Nog een beperkte poging om kort enkele tips te geven ivm planten die voor uw rotstuin in aanmerking komen.
- Dianthusjes uiteraard, zoals een beetje voor alle species zoeken wij vooral naar de compacte, kleinere soortjes, enkele voorbeelden : Dianthus microlepis, waarvan ook enkele buitengewoon rijkbloeiende en sterke hybriden op de markt zijn : D. ‘Eileen Lever’, D. ‘Conwy star’, D. ‘Conwy silver’, D. Eleonor Parker. Verder ook : D. haematocalyx (ssp. Pindicola is de beste), D. grisebachii, D. sylvestris, enz… Heel veel commerciële cultivars (dikwijls kruisingen met Dianthus gratianopolitanus) met middellange steel zijn er ook op de markt te vinden : “Feuerhexe”, “Whatfield magenta”, “La Bourboule”, “Badenia” … de lijst is eindeloos. Als je die namen op het forum in de zoekfunctie oplaadt vindt u talloze foto’s.
- Doorloop ook eens het topic over Grijs- en zilverbladigen in de rotstuin, die zijn zonder uitzondering heel geschikt voor zonnige tuinen, ze kunnen heel wat hebben :
https://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=906.0- De Ijsbloemen zoals u ze noemt, vaak gaat het om het genus Delosperma en aanverwanten, zijn ook heel talrijk op de markt de jongste jaren en hebben het graag zonnig (vaak wel kwetsbaar in de winter). Delosperma cooperi is uitstekend geschikt maar groeit vrij snel, hij laat zich wel gewillig terug snoeien. Delosperma aberdenensis is dan weer kleiner.
- Steenbreek of Saxifraga’s, gezien de zonnige positie iets wat moeilijker, ga voor de “Zilversaxifraga’s”, die zijn het minst kwetsbaar maar probeer ze toch wat afzonnig te planten.
- Sempervivum- en sedumsoorten zijn uiteraard ook geschikt. Hoedt u wel voor Sedum acre (geel) anders neemt die de rotstuin over.
- Campanula, heel veel geschikte soorten : hoedt u voor C. portenschlagiana en C. poscharskyana die véél te invasief zijn

. Wel aan te bevelen : C. tridentata, C. saxifraga, C. aucheri, C. tommasiniana en nog veel meer. Dit is een topic daar helemaal aan gewijd
https://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=1524.0- De Gentianen mogen natuurlijk niet ontbreken : G. angustifolia of acaulis zijn zeer aan te bevelen en niet moeilijk.
- Geraniums zijn zeker ook niet te versmaden en meestal langbloeiend. Hier is Geranium cinereum met heel wat cultivars (o.a. ballerina) aan te blijven, die blijven qua omvang heel beperkt.
- Er zijn ook nog talloze zode- en kussenvormende hoogalpiene planten : Draba’s, Arenaria’s, Asperula’s, enz… In de board “Rotsplanten”
https://www.vrvforum.be/forum/index.php?board=4.0 zult u topics vinden over al deze families en ook telkens topics per bloeiperiode.
- De lijst is eindeloos, er zijn flink wat boeken vol geschreven hierover…

Waar je al deze planten kunt vinden is een moeilijker verhaal. In het doorsnee plantencentrum zal je niet veel vinden. Op de VRV lezingendagen in Gent (zie website) organiseren wij altijd een tombola en regelmatig een plantenverkoop door leden, liefhebbers. Alpenplantenkwekerij Cathy Portier in St Kruis bij Brugge is een professionele kwekerij met een bepaald aanbod. Verder staan er op plantenbeurzen : Beervelde, Celles, Bokrijk, enz.. altijd wel een aantal amateurs met een zeker aanbod. Lid worden van de VRV is natuurlijk dé oplossing !
https://www.vrvforum.be/?page_id=4082 …. Dit krijgt u voor uw armzalige 20 € per jaar aangeboden :
https://www.vrvforum.be/?page_id=2