten om de uitdaging aan te gaan om oncocyclus-irissen te kweken. Ik heb een paar soortjes aan kunnen schaffen. Ik heb ze geplant in grote potten. Het substraat in deze potten is opgebouwd uit drie lagen. De onderste laag: vijvergrind:leem = 1:1, de middelste laag: vijvergrind:split = 1:1 en de bovenste laag: split. De rizomen zitten in de middelste laag. De opbouw ziet er dan ook ongeveer uit als op de eerste foto (foto afkomstig van het forum van srgc.org.uk).
In het najaar hebben ze, met een tussenpoos van een maand, twee keer een scheut water gehad.
Afgelopen winter stonden ze vorstvrij in een koudekas. De planten groeiden goed en zagen er gezond groen uit. Het enige water dat ze kregen was wat condens.
Drie weken geleden waren de weersvoorspellingen goed (twee weken droog) en heb ik ze buiten gezet. Wel hebben ze nog een stevige nachtvorst (-6 graden) te verduren gehad. Verder heb ik ze op een mooie zonnige dag in de ochtend een flinke scheut water gegeven. Maar of dat nu zo verstandig was? Hoewel aan de meeste oncos niets te merken is, verschoot mijn nigricans in een dag van kleur; van groen naar geel (zie tweede foto). Ik denk dat ze wel een bloemknop aan het bouwen is, maar gezond ziet ze er niet uit.
Wat ging er mis? Was het de vorst? Of toch te veel vocht? Hoe vaak geven jullie je oncos water? Heel graag jullie advies. Bedankt!
Dag Sven,
Ik denk dat I nigricans sowieso niet zo goed winterhard is, maar dit is de reden niet.
Nigricans behoort tot de zuidelijker soorten en deze zijn sowieso niet van de gemakkelijkste!
Troost je, heel wat mensen met nigricans hebben het zelfde voor gehad dit jaar (ook ik!!! en mijn planten hebben geen nachtvorst gehad): in één dag van groen naar geel; er treedt bovendien wat wortelsterfte op, maar geen wortelrot (gelukkig), zodat de plant nieuwe wortels zal vormen en weliswaar beschadigd toch zal blijven leven.
Een echt goede verklaring heb ik er niet voor.
De zuidelijke soorten komen in ons land vroeg in blad en moeten met relatief vrij lange bladeren door de winter, hetgeen sowieso niet goed is (onvoldoende licht).
Het valt me ook op dat de schade optreedt na een een watergift bij zonnig weer in de vroege lente!
Teveel groen voor de tijd van het jaar + water + felle zon = shockreactie.
Dus, zeer voorzichtig zijn met water geven in die periode.
Hendrik