Ik ben ook geen specialist, maar een wat doorgedreven liefhebber.
Saxifraga columnaris zit ook niet in mijn verzameling, maar ik heb wel columnaris x dinnikii en columnaris x juniperifolia. Deze behandel ik net als al mijn andere Saxen, ik zet een 'moederplant' in een stenen pot in het zand. Als ik stekjes of bewortelde scheutjes van die moederplant heb, dan plant ik ze gewoon in de rotstuin of in een steen.
Van die columnaris x juniperifolia staat er al een exemplaar op 3 meter hoogte in de rotstuin en het plantje ziet er goed uit.
Columnaris x dinnikii staat ondertussen te pronken op een zandsteen.
Kruisingen zijn natuurlijk sterker. Ik denk dat Sax. columnaris te vergelijken is met Sax. diaspensioides wat betreft moeilijkheidsgraad. Die laatste heb ik enkel in een pot staan, maar de helft van de plant is afgestorven, de andere helft groeit door alsof er niets gebeurd is. Dat is heus niet van zonnebrand of zo, want de plaats waar die in het zandbed staat, krijgt pas in de hele late namiddag een beetje zon.
Ik zou het plantje niet in tuf planten, maar natuurlijk in een andere steen. Dat betekent dus dat je het best in tuf zou planten in jouw geval.

In de natuur groeien die planten toch ook allemaal in steen.
Je mag het ook altijd aan mij geven voor wat experimenten.
