Deze verhoogde bedden die ze hebben gebouwd lijken echt wel een goed onderkomen voor Saxifraga's. In de winter een overkapping tegen te veel vocht en in de zomer een schaduwnet er over heen. Bovendien kunnen daar nog heel wat andere planten ook een thuis in vinden, denk maar aan Dionysia, Androsace, ... . En we zagen er zelfs een bepaalde Juno-iris in staan. Ook dat soort zaken kan hier plaatsvinden. Denken we nog maar eens terug aan de voordracht van Hendrik Van Bogaert, enige tijd terug. Die bouwde ook iets dergelijks. Misschien is dit wel beter dan een alpiene kas? En stukken goedkoper... .
Jazeker Frankie , dit lijkt wel ideaal te zijn !!!
Jongens, jullie hebben daar vast lang over gepraat tijdens de rit en de boottocht. Maar wat is nou het voordeel van zo'n bouwwerk. Ik zie alleen een voordeel voor de tufstenen, die hebben minder te lijden van de regen, minder mos dus. De saxxen die hebben toch zeker niet te lijden onder neerslag? En ja ze moeten wat afzonnig staan of achter een boom. Dan zie ik zo'n sprinklerinstallatie erboven, Dionysia's kunnen daar dus niet tegen, de moeilijker Androsaces ook niet.
De moeilijke saxxen, die kunnen misschien beter in een kas of overkapping, dat geef ik toe. Dan heb je ze in potten op bijna ooghoogte staan en kun je ze goed bewonderen. Hoe mooi zou de Waterperry tuin zijn zonder zulke misbaksels.
Frankie, ik ken de foto's van jouw tuin, zo mooi en stel me daar zo'n bouwsel voor. Dat kan toch niet.
De foto's van de saxxen waren wel geweldig, Nooit zulke joekels gezien. Waarvoor dank.
Gerrit, ik meen dat de bouw van een dergelijk overdekt bed heel wat voordelen heeft.
1) Zoals Jan al aanhaalt, tijdens de bloei worden de bloemen niet beschadigd door langdurige regen en kun je meer van je planten genieten.
2) Zoals je al zelf zegt, de planten staan iets hoger wat het ook al comfortabeler maakt om ze te bekijken.
3) Zo'n bed kun je ook van een schaduwnet of iets dergelijks voorzien waardoor de zon geen slachtoffers kan maken. Vele beginners weten het niet, maar in één dag tijd kan je in de zomer een hele plant verliezen door zonnebrand wanneer de plant niet genoeg beschaduwd staat. Zo heb ik het zelf ondervonden in mijn beginjaren toen ik de saxen lukraak in de rotstuin plantte. Nu staan ze bijna allemaal in potten en trogjes op het terras. In de winter, voorjaar en najaar staan ze in de zon. Tijdens de zomer verplaats ik ze naar een meer schaduwrijker plaatsje. Elk jaar is het dus een kleine verhuis die naargelang de verzameling groter wordt, ook bewerkelijker wordt. Een permanente standplaats in zo'n bed zou dan de oplossing kunnen bieden, vooral wanneer je dus veel saxen hebt.
4) Zo'n verhoogd bed biedt in de winter een betere drainage wanneer het een natte winter betreft. Want ze moeten nu ook weer niet te nat staan, dat hebben de meeste ook niet graag.
5) Heel wat Saxifraga's zijn niet of moeilijker te houden in de 'open teelt'. Een natte zomer of nat najaar kunnen sommige missen als de pest. Neem nu S. dinnikii en veel cultivars waar dinnikii inzit, die houden niet van veel regen. In zo'n overdekt bed zouden deze beter af zijn.
Maar de kritiek is gegrond, Gerrit, het zijn niet de meest elegante bouwsels daar in Waterperry, dat moet beter kunnen, i.p.v. die lelijke trainbiels kan er geopteerd worden voor een stenen muurtje bijvoorbeeld. De krakkemikkige dekplaatjes kunnen vervangen worden door bijvoorbeeld dubbelwandige platen die men vaak op veranda's gebruikt. Enz... .
Een alpinekas kan lelijk zijn, maar ook mooi, hetzelfde geldt voor een overdekt, verhoogd bed.
Slotsom: een dergelijke constructie is geen must, maar het kan de hobby stukken vergemakkelijken vooral wanneer je een uitgebreide verzameling op het oog hebt.
Dan ook nog eens in het achterhoofd houden dat er niet enkel saxen kunnen gehuisvest worden... .