Die witte is ook prachtig! Ik verbaas me er over dat de saxifraga familie zulke morfologisch uiteenlopende planten bevat. De zonet getoonde met platte grote groene bladeren en de zilveren rozetplanten. Ze lijken totaal niet op elkaar. Weet iemand hoe dat zit?
Ze lijken inderdaad wel heel verschillend hé Mark ! De wegen van de botanici zijn soms ondoorgrondelijk.
Als ik er mijn Encyclopaedia of Alpines van de AGS op nasla zijn er 15 secties in het geslacht Saxifraga, men baseert zich daarvoor op de bevindingen van ene Dr Gornall. Let op, deze uitgave dateert reeds van 1994 en wie de werkijver van botanici kent, weet dat deze bevindingen inmiddels misschien al meermaals zijn herzien of compleet door elkaar gehaald... 
Saxifraga fortunei behoort tot de sectie van de Irregulares, waartoe eveneens de gelijkende Saxifraga cortusifolia behoort.
Secties zoals Ligulatae (zilvers), Porphyrion (met de Kabschia's), enz... zijn beter bekend in onze middens.
Misschien kan een Saxifraga specialist hier meer over vertellen en bevestigen of ontkrachten, dat deze opdeling nog actueel is.
Ik ben geen specialist, maar ik kan er aan toevoegen dat de opdeling min of meer nog steeds dezelfde is, althans volgens de monografie van Malcolm McGregor, verschenen in 2008. Ik kan echter geen 15, maar 17 secties optekenen.
Dit zijn ze:
Ligulatae (zilverrozetten), Porphyrion, Gymnopera,Mesogyne, Ciliatae, Trachyphyllum, Irregulares, Cymbalaria, Odontophyllae, Cotylea, Heterisia, Merkianae, Intermediae, Micranthes, Arabisa, Calthophyllum en Saxifraga (mossy's)