Natuurlijk, en als ze alles hebben opgevreten, zullen de sperwers ook weer gedecimeerd worden. De mussen zelf moeten er ook eigenlijk iets aan doen.
Ze zijn gewoon te traag en te dik. (Wij mensen doen er wellicht fout aan door ze te voeren, waardoor ze een gewillige prooi zijn.) Ze zouden versneld moeten evolueren
naar het model van bv koolmezen die zo succesvol zijn.
Maar wie vreet de sperwer?
Evolutie verloopt niet bewust (gelukkig maar ;-)) en gaat zo snel of traag als voorspoedige mutaties opgenomen worden in de algemene populatie. Mussen verkleinen hun kansen om gevat te worden door in grote groepen rond te hangen en door zich op te houden rondom dik gebladerde struiken (hulst/laurier). Maar zelfs als zouden ze evolueren om de sperwer te loef te kunnen afsteken, dan zou er wel een andere jager ten tonele verschijnen of de sperwer zou mee evolueren. Mezen worden trouwens ook door de sperwer gepakt.
Niemand vreet de sperwer, de top van de voedselketen heeft geen natuurlijke vijanden...misschien een kat in een extreem geval? Of een vos (als hij er bij kan)... Als ze eten te kort hebben, dan kweken ze minder of sterven ze de hongerdood (zo loopt het met alle dieren in de top van de voedselketen).
Of wordt hij toch gevreten? Uiteindelijk wordt de sperwer verteerd en opgenomen door de organismen helemaal aan de basis van de voedselketen (schimmels, bacteriën, wormen, insecten,...) en zo is de cirkel compleet.